IFI logo
Se flere bilder
Få huset ferdigmalt til vinteren

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Få huset ferdigmalt til vinteren

Er ikke huset ferdigmalt for høsten? Fortvil ikke, du kan fortsatt male. Men det er visse forhold du bør tenke på når du maler på denne årstiden.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvor lenge kan man egentlig male utover høsten? Ifølge malermester Ole Andreas Klaveness, er det ikke et entydig svar på dette spørsmålet. Den viktigste faktoren du må ta hensyn til er fuktighet - både i treverket og i luften.

Ta hensyn til været

Klimaet er jo som regel ikke det samme over alt i vårt langstrakte land, så her må du ta i bruk din lokale værmelding. Regn og fuktig vær er ikke godt malevær. Er det derimot meldt fint og tørt vær, gjerne i tillegg til litt vind, er det ingenting i veien for at du kan male.

Husk at selv om været er tørt og fint om dagen, kan det ofte være fuktigere om natten. Dersom dugg legger seg oppå et malingslag som ikke har rukket å tørke, vil overflaten bli vesentlig mattere - såkalt duggmatt. Et tips for å unngå dette, er derfor å begynne malingen tidlig på formiddagen, slik at malingen er tørrest mulig når det går mot kvelden.

Mål fuktigheten

Treverket må ikke ha en fuktighet på over 15-18 prosent når du skal male. Er panelet for fuktig vil du stenge fukten inne i treverket, noe som kan medføre skader senere, For å finne fuktighetsnivået i husveggen kan det derfor være lurt å benytte en fuktmåler. Du kan få en god fuktmåler for under tusenlappen, eller du kan leie den ved et byggvarehus.

Velg rett type maling

- Oljemaling, dekkbeis og beis kan man i prinsippet male med hele året, forutsatt at det ikke er frost, eller treverket har en fuktighet på over 15-18 prosent, forteller Klaveness.

En vanntynnbar maling, som akryl, vil derimot skape større problemer, da malingen vil kunne renne av og i verste fall fryse. En løsemiddelbasert malingstype er derfor et bedre alternativ når malejobben skal skje på høsten, blant annet fordi disse ikke er like sensitive for kulde. Mange typer oljemaling kan også brukes i minusgrader.

       

Nye hus må males før vinteren

       

Holder du på å sette opp et nytt hus nå, er det viktig å få opp malingen med det samme. Ifølge Klaveness bør dette skje innen tre til fem uker, og du har to alternativer dersom tiden er knapp før vinteren.

Enten kan du påføre en grunning, som vil beskytte treverket i månedene frem til du får malt. Da må du imidlertid være klar over at det kan bli nødvendig å vaske huset igjen før resten av malerjobben fullføres.

     

Ellers kan du male eller beise panelet før det settes opp. Dette er et godt alternativ, men vær klar over at du allikevel bør gå over og male over alle spikerhull, slik at ikke fukt kan trenge inn i området rundt spiker.

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.