IFI logo

Forum

hvite ringer, behandling av eik spisebord

Visninger: 25662

Avatar
borging62

Vi har et flott spisebord i heltre eik som vi behandlet med fast bivoks.

Da vi begynte å bruke bordet etter herding opplevde vi at glass og kopper satte avtrykk, og at de ikke lar seg fjerne.

Bordet er i utgangspunktet oljet, tror vi.

Hva gjør vi for å vår fine bordplate tilbake? Er det noen som har noen lure tips?

Takknemlig for svar!

Vennlig hilsen

Ingeborg

Avatar
AshildTyssen

Hei,

Jeg sendte spørsmålet ditt videre til Line Augustin, som jobber i Alanor og er ekspert på nettopp denne problematikken.Hun svarte langt og utfyllende, så jeg kopierer rett og slett hele svaret hennes til deg. Håper det kan være til hjelp.

Lykke til!

Vennlig hilsen Åshild, ifi.no

Lines svar:

De hvite ringer på eikebordet, kan ha flere årsaker:

1.      1.  Avtrykkene kan ha kommet i voksen, da bivoks er svært myk, og voks ikke er et herdende produkt. Disse avtrykkene vil forsvinne dersom man påfører mer voks.

2.       2. En annen årsak, kan være at bordet ikke er oljet, men lakket i utgangspunktet. Da kan de hvite ringene skyldes at lakken har sluppet treverket der, pga. fukt eller varme, slik at det har oppstått en lysbrytning, som vil ses som hvite ringer/skjolder.

3.      3. Bordet er oljet i utgangspunktet, men er dårlig vedlikeholdsoljet, slik at treverket er blitt noe misfarget.

Når skaden først er skjedd, er det flere ting man kan gjøre for å utbedre:

I begge de to første tilfellene, 1 og 2, kan ringene/skjoldene fjernes ved å påføre mer voks. Jeg anbefaler å fjerne voksen som ligger i overflaten med Liberon Møbelrens og voksfjerner først. Deretter påføre Black Bison Antikkvoks. (se lenger ned) Det er svært viktig å påføre voksen ved hjelp av polerull./stålull nr. 0000. Polerullen vil skape friksjon, som avgir litt varme slik at voksen trekker godt ned i treverket, og fyller opp hulrommet som har oppstått mellom lakken og voksen. (NB! Ikke bruk krefter.) Løsningen er ikke varig, og vil måtte gjentas ved behov.

 

Lakket utgangspunkt

Dersom bordet er lakkert, kan man, for en mer holdbar løsning, fjerne all voksen med Møbelrens og voksfjerner. La tørke. Så kan man påføre Finishing oil med polerull i treverkets fiberretning, over skadestedet. Ikke bruk krefter. Friksjonen med polerullen vil sørge for at oljen blir jobben ned i treverket. Finishing oil er en herdende olje, og vil binde «løs» lakk til underlaget, og fylle opp hulrommet. Påfør Finishing oil på resten av bordet med polerull, for lik glans. Vent 5-10 min, tørk tørt. Bruk flere kluter. Overflaten vil bli blank. For et vokset glans, påfør Black Bison Antikkvoks på overflaten etter herding.

 

Oljet utgangspunkt

Dersom eikebordet i utgangspunktet er oljet, er det viktig å være klar over at man bør olje med jevne mellomrom for at treverket skal være godt beskyttet. Olje vil over tid fordampe. Voks vil ikke gi god nok beskyttelse. Voks er ikke et herdende produkt, man vil derfor gradvis fjerne voks hver gang man tørker av bordet.

For å beskytte treverket best mulig, bør man olje en gang i blant, hyppigheten avhenger av bruken av bordet, og kvaliteten på oljen. Så kan man legge en voks på toppen for å få en vokset glans, og litt «ekstra» beskyttelse. NB! Før oljing, må all voks fjernes først med Møbelrens og voksfjerner, slik at oljen kan trekke ned i treverket. Dersom de hvite ringene skyldes misfarging, pkt. 3, må man prøve seg fram. Det er mulig at merkene vil bli mindre synlig ved oljing, men det er vanskelig å svare på uten å ha sett ringene. Vi anbefaler Finishing oil.

 

Generelt om voks

Vi anbefaler for øvrig ikke bivoks til eik, da bivoks er en svært myk voks, som lett blir klebrig. Hvis man f.eks holder tommelen på bordplaten en liten stund, vil man kjenne at det blir klebrig under.   

Bivoks er først og fremst beregnet for bruk på myke treslag som gran og furu, som er helt ubehandlet fra før, eller kun behandlet med bivoks fra tidligere. Selv om mange fra gammelt av har brukt Bivoks til «alt» av treverk, er den med andre ord ikke så godt egnet for vanlige møbler.

 

Dersom man ønsker å vokse et møbel, bør man bruke en hardere voks, som ikke blir så lett klebrig. Vi anbefaler Liberon Black Bison Antikkvoks, som inneholder karnauba. Denne voksen er beregnet for bruk på møbler, og kan brukes over olje og lakk for å få en vokset glans. Siden voksen er hardere, er den mer slitesterk, og trenger ikke å vedlikeholdes så ofte som bivoks. Black Bison Antikkvoks fås i mange trefarger, som vil gi treverket ekstra lød. Velg fargen som er mest likt møbelet. Alternativt, fås den også i fargeløs.

Avatar
borging62

Tusen takk for gode råd!

Jeg TROR bordet er oljet, og vil i første omgang følge rådene som gjelder det.

Beste hilsen

Ingeborg

Legg innlegg til forumområde
Rapporter upassende språk til moderator
Nyhetsbrev

Motta vårt nyhetsbrev

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.