IFI logo

Forum

Ny farge på murbygård

Visninger: 2928

Avatar
Marunake

Hei, vi skal pusse opp fasaden på borettslaget vårt i Trondheim, og da må det tas noen fargevalg. Den murpussen som skal brukes, holder seg visst i iallfall 20 år, så vi synes det er viktig å ta et bevisst valg her. Jeg tenkte derfor høre om dere har tips til hvordan vi bør gå fram - er det bestemte farger som vil gjøre seg godt, eller har dere andre tips?Det som kommer av endringer, er følgende:- ny murpuss på fasaden i hvilken som helst StoColor farge- nye balkongdekkvegger i hvilken som helst RAL farge- nye ytterdører i metall i hvilken som helst RAL farge- hplus-vinduer i standard hvit RAL9016 (eller annen farge)Per i dag er det lysegul mur og røde balkongdekkvegger (se bilde), og vi liker at det er en glad farge som bidrar til at byen ikke blir så grå; men vi tenkte kanskje gå for en dus, lys blå- eller grønnfarge istedenfor. Husene rundt er mye i duse, lyse farger og det er en park med hvitkalka kirke (døvekirka) på andre siden av gata, så vi vil passe på at det passer fint inn. Videre tenkte vi kanskje ha dekkveggene på balkongene og ytterdøra i en hakket mørkere nyanse av samme farge, men hører gjerne på tips der og. Jeg tenker at en grønntone fra stocolor-systemet (http://www.sto.no/no/tjenester/fargesystem/stocolour-system.html) kanskje kunne vært 36104-36106, mens blått kanskje kunne vært 35213, 35113 eller lignende - men jeg er både usikker på hvor lyse/mørke de faktisk blir på veggen, samt om dette er type toner som vil passe inn, eller om vi bommer. Om dere har tips til farger, fargetyper eller hvordan vi bør gå fram, er vi veldig takknemlige for alle råd! Jeg vet ikke om dere svarer på spørsmål om akkurat murpuss, men da kan vi bare late som om vi skal male - tipsene vil nok kunne være relativt overførbare :) Håper dere kan hjelpe,Hilsen Maren

Ny farge på murbygård
Avatar
marirosenberg

Hei!

Det er vanskelig å gi konkrete fargeråd via nett. Vårt råd er at dere søker hjelp hos noen som tilbyr tjenester med utendørs fargesetting, og som kan bistå dere i prosessen. Dere stiller mange gode spørsmål, og det er flott å høre at dere er bevisste i fargevalget og blant annet tenker på omgivelsene og hva som vil kle bygården. Utfordringen er jo nettopp å finne en palett som kler bygård og omgivelsene rundt, men også finne nyanser og glans som blir riktig i forhold til underlaget. Tre og mur krever ulike løsninger. Ett konkret råd kan jeg i hvert fall gi på nett, for du skriver at du er usikker på hvor lyse/mørke fargene blir på veggen. Og det er helt rett - fargene vil bli annerledes på veggen enn på den lille fargeprøven. Generelt kan man si at fargen som regel vil oppleves lysere og mer intens når den kommer opp på veggen ute. Så for å få den fargen dere har sett for dere, må dere sannsynligvis velge en mørkere og mer "skitten" farge enn dere skulle tro. Så vi råder dere til - uansett hvilke farger dere vil gå for - å male prøveoppstrøk før dere kjøper inn all maling.

Når det kommer til selve fargesettingen, har vi en liten liste med navn og kontaktinformasjon på personer som kanskje kan hjelpe dere med fargesettingen, som befinner seg i Trondheimsområdet. Send en mail til mari@ifi.no, så skal jeg sende dere kontaktinformasjon til noen aktuelle personer. 

Mari, ifi.no

Legg innlegg til forumområde
Rapporter upassende språk til moderator
Nyhetsbrev

Motta vårt nyhetsbrev

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.