Kategorier
Meny
Konto

FORUM

Få slette vegger på sponplater

Visninger: 11476

Wiwa

Jeg har fjernet flere lag med tapet. Nå står jeg igjen med sponplater på stua. Jeg ønsker meg slette, malte vegger. Hva bør jeg gjøre videre? 

marirosenberg

Hei,

Det er ulike måter å gå fram på her. Det spørs litt på underlaget. Spon er jo et relativt ustabilt materiale som kan svelle lett. I tillegg står du jo også igjen med skjøter etter at tapetet er fjernet. Så her er det flere elementer som kan gjøre det litt kinkig. Men det skal være mulig å både male direkte på sponplatene - etter godt foarbeid selvfølgelig, og å montere en "veggfornyer" og male oppå den. 

Hvis du velger å male direkte på platene, er det veldig, veldig viktig at du gjør godt forarbeid. Etter at du har fjernet alle tapetrester og underlaget er rent og tørt, må du grunne skikkelig for å stabilisere flaten. Da kan du for eksempel bruke Scotte Grunn fra Beckers. Den har god fylde og stanser suging i underlaget. Forhør deg gjerne hos din fargehandler om hvilken grunning de anbefaler til sponplatene dine. Etter du har grunnet må du sparkle skjøtene. Noen vil kanskje foreslå å armere skjøtene med papirstrimmel, men da jeg snakket med en malermester om dette, som også jobber hos Beckers, ville han ikke anbefale det. Noen gjør det med hell mens andre andre sliter med å få et godt resultat, så han rådet deg til å ikke gjøre det. Sparkling holder. Etter at du har sparklet plateskjøtene, må du pusse over for å jevne ut og for å få bedre vedheft. Når du har gjort det, og fjernet slipestøvet med en tørr mikrofiberklut, bør platene være klare til å males. Mal minst 2 strøk - noen ganger kan det være behov for flere.

Et alternativ er å legge på en veggfornyer før du maler sponplatene. Da er du sikret et fint og slett resultat. Hvordan du går fram avhenger av hvordan underlaget ser ut når tapetet er fjernet. Hvis plateskjøtene er tette og fine og det ikke er noen andre store ujevnheter i sponplatene, kan sparkling være unødvendig. Men hvis veggen har store ujevnheter, må disse sparkles først. Veggfornyer krever et relativt jevnt underlag - eller i hvert fall et underlag der ujevnhetene er jevne (som på glassfiberstrie). Etter at du har sparklet, bruker du et slipebrett på forlengerskaft og pusser veggen lett. Slipestøvet fjerner du med tørr mikrofiberklut. Så kan du med fordel grunne med en heftgrunn. Det er jo en vurderingssak om det trengs, men på sugende underlag er det aldri feil å grunne. Deretter legger du på veggfornyeren, så er du klar til å male. Mal med minst 2 strøk, kanskje flere. Forhør deg om veggfornyer i fargehandlen din. Det føres av blant andre Storeys.

Håper du finner ut av det!

Mvh.Mari, ifi.no

Logg inn
Legg innlegg til forumområde
Rapporter upassende språk til moderator
Annonse
Tarkett annons
HappyHomes annons
[Some text some message]