IFI logo
Se flere bilder
Fuge sprekker i tregulv

Foto: Espen Grønli/ifi.no og Kristian Owren/ifi.no

Fuge sprekker i tregulv

Jeg har flyttet inn i en leilighet fra 1924 med et flott originalt gulv av lutet furu. Problemet er at det er ganske store sprekker mellom gulvplankene, fra noen mm og opp til over en cm. Jeg har tenkt til å lysne gulvet, og lurer derfor på om det går an å fuge disse sprekkene? Og i så fall hvordan?

Åshild Tyssen Nyhus

Åshild Tyssen Nyhus
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ja, det går an å fuge sprekkene, og det finnes flere måter å gjøre dette på. Dessverre gir ingen av metodene et helt perfekt resultat, så du bør vurdere om du skal gjøre noe eller la det være som det er. Mange synes sprekker er noe av sjarmen med et gammelt gulv. Men siden sprekkene er av såpass størrelse, er det forståelig at du ønsker å kamuflere dem. Selv om resultatet aldri vil bli helt usynlig, kan du få mye mindre markerte sprekker. Her er noen fremgangsmåter:

Bruke avslipt treverk

Noen sliper gulvet og blander den flisen de får med lim, for så å putte denne massen ned i sprekkene. Dette gir et resultat som er ganske likt treverket i farge, men det er dessverre lite holdbart. Massen vil bli hard og uelastisk, og kan fort sprekke etter hvert som treverket beveger seg. Dette er derfor en lite anbefalt metode.

Parkettkitt og Tec7

Det finnes andre produkter som er mer elastiske, og som derfor er bedre egnet til tregulv. Dette kan for eksempel være ulike parkettkitt og Tec7, som begge vil bevege seg i takt med treverket og dermed ikke skape de samme sprekkdannelsene. Disse produktene finnes i ulike farger, men det kan være vanskelig å finne en nyanse som er helt lik gulvet ditt.

Du kan også få problemer med å få fargen i behandlingen du skal påføre gulvet etterpå til å trekke inn i disse produktene. En olje vil for eksempel ikke trekke inn, og du vil kunne få en fargeforskjell. Et alternativ er å bruke en beis, som sannsynligvis vil trenge bedre inn i massen, men heller ikke her er du garantert et godt resultat.

Siden du skal lysne gulvet, kan det derfor lønne seg å velge en masse i en lysere nyanse enn treverkets naturlige farge. Det kan hende at Tec7 i beige vil passe i fargen. Ellers kan du være heldig i finne en parkettkitt i riktig furufarge. Her må du nesten bare prøve deg frem.

De to produktene oppfører seg noe forskjellig når de påføres. Parkettkitt vil krympe mer enn Tec7. Du kan derfor være litt mer raus med denne behandlingen når den påføres, og det gjør ikke noe om den blir noen mm over gulvflaten - dette vil sannsynligvis falle sammen. Det kan også hende du må gå over med parkettkitt flere ganger.

Tec7 fungerer mer som en slags silikon, og vil ikke krype på samme måte som kitt. Du kan derfor glatte dette produktet under påføring.

Skjære til nytt treverk

Et tredje alternativ er å skjære til treverk så store som sprekkene, og dytte de nedi. Dette vil naturligvis synes, men ikke like godt som sprekkene. Og det vil gi en jevn overflate i noenlunde samme farge. Det skal godt la seg gjøre å få akkurat samme nyanse på 80 år gammel furu som på ny, men på sikt vil fargen bli likere.

Denne metode gjøres ved å måle bredden på sprekken, kjøpe lister eller annet treverk i furu som har omtrent denne bredden, påføre trelim, og dytte det nedi. Treverket bør stå litt over gulvflata, så du har litt å gå på når du sliper overflaten jevn etterpå. Når dette er tørt kan du behandle gulvet med den behandling du ønsker.

Fremgangsmåten kan fungere helt ned til noen millimeter, men det er enklere jo bredere sprekken er. Derfor spørs det om du blir nødt til å la de minste sprekkene være igjen.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.