IFI logo
Se flere bilder
Grått er in ute

Foto: Hellevik Hus og Kristian Owren/ifi.no

Grått er in ute

Stadig flere velger grått når de skal male huset utvendig. Gråfarger er spesielt populære på nye, moderne hus.

Lise Lysfjord Pettersen/NW foto

Lise Lysfjord Pettersen/NW foto
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Folk velger grått både på huset og på husets detaljer, som karmer, terrasser og dører. Sort er også en populær farge på detaljene, sier fargekonsulent Tale Henningsen i Nordsjö til Newswire. Trenden med gråtoner utendørs er lik over hele landet. Lys koksgrå er den mest populære grånynansen.

- Grått har alltid vært en populær farge, men de to siste årene har denne fargen kommet mer og mer, sier Henningsen.

Mest på nye hus

Det er spesielt nybygde hus som oftere males i grått, men også flere av de som skal male huset på nytt velger i større grad gråfarger.  - Forskjeller i fargevalg henger sammen med hvilken type arkitektur vi velger. Moderne hus males ofte i moderne farger, mens tradisjonelle hus beholder de "gamle" fargene, sier Henningsen.

En av landets største boligleverandører, Systemhus, leverer mange hus i gråfarger om dagen.

- Grått er den mest populære fargen nå, spesielt på hus som har en moderne stil, sier Anders Paulsen i Systemhus til Newswire.  Systemhus har registrert at gråfarger har vært populære i flere år, men at det først er de to siste årene at fargene er spesielt mye brukt.

Flere detaljer

Tale Henningsen i Nordsjö tror mye av grunnen til at grått er blitt så populært er at de mange gråtonene som finnes egner seg godt til å skape fine effekter på huset.

- Mange velger flere detaljer på huset. Ved å male i forskjellige grånyanser skapes spennende skygge- og kontrastvirkninger, sier hun. Bruk av beis gir en lignende effekt. Flere nye hus bygges nå med flere typer materialer som males med beis. Dette gir en fin struktur i treverket.

Hvitt er fortsatt en populær farge på norske hus og kommer ifølge Henningsen på en god andreplass over de mest brukte fargene utendørs. Tidligere var det vanligere å velge mer gylne farger på husene. Gule farger var svært populære. Innendørs har det lenge vært minimalisme og det helt hvite som har preget mange norske hjem. Grått og brunt har nå overtatt. Brune jordfarger og lyse gråtoner er svært populære.

- Likt fargevalg inne og ute viser at vi er blitt mer opptatt av å tenke helhet for boligen vår, sier Tale Henningsen.

Maler annethvert år

Nordmenn er de som svinger malerkosten oftest i Europa. Innendørs anslår Henningsen at vi maler noe, vegger eller møbler, annethvert år.  Utendørs maler vi ikke like ofte som inne. Hvor ofte du bør male avhenger av hvor huset ditt ligger, samt farge og kvalitet på malingen.

- Mørke farger blekes lettere enn lyse, men lyse farger viser smuss raskere. Vegger som er ekstra utsatt for vær og vind bør males oftere enn vegger som står mer i le, sier Tale Henningsen i Nordsjö.

Mer informasjon

www.nordsjo.no

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.