IFI logo
Se flere bilder
Farlig julekos

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Farlig julekos

Julen er årets verste brannuke. Hver tredje nordmann har opplevd at stearinlys har ført til farlige situasjoner, viser en undersøkelse fra If Skadeforsikring.

Dag Øyvind Olsen/NW

Dag Øyvind Olsen/NW
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor forårsaket levende lys 10 prosent av alle boligbranner her i landet.

Langt flere nordmenn enn finner og svensker har kommet ut for brannfarlige situasjoner med levende lys, viser en nordisk undersøkelse TNS Gallup har gjort for If Skadeforsikring.

- Man skal aldri gå fra levende lys. En liten tur på kjøkkenet, som ikke ble så liten, kan være katastrofal. En brann kan utvikle seg i løpet av få minutter, sier sjefingeniør Runar Bache i If Skadeforsikring.

Undersøkelsen viser at hver fjerde nordmann har glemt å slukke stearinlys når de forlater rommet

Skumle telys

Noe av det farligste er juledekorasjoner med innvendige telys, slik som nisser og juletrær.

- Det kan bli veldig varmt inne i slike dekorasjoner, og hele overflaten av telyset kan ta fyr, sier Bache. Telys trenger luftige omgivelser og stearinen kan smelte hvis den blir overopphetet. De skal ikke settes direkte på bord eller tv, men på brannsikkert underlag.

- Stearinlys må stå stødig i lysestaken. For store eller små lys i forhold til lysestaken kan føre til at lyset velter. Det er en av de vanligste brannårsakene, sier Bache.

Har du barn eller kjæledyr, plasser lysene så høyt at ingen kommer borti dem. Pass også på flagrende gardiner, brennbare dekorasjoner og lignende i nærheten av lys.

Ikke få panikk

Om uhellet er ute og det tar fyr, kan du krølle for eksempel duken rundt lyset og slukke flammen. Ikke løp for å hente brannslukningsapparatet umiddelbart.

- Den tiden det tar å hente et brannslukkingsapparat kan være nok til at brannen får gjort stor skade.

Har brannen fått utvikle seg, må det selvsagt brannslukkingsutstyr til.

Brenner i julen

Mange familier opplever hver eneste år å få julen lagt i aske. I fjor var det 56 boligbranner i juleuken fra 23.-31.desember. Hver tiende boligbrann i Norge skyldes stearinlys, ifølge Direktoratet for sikkerhet og beredskap.

Også elektriske julelys utgjør en brannfare. For å unngå brann skal du ikke skru ut pærer i slike serier med lys, men dra ut stikkontakten. I julen setter vi på ekstra mye lys og varme, og det kan føre til overbelastning av det elektriske nettet. Feil bruk av elektrisk utstyr fører også til mange julebranner.

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.