IFI logo
Se flere bilder
Fargevariasjoner på tjære

Foto:

Fargevariasjoner på tjære

Fargen på en tjæret vegg vil variere, avhengig om treverket er høvlet eller ikke, og hvor mange strøk som legges på.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både tretjære og tjærebeis lysner når de tørker, så det er lurt å vente med å bedømme fargen til veggen er tørr. Vær klar over at tørkingen kan ta lang tid - fra noen dager til flere uker - alt avhengig av værforhold og hvordan treverket lar tjæren trenge inn.

Blir mørkere

Tretjære tørker senere enn tjærebeis. Solen fremskynder tørketiden, men man bør unngå å påføre tjære i direkte sollys. Fargen vil virke mørkere på en uhøvlet vegg enn på en høvlet, og hvert nytt strøk med tretjære eller tjærebeis vil vanligvis mørkne treverket, selv om man benytter den samme fargen hver gang. Ønsker man å beholde fargen til det første strøket, kan den lyseste tjærebeisen brukes ved påfølgende strøk. Jo mørkere farge man benytter blant tjærebeisene, desto bedre beskytter den mot solstråling.

Fargen vil forandre seg med vær og vind, og således kunne få ulik nyanse på samme hus, fra en vegg til en annen. Det kan oppstå fargeforskjeller på samme vegg også. Tjære er som kjent et naturprodukt, og fargen på både tretjære og tjærebeis kan variere fra et spann til et annet. Produsentene anbefaler derfor at man unngår å bruke tjære fra to ulike spann midt på en vegg, men heller blander innholdet i de spannene som har ulikt produksjonsnummer.

Tjærebeis (ikke tretjære) finnes i ferdig blandede farger, men det er også mulig å blande de ferdige fargene med hverandre for å oppnå andre nyanser. Tjæreprodukter skal ikke blandes med annen maling.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.