IFI logo
Se flere bilder
Forsink råten med maling

Foto: Jon Halvorsen

Forsink råten med maling

Det er helt naturlig at treverk råtner, og det vil vi aldri kunne stoppe helt. Men med riktig overflatebehandling og gode byggetekniske løsninger, vil vi imidlertid kunne utsette ødeleggelsen.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vann som kommer inn i kledningen er ikke farlig - hvis det kommer ut igjen! Det må til god ventilering som gir mulighet for luft å komme inn i bunn å ta seg ut i toppen, sier malermester Terje Ringdal i larvikbaserte Bach Johansen Håndverk AS.

- Det er viktig at alle detaljer er utført riktig, slik som avsluttning mot blikk, skjøter, innfestninger med mer. Se nøye på hjørnekasser, skjøter, vindusomramming, beslag etc.

Solen farligere enn vann


Når alle byggedetaljer er riktig utførte, er solen den verste fienden for malingfilmen - ikke fukten. Sollys og oksygen vil sammen bryte ned en ubeskyttet treoverflate. Sollyset bryter også ned bindemidlene i beiser og malinger, slik at filmen tæres bort etter hvert.

I solsteiken skapes store spenninger i treverket og store påkjenninger på malingfilmen, som må være fleksibel og sterk nok til å tåle det. Verst utsatt er fasader som vender mot syd og vest. På nord- og østsidene oppstår andre problemer: der er fasaden fuktig lengre perioder og begroing kan bli et problem. Men det er jo bare å vaske vekk!

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.