IFI logo
Se flere bilder
Gass erstatter ved og strøm

Foto: Jon Halvorsen/ifi.no

Gass erstatter ved og strøm

Stadig flere norske boliger bygges med gass som energikilde. Bransjetall viser at andelen har passert ti prosent og at den øker sterkt.

Ulf-Arvid Mejlænder/NW

Ulf-Arvid Mejlænder/NW
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi står helt klart foran et gjennombrudd når det gjelder boliggass i Norge. I utlandet har denne trenden vært tydelig i flere år allerede, sier prosjektleder Svein Sanne i ovnprodusenten Jøtul.

På verdensmarkedet solgte Jøtul gassprodukter for over 100 millioner kroner i 2004.

- 50 prosent av salget vårt i USA og England er gasspeiser, mens totalmarkedet for gasspeis i Norge utgjorde 3500 - 4000 enheter i fjor. Dette tallet er på rask vei oppover, sier Sanne.

Mest gass i nybygg

Ved mange av de største boligprosjekter her i landet legges det nå opp til installasjon av gasspeiser. Enkelte prosjekter får også gass som hovedenergikilde.

- Nær 70 prosent av de 500 nye boligene vi oppfører årlig utstyres med gass. Boliger med vedpeis leverer vi ikke lenger i det hele tatt, sier sivilingeniør Ola Thorsnes i Selvaagbygg AS.

Også Block Watne legger gass i infrastrukturen i de fleste nye prosjektene sine. I Skanska Bolig varierer bruken av gass fra landsdel til landsdel.

- Vi er nok kommet lengst i Rogaland, der andelen ligger på rundt 50 prosent. Men bruken av gass er økende, og tendensen vil trolig forsterke seg, sier regionsjef Einar Vevatne i Skanska Bolig.

Totalt ble det satt i gang bygging av 30 000 nye boliger i Norge i 2004, i følge tall fra Statistisk Sentralbyrå. Dette er det høyeste tallet siden 1983.

Spår bratt utvikling

Tallet på gasstilkoblinger vil nærme seg 5000 i år og 6000 neste år, tror daglig leder Svein H. Simonsen i Tolcon AS. Selskapet er en av de største leverandørene av komponenter til boliggass i Norge,

- I fjor økte vi salget med 44 prosent og regner med ytterligere vekst i år. Det skjedde en radikal endring i markedet i fjor. Interessen tok av. De nærmeste årene vil vi se en bratt utvikling i antall boliger som bruker gass som energikilde, sier Simonsen.

Utbygginger av store boligfelt utgjør det største antall gasstilkoblinger, men også nye eneboliger med egen gasstank øker.

- I gamle hus med oljefyringsanlegg er det også forholdsvis enkelt å gå over til gass. I boliger med strøm som hovedenergikilde er det mest aktuelt med ettermontering av gasspeis, og eventuelt kjøkkengass og terrassevarmere, sier Simonsen.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.