IFI logo

Forum

Overflatebehandling slipt furubord

Visninger: 23944

Avatar
smofska

Hei, jeg har et furubord fra 70-tallet, som jeg sliper av hvitmaling og lakk. 

Ønsker å beholde fargen det har idag, så ser etter lakk(?), eller annen overflatebehandling  som ikke synes og samtidig beholder mesteparten av utseendet. Vil IKKE dekke overflaten og gjerne se trestrukturen enda Tydligere. Vil ha en matt overflate

Men må ha noe som tåler søl, da samboeren søler fælt ;-) 

Avatar
Chera_Westman

Hei

Slip vekk gammel behandling, eller bruk en maling- og lakkfjerner. Deretter pusser du bordflaten godt og fjerner alt støv med en tørr mikrofiberklut.

For å behandle flaten og beholde fargen har du flere alternativer; lakk, olje eller hardvoksolje.

Du kan bruke en klar, matt lakk av typen møbellakk eller gulvlakk. Denne gir et tilnærmet usynlig, men beskyttende sjikt til overflaten og forandrer ikke treverkets farge. Bruk gjerne vanntynnet lakk som ikke gulner over tid.

Du kan også bruke en klar hardvoksolje eller en annen olje for treverk, for eksempel Liberon Finishing oil. Disse produkter er ikke vanntynnet, og vil gjøre at treverket får en litt gyllen lød. Du kan teste utseendet ved å snu bordet opp ned og påføre det på baksiden. Utseendet vil minne om hvordan treverket ser ut når det er fuktig av vann.

Synes du at det blir for gult/gyllent, kan du bruke en vanntynnet olje, for eksempel Bloom Kjøkkenbenkolje. Denne vil ikke gi noen fargeforandring.

Oljer og hardvoksoljer beskytter treverket godt mot søl all den tid oljesjiktet er i god stand. Det innebærer at du må påføre ny olje innimellom, alt ettersom du tørker av bordet. Avhengig av mengden søl og rengjøringsmidler du bruker, kan det bli behov for det noen ganger i året.

Oljene og hardvoksoljen er enkle å påføre og skal smøres i tynne sjikt, og trekke inn. Det skal ikke ligge behandling på overflaten. Tørk av overskytende.

 

Se mer her:

https://www.ifi.no/slik-pusser-du-opp-spisebordet

https://www.ifi.no/ta-drapetesten-na

https://www.ifi.no/kjokkenbenkens-allvarsjakke

Avatar
smofska

Hei igjen, jeg brukte Bloom kjøkkenbenkolje uten farge, etter råd fra dere og i tillegg råd fra malebutikken. 

Resultatet ble katastrofalt. Det ble gult og blankt. Og ser nå ut som et lakket bord fra 80-tallet. Brukte mange mange timer på å få slipt vekk maling og lakk, og nå ser det verre ut enn når jeg begynte. 

Prøver å legge ved flere bilder slik at dere kan se resultatet. 

Hva gjør jeg nå? Bordplaten må jeg bare slipe omigjen, men bena og utskjæringene vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. 

Avatar
smofska

Her er det ferdige resultatet

Overflatebehandling slipt furubord
Avatar
smofska

Her underveis. Ønsket å bevare det slik det var etter sliping, men før oljing. 

Overflatebehandling slipt furubord
Avatar
Chera_Westman

 

Hei,

Trist at du ikke ble fornøyd med resultatet. Jeg har undersøkt med leverandøren av Bloom Kjøkkenbenkolje, og de melder at resultatet ikke skal bli blankt med dette produktet. Produktet er godt utpørvd og har vært på markedet i flere år med mange fornøyde kunder. Er det mulig at du fikk på for mye olje?

Hvis du vil pårøve på ny, må behandlingen fjernes og det gjøres enten mekanisk eller med maling- og lakkfjerner. Sist nevnte vil også fjerne behandling fra utskjæringer.

Ta gjerne kontakt med leverandøren Alanor på telefon 33 36 29 70, og spør etter Audun. Han vil hjelpe deg med råd og eventuelt også med produkterJ

Beklager at det tok litt tid før du fikk svar fra meg!

Med vennlig hilsen

Chera Westman, IFI

Legg innlegg til forumområde
Rapporter upassende språk til moderator
Nyhetsbrev

Motta vårt nyhetsbrev

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.