IFI logo
Se flere bilder
Flere bygger lavenergihus

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Flere bygger lavenergihus

Norske huseiere er lei av høye strømregninger. Derfor vil stadig flere nye boliger bli bygd som lavenergihus i årene fremover, mener ekspertene.

Ulf-Arvid Mejlænder

Ulf-Arvid Mejlænder
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi får nye EU-regler fra årsskiftet, som fastsetter en felles europeisk energistandard for boliger. Det innebærer blant annet at det innføres et energimerke med en skala fra A til G, på samme måte som for hvitevarer. Det vil synliggjøre boligens energibruk og miljøbelastning og blir viktig ved kjøp og salg av eiendom, sier forsker Tore Wigenstad i SINTEF til Newswire.

Norge har tre år på seg før den nye standarden skal være tatt i bruk, men SINTEF registrerer allerede nå at boligprodusentene tilpasser seg strengere krav.

- Energimerking vil forandre boligmarkedet, og vi ønsker å ligge i forkant av utviklingen. I Kristiansand og Oslo har vi 600 lavenergiboliger under produksjon. I Trondheim planlegger vi et passivhusprosjekt, som innebærer høyeste grad av energisparing, sier direktør Jan Chr. Ruud i Skanska Bolig til Newswire.

Halverer energibruken

Mens en vanlig bolig bruker rundt hundre kilowattimer per kvadratmeter til oppvarming i året, trenger lavenergiboliger bare halvparten. Passivhus krever bare 15 kilowatt timer per kvadratmeter.

Totalt ble det satt i gang bygging av 30 000 nye boliger i Norge i 2004, i følge Statistisk Sentralbyrå. Av alle boliger som for tiden er planlagt eller under bygging, er nesten 2000 lavenergihus, eller hus med vesentlig redusert energibehov, viser tall fra SINTEF. Passivhus er en standard som foreløpig bare brukes unntaksvis.

- Den norske gjennomsnittsboligen ligger langt ned mot E på energimerkeskalaen, mens nybygg vil få klasse C dersom de oppfyller de nye byggeforskriftene. Vi ser imidlertid at mange prosjekter tilstreber enda bedre energistandard. Lavenergihusenes andel av nybyggingen vil øke kraftig, sier Tore Wigenstad i SINTEF.

Interessen tar av

I Husbanken, som er statens organ for gjennomføring av boligpolitikken, har man tilskuddsordninger for boligprosjekter med særlig høye miljøambisjoner. Nå opplever Husbanken en sterk økning i interessen for lavenergihus.

- Dette er et område som helt klart tar av nå. De store aktørene har kommet på banen, og prisutviklingen for energi har vært en vekker for mange forbrukere. Resultatet vil trolig bli kraftig vekst i bygging av lavenergiboliger, sier regiondirektør Brit Tove Welde i Husbankens Regionkontor Trondheim.

Regionkontoret har hovedansvaret for Husbankens arbeid med energi og miljø.

- Lavenergihus innebærer tykkere vegger, mer isolasjon, redusert luftlekkasje og varmegjenvinning. Samtidig må vi sørge for brukervennlighet og høy komfort, slik at det ikke krever merarbeid eller omlegging av livsstil å bo i et slikt hus, sier Jan Chr. Ruud i Skanska Bolig.

Han mener det er fullt mulig å kombinere disse hensynene, og at de bygningsmessige merkostnadene vil bli spart inn gjennom reduserte energikostnader.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.