IFI logo
Se flere bilder
Forskjell mellom maling, beis og dekkbeis

Foto: Frode Larsen og Jon Halvorsen/ifi.no

Forskjell mellom maling, beis og dekkbeis

Strukturen i treverket synes best ved bruk av beis. Maling gir en dekkende overflate. Dekkbeis er en dekkende beis som har tynnere konsistens enn maling.

Lars Aarønæs

Lars Aarønæs
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagens  malingprodukter er både miljøvennlige og har god kvalitet. Uansett hva du velger bør nytt tre grunnes før du går igang. Det finnes grunninger som har farge som treverkt, slik at grunningen ikke ødelegger trefølelsen ved en beisbehandling.

Mal ikke over skader

Uansett behandling: Bruk aldri maling eller dekkbeis til å skjule en skavank! Noen timer ekstra med riktig grunn- og forarbeid gir en garanti for at malingen eller beisen holder lenger, og at underlaget blir godt beskyttet.

På nye hus er det fritt valg. Husk å grunne - uansett behandling etterpå. Grunning og to toppstrøk er en miljøvennlig behandling som tar optimalt vare på trehus.

Hus som er behandlet fra før med maling, dekkbeis eller beis skal ikke grunnes.

Hus som fra før er beiset kan påføres ny beis, dekkbeis eller maling.

Hus som tidligere er dekkbeiset kan dekkbeises eller males.

Hus som er malt kan bare males eller påføres dekkbeis som er spesielt beregnet for malte flater.

Det finnes grunning med og uten farge. Den pigmenterte er til bruk for hus som skal males/dekkbeises. Behandlingen er dekkende, og treverkets detaljer blir borte. Grunningen har en farge tilnærmet treverk.

Den upigmenterte brukes til vinduer, dører og på ytterkledning som skal behandles med svakt pigmentert beis, hvor det er ønskelig at treverkets detaljer kommer frem. Denne grunningen er transparent.

Se flere bilder
Forskjell mellom maling, beis og dekkbeis

Foto:

Beis inneholder treoljer, soppdrepende midler og pigmenter som delvis hindrer solstrålene i å trenge inn i treverket og tørke det ut. Beisfargen blir kraftigere for hvert nytt strøk. Beis er det bestrykningsmiddelet som er svakest pigmentert, altså med det minst beskyttende fargesjiktet. Derfor kan det kreves noe hyppigere vedlikehold. Strukturen i treverket synes svært godt når du bruker beis.

Se flere bilder
Forskjell mellom maling, beis og dekkbeis

Foto:

Eksempel på beiset vegg 1.

Beis kan brukes som grunning på nytt eller nylig børstet og/eller skrapet treverk, fordi beisen er svært diffusjonsåpen. Det betyr at fuktigheten i treverket kan fordampe uten at beisfilmen ødelegges. Skal du bruke dekkbeis eller maling seinere, må du ikke bruke beis som inneholder tjære eller linolje.

Dekkbeis gir et tynnere sjikt på flater enn maling, men tykkere sjikt enn beis. Dekkbeis og maling beskytter begge bedre mot lysnedbrytning enn beis. Strukturen i treverket synes fortsatt godt ved bruk av dekkbeis. Den har kraftigere pigmentering enn beis, og lengre nedbrytningstid. Det kan derfor gå lengre tid mellom hver påføring. Den er også fin på flater hvor du ønsker å skifte farge. Vedlikeholdsintervallet kan variere, det finnes dekkbeiser som kan stå opp til 12 år.

Se flere bilder
Forskjell mellom maling, beis og dekkbeis

Foto:

Eksempel på dekkbeiset vegg.

Maling beskytter treverket best over tid. Intervallene varierer fra åtte til femten år - forutsatt riktig behandling fra første strøk. Har du et hus med høvlede fasadebord, er disse antagelig så glatte at maling er det eneste som duger.

Se flere bilder
Forskjell mellom maling, beis og dekkbeis

Foto:

Ta vare på det gamle huset

Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Når kan man beise terrassen?

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Ny terrasse på en dag
Utendørs

Ny terrasse på en dag

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Gi terrassen en ny start

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.