IFI logo
Se flere bilder
Fasader og dører

Foto: Produsent

Fasader og dører

Det er en kjensgjerning at slitte, litt trist husfasader blir helt annerledes når de står der nymalt - enten det er et fargeskifte eller ikke.

Tor Henning Støldal

Tor Henning Støldal
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 

Bare det å male døren er en enkel måte å gi huset en ny karakter. Døren er liksom husets visittkort det - vanskelig å komme utenom.

Forbrukere med erfaring vet at opplevelsen med å male om et hus er todelt: På den ene side - tungt og tidkrevende med en skrape i hånden. På den annen side - den gode følelsen med lange, sveipende drag på en fasade som blir som ny.

Hvor lenge til neste gang?

Når avgjørelsen er tatt og huseier velger å gjøre arbeidet selv (i motsetning til å sette det bort til en malermester), er det viktig å planlegge hele prosessen. Hvor mye arbeid det er avhenger selvsagt av hvor stort huset er. Dernest hvilket produkt som er valgt og hva man ønsker å gå videre med: Med beis er det for eksempel en mye greiere jobb enn ved bruk av oljemaling hvor man må skrape bort før nytt males.

Her kommer også tidsintervallene inn: Ved bruk av beis kan det gå tre til fem år før jobben bør gjøres på nytt, mens intervallet blir minst det dobbelte ved bruk av kvalitetsmaling.

Å se et sluttresultat

Ønsker huseier å beholde den gamle fargen er saken grei. Opplevelsen av et nymalt hus får man uansett fordi maling har falmet eller krittet over tid. Fargen er rett og slett ikke den samme lenger.

Et fargeskifte derimot gjør at huseier nødvendigvis må "se" sluttresultatet. Alle bør gjøre en oppstrøksprøve. Mal noen kvadratmeter for å se om fargen er i overensstemmelse med ønsket. Men maling av noen paneler gir bare et delvis svar.

En liten fargeprøve fra fargebaren er selvsagt den virkelige fargen, men på en stor flate, som en fasade, vil fargen oppleves sterkere og som regel lysere enn på fargeprøven. Fargeopplevelsen forandres også ofte med omgivelsene ute ettersom et malt hus aldri oppleves alene. Et eksempel: En sterk farge mot et mørkere skogsterreng kan være ille.

Staffasjefarge og detaljene

Staffasjefargen på husets detaljer er svært ofte hvit. Selvsagt må det ikke være slik. Det viktige er å finne den rette kombinasjonen med fasadefargen. En svak grå kan for eksempel være nesten like anvendelig som en hvit farge. Grønne varianter passer som regel med gule varianter. Ellers er det ofte en god regel å bruke en mørkere eller lysere variant av den valgte fasadefargen.

En smidig jobb

Det er noen enkle ting å huske på for at malerjobben skal gå så smidig som mulig: Rett verktøy er viktig. Skrapen bør være skarp og sandpapiret av god kvalitet. Det samme med pensel eller ruller - av pensler kjøp gjerne noen varianter, en hovedpensel og en mindre til husets detaljer.

Et godt tips er å beskytte vinduene med papp, så slipper man å få en vindusjobb i tillegg i etterkant. Bruk tape der det er best for resultatet. Og ikke minst - sørg alltid for å stå stødig - spesielt i stigen.

Disse fører produktet

Beckers tlf. 22 80 32 90

Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Når kan man beise terrassen?

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Ny terrasse på en dag
Utendørs

Ny terrasse på en dag

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Gi terrassen en ny start

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.