IFI logo
Se flere bilder
Grå look til lyst limtre

Foto: Frode Larsen/ifi.no

Grå look til lyst limtre

Jeg har ei limtreplate på et langbord som jeg ønsker å behandle. I dag er den nyslipt og lys, men jeg ønsker en grålig plate som ser gammel ut. Er dette mulig?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange bordplater, benkeplater osv. er laget av limtre, det vil si stykker av treverk som er limt sammen. Som regel behandler man dette på lik linje med vanlig heltre, men hvis fugene mellom trestykkene er veldig synlige, blir saken litt annerledes.

- Hvis limfugene er synlige vil du få et problem fordi fugene ikke vil ta til seg farge når du pigmenterer treverket, og du vil ende opp med en stripete bordplate, forteller Finn Wang i Brynsløkken.

Ta oppstrøksprøve uansett

Er limfugene usynlige, kan treverket farges på samme måte som annet treverk. Du bør imidlertid være obs på at limet kan ha trukket noe inn i treverket en millimeter eller to rundt fugen, og at dette kan påvirke fargingen. Det lønner seg derfor å ta oppstrøksprøver først.

- Slip et lite område under bordplaten, og behandle den slik du har tenkt å gjøre oppå bordet. På den måten vil du se både om det går fint å farge rundt fugene og om fargen blir slik du ønsker deg, anbefaler Leif Augustin i Alanor.

Siden treverkets egenfarge virker inn på det endelige resultatet, er det nemlig ikke sikkert at bordet ditt blir seende ut slik oppstrøksprøvene i butikken ser ut.

Beis

Beising er en fin måte å farge treverket på. Det gir en fin pigmentering, og finnes i mange ulike fargenyanser, deriblant også de gråtonene du er på jakt etter.

Beisene påføres gjerne med svamp eller klut, for å ha mest mulig kontroll på påføringen. Normalt er ett strøk med beis nok, men ønsker du en dypere farge kan du beise to ganger.

- Det kan lønne seg å bruke hansker når man påfører beisen. Hvis du får beis på hendene, kan du risikere at de er farget i 14 dager fremover, sier Christian Lind i Herdins.

Mett treverket etter beisingen

En ting man bør være oppmerksom på er at de aller fleste typene beis kun gir en pigmentering, og ikke gir noe særlig beskyttelse til treverket. Man bør derfor alltid etterbehandle med en olje eller oljelakk for å mette treverket. Hvilken av de to behandlingene man bruker avhenger av hva slags finish og hvor lange vedlikeholdsintervaller man ønsker.

Lakk

Tradisjonell oljelakk gir en blank og glansfull flate, som tåler mye og kan vare i mange år. Men får du en støtskade i lakken, vil det bli et sår i lakken. Du bør påføre minst to strøk lakk på flaten.

Hvis du er ute etter lakkens slitesterke egenskaper, men ønsker deg et mattere utseende finnes det også matte lakker som har glansgrad helt ned i 8.

Olje

Olje gir et mattere utseende og mer liv til treverket enn lakk. Men med olje må man gjenta behandling oftere, avhengig av hvor ofte man vasker det og hvor mye sollys bordplaten utsettes for.

Hvor mange strøk olje du behøver må du se an etter hvert. Du kan også se om det er nok olje ved å dryppe litt vann på platen etter at den er tørket. Hvis vannet perler seg på overflaten, er det nok olje, men hvis det trekker inn, må du til med et strøk til.

Påfør alltid oljen i tynne strøk, og tørk av overskytende olje som legger seg på overflaten for å unngå glatte partier.

Mer informasjon

www.brynslokken.no

www.herdins.no

www.alanor.no

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.