IFI logo
Se flere bilder
Eternittplater - hva kan gjøres?

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Eternittplater - hva kan gjøres?

Eternitt var et mye brukt byggemateriale frem til slutten av 70-tallet. Fortsatt står det mange hus med eternittplater som ytterpanel rundt om i landet. Hva kan man egentlig gjøre med eternitten?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Eterntitt er laget av asbest og sementblandinger. Fordi asbest er et helseskadelig materiale, har bruk av eternitt vært forbudt i Norge i mange år. Så lenge eternittplatene får stå i fred på ytterveggene er de imidlertid helt ufarlige. Det er først når man skal borre, banke eller sage i dem at de kan avgi asbest i luften.

Det er derfor ikke bare å sette i gang med oppussing av huset dersom du har vegger av eternitt. Hvis du har eternittvegger som du ønsker å gjøre noe med, har du to alternativer: fjerne dem eller male.

Fjerne eternittplater

Fordi eternitt kan avgi kreftfremkallende partikler når man håndterer dem, er det anbefalt å la godkjente firmaer ta seg av denne jobben. Platene må tas ned hele, en for en, og man stiller høye krav til sikring av materialene og området underveis i prosessen. Det er også svært viktig at de som arbeider med veggene benytter riktig verneutstyr. Platene skal også behandles som spesialavfall, og skal kun deponeres på kommunens anviste steder. Dette er med andre ord ikke en enkel og ukomplisert jobb, så ta kontakt med fagfolk dersom du ønsker å fjerne eternittveggene dine.

Male eternittplater

Eternitt kommer av det engelske ordet "eternity", som betyr evighet. Platene er nemlig svært slitesterke og holdbare. Siden det er en stor jobb å fjerne eternittplatene, velger noen å male dem istedenfor. Eternitt skal i utgangspunktet være vedlikeholdsfritt, men mange av oss ønsker jo likevel litt variasjon, og da er ofte noen strøk maling løsningen.

Hvis du har eternittplater på veggene som du ønsker å male, må du først undersøke hva slags plater du har. Det finnes nemlig to typer, hvorav kun den ene er malbar. Supereternitt er oftest farget fra leverandør med en behandling som er veldig glatt og hard, og som oftest ikke sugende. Å få maling til å sitte på et slikt underlag kan være svært vanskelig, og malingsleverandørene anbefaler derfor ikke å male supereternitt. Med vanlige eternittplater stiller saken seg annerledes.

- Vanlig eternitt kan males helt uten problemer, forteller Connie Gundersen i Steen-Hansen maling.  

Slik gjør du:

1.     Rengjør flaten grundig

Bruk husvask, forvask eller lignende produkter beregnet på å rengjøre yttervegger. Følg produktets anvisninger.

2.      Grunning

Det er en fordel å grunne platene først, for å sikre best mulig heft til malingen. Bruk en grunning beregnet for utvendige mineralske underlag, for eksempel en seis, murgrunning eller lignende.

3.      Maling

Avslutt med et par strøk maling. Velg maling og grunning fra samme malingsleverandør, da dette ofte er systemer som skal virke sammen. Også her bør man imidlertid velge produkter egnet for denne typen underlag, for eksempel murmaling eller akrylmaling.

Mer informasjon

www.arbeidstilsynet.no

www.lovdata.no

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.