IFI logo

Forum

Forandre farge på Kirsebærtre benkeplaterpå kjøkken

Visninger: 5134

Avatar
Tallerod

Hei.

jeg har noen flotte(og kostbare) kirsebærtre benkeplater som ikke lenger passer inn på kjøkkenet pga rødfargen/skjæret fra treet. Benkeplatene er oljet idag, og jeg ønsker å forandre fargen og få bort/minske rødskjæret ved å legge på en gråtonet farge som vil passe bedre til kjøkkenet(skal bli hvitt). Jeg har prøvd litt med div. farget fra 3 stjerners olje, samt nå også kjøpt inn, (men ikke prøvd) spritbeis. Jeg er dog uiskker på farge tilsetning for å forandre farge. F.eks hvit vil vel bli rosa osv? Jeg ønsker å beholde trestrukturen så mye som mulig, så ønsker ikke å male. Forslag, erfaringer  og tips mottaes gjerne på behandlings type, middel (olje, beis, lakk?) metode og farger til å benytte osv. 

Mvh

Tom

Avatar
Chera_Westman

Kirsebær er et hardt treslag, ofte med mørk brunrød farge. At treslaget er hardt gjør det vanskelig å få oljer og beiser til å trekke godt inn i materialet, og det kan derfor være litt vrient å få det til å se ut som noe annet enn det er. Det vil også være slik at påføring av en hvitpigmentert behandling, kan gi en lett rosa farge, siden treverket har mye rødt i seg.

Kanskje er det enklere å forsøke trekke benkeplaten mot mørkere farger enn lyse, grå.

Vi anbefaler deg å teste med enten farget beis og klar olje, eller en pigmentering med hardvoksolje i to trinn. Test deg gjerne frem et usynlig sted, for eksempel på undersiden inne i et skap.

Det første du bør gjøre er å fjerne mest mulig av den gamle behandlingen. Det gjør du enten ved å gå noen runder med en maling- og lakkfjerner som for eksempel Liberon Stripper, eller Woca Trerens.

Spritbeisen finnes i flere farger, blant annet en mørk, grå variant som kan brukes til å dempe rødtonene. Forsegle så flaten med to strøk Liberon Finishing Oil.

Velger du hardvoksolje, er det en fordel å pigmentere benken før du oljer den inn. Bruk for eksempel Osmo Dekorvoks som finnes i flere gråfarger – fra lyst til mørkt, og forsegle flaten med Topoil.  Andre leverandører har lignende system, for eksempel Woca og Alanor.

Det kan også være et alternativ med Woca kjøkkenbenklakk. Denne finnes i en sort farge som gir en slitesterk overflate der treverkets struktur fremheves. 

Legg innlegg til forumområde
Rapporter upassende språk til moderator
Nyhetsbrev

Motta vårt nyhetsbrev

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.