IFI logo

Forum

Oljing av kjøkkenbenk

Visninger: 13356

Avatar
oppussing

Jeg har kjøpt en benkeplate i heltre ask som er oljet tre ganger med biofa hardvoksolje for benkeplater. Den har nå herdet i 7 dager. Det viser seg at det blir flekker med en gang av små vanndråper som blir liggende i kun en liten time. Flekkene er rødlilla. Er det slik man må regne med når man har en oljet trebenkeplate? Eller er det utilstrekkelig oljet eller herdet? Noen tips på hva man kan gjøre for å bedre dette? 

Avatar
AshildTyssen

Hei,

Så kjedelig! Nei, dette er ikke noe du skal måtte regne med. Det skal ikke bli liggende vann på en oljet trebenk over tid, men det er heller ikke riktig at du skal få flekker så fort som dette. Her må altså et eller annet ha vært feil – enten med selve benkeplaten (at den ikke har vært tørr nok eller lignende), med påføringen (at bruksanvisningen ikke har vært fulgt som anbefalt) eller at det er noe galt med produktet du har fått med deg. Hva som er feil, er vanskelig for oss å avgjøre, og eksperter på tilsvarende produkter vi har kontaktet, har heller ikke kunnet gi deg et sikkert svar.

Anbefaler deg derfor å ta bilde av misfargingen, og gå tilbake til butikken der du kjøpte oljen. Der er det folk som kjenner produktet spesifikt, og som forhåpentligvis kan gi deg råd om hva som har skjedd.

Vi kan jo heller ikke gi deg noen råd om hva du bør gjøre, men hvis du ikke får orden på problemet på annet vis, er nok det greieste å fjerne behandlingen og påføre noe annet. For å få bort all hardvoksolje blir du nødt til å bruke kjemiske midler, som WOCA Trerens eller Liberon Stripper, vanlig sliping vil ikke fungere tilstrekkelig. Når du har kommet ned til rent treverk igjen, kan du pusse lett med et fint slipepapir, og påføre en penetrerende olje som er anbefalt til benkeplate. Det finnes mange slike produkter, men noen gode eksempler kan være WOCA kjøkkenbenkolje eller Liberon Finishing Oil.

Forskjellen mellom en hardvoksolje og en penetrerende olje, er at mens hardvoksoljen legger seg som et sjikt på toppen av benkeplaten, trenger den penetrerende oljen helt ned i treverket og beskytter fra innsiden. Hardvoksoljen trekker riktig nok ned litt den også, men den viktigste beskyttelsen ligger på overflaten. 

Ønsker deg lykke til, og håper du finner ut av det!

Mvh Åshild, ifi.no

Legg innlegg til forumområde
Rapporter upassende språk til moderator
Nyhetsbrev

Motta vårt nyhetsbrev

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.