IFI logo

Forum

Kan man sparkle over gamle baderomsplater?

Visninger: 35225

Avatar
Gabbi

Hei,

Vi har et bad fra 1976 som i og for seg fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. Vi har planer om å totalrenovere det på sikt, men på kort sikt lurer vi på å bare gjøre noen kosmetiske endringer. 

På veggene er det gamle baderomsplater i "nydelig" marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går ann å sparkle over disse? Ideen min er at vi kunne sparke over disse og male dem så vi får en glatt fin overflate. Jeg regner med at dette uansett ikke er å anbefale i våtromssonen (?), så her tenker jeg vi bare kan beholde de gamle platene som de er og evt. vurdere å male direkte på dem. 

Noen som kjenner til om det lar seg gjøre å sparkle over slike plater? (de ligner på disse baderomsplatene som Fibo trespo og Alloc produserer i dag - helt slette).

Avatar
Gabbi

.... Jeg fant forresten en artikkel her på ifi.no som handler om en sparkel som kan brukes i våtrom:

http://www.ifi.no/enklere-for-deg-som-skal-pusse-opp

Schönox RDF heter den, levert av Casco. Jeg gikk inn på casco sin hjemmeside for å finne mer info, men kunne ikke finne produktet. Noen som kjenner til dette - hvem som fører dette feks.? 

Dette er helsparkel så vidt jeg forstår? Kan dette produktet også brukes i våtsonen? Tåler det vann?

Avatar
Chera_Westman

Hei

Jeg har sjekket med Casco, og de vil ikke anbefale RDF til denne bruken. Heller ingen andre produkter i sortimentet. 

Grunnen er at du er litt vag på hvor langt frem i tid en totalrehabilitering er, hvilken bruk rommet utsettes for (fuktbelastningen), og om det er mulig å få vedheft på platene, osv.

Jeg fikk imidlertid noen andre tips på muligheter som jeg forsøker sjekke ut. Kommer tilbake met mer utfyllende svar straks jeg vet mer.

Hilsen Chera, desksjef ifi.no

Avatar
Gabbi

Hei,

Takk for svar!:)

Ja jeg har hørt noen snakke om det de kaller "våtromssparkel" - kan dette være det vi trenger? Er det noe man kan helsparkle veggene med kanskje? 

Når det gjelder hvor lang frem i tid totalrehabilitering er, så avhenger det litt av resultatet vi får ved en "kosmetisk" oppgradering.. Håper jo at vi kan finne noe som kan vare i 3-5 år.

Når det gjelder vedheft på platene, er jeg litt usikker på hva dette betyr. Altså hefteevnen? Platene er glatte, men vi kan kanskje pusse dem med fint sandpapir for å få mer heft? 

Takk for at du undersøker videre! :) Jeg ble veldig gira på ideen om slette malte fine vegger på badet ja! :)

Avatar
Chera_Westman

I følge vår ekspert i Nordsjö, Trond Riise, trenger du ikke å helsparkle veggene. Kun skjøtene må sparkles. Han anbefaler å vaske grundig med Original Forvask, fortynnet 1:10 med vann. Dette er riktig mengde vaskemiddel beregnet til vask før maling, innvendig. Skyll deretter godt med rent vann og påfør grunning over hele veggen. Bruk Original Heftgrunn V fra Nordsjö.

Sparkle så skjøtene med Nordsjö Professional Våtromsparkel, og mal deretter minst to strøk med Perform+ Bathroom fra samme produsent.

Dette vil gi et resultat som holder noen år i påvente av den store rehabiliteringen.

Det er godt mulig andre malingprodusenter har tilsvarende produkter – sjekk der du kjøper maling.

Vedheften er malingens og grunningens evne til å klore seg fast til underlaget. Dette kan være et problem på svært glatte flater. Mange ganger kan bruk av en heftgrunn gi malingen bedre vedheft, men er underlaget svært glatt anbefales ofte å gå over flaten med et slipepapir eller en slipesvamp først, for at også grunningen skal få god vedheft. Dette skal gjøres etter at du har vasket flatene, slik at du ikke gnir inn skitten i underlaget. 

Legg innlegg til forumområde
Rapporter upassende språk til moderator
Nyhetsbrev

Motta vårt nyhetsbrev

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.