IFI logo
Se flere bilder
Fargevariasjoner på tjære

Foto:

Fargevariasjoner på tjære

Fargen på en tjæret vegg vil variere, avhengig om treverket er høvlet eller ikke, og hvor mange strøk som legges på.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både tretjære og tjærebeis lysner når de tørker, så det er lurt å vente med å bedømme fargen til veggen er tørr. Vær klar over at tørkingen kan ta lang tid - fra noen dager til flere uker - alt avhengig av værforhold og hvordan treverket lar tjæren trenge inn.

Blir mørkere

Tretjære tørker senere enn tjærebeis. Solen fremskynder tørketiden, men man bør unngå å påføre tjære i direkte sollys. Fargen vil virke mørkere på en uhøvlet vegg enn på en høvlet, og hvert nytt strøk med tretjære eller tjærebeis vil vanligvis mørkne treverket, selv om man benytter den samme fargen hver gang. Ønsker man å beholde fargen til det første strøket, kan den lyseste tjærebeisen brukes ved påfølgende strøk. Jo mørkere farge man benytter blant tjærebeisene, desto bedre beskytter den mot solstråling.

Fargen vil forandre seg med vær og vind, og således kunne få ulik nyanse på samme hus, fra en vegg til en annen. Det kan oppstå fargeforskjeller på samme vegg også. Tjære er som kjent et naturprodukt, og fargen på både tretjære og tjærebeis kan variere fra et spann til et annet. Produsentene anbefaler derfor at man unngår å bruke tjære fra to ulike spann midt på en vegg, men heller blander innholdet i de spannene som har ulikt produksjonsnummer.

Tjærebeis (ikke tretjære) finnes i ferdig blandede farger, men det er også mulig å blande de ferdige fargene med hverandre for å oppnå andre nyanser. Tjæreprodukter skal ikke blandes med annen maling.

Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Når kan man beise terrassen?

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Ny terrasse på en dag
Utendørs

Ny terrasse på en dag

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Gi terrassen en ny start

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.