IFI logo
Se flere bilder
Drømmer om en

Foto: Falu Rödfärg

Drømmer om en "röd stuga"

Vi holder på å bygge oss et nytt hus i gammel stil på landet. Jeg har vært mye i Sverige, og kunne gjerne tenke meg å male huset i en slik farge man ofte ser på den svenske landsbygda. Er det mulig å bruke en slik maling også på nye hus?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det du tenker på, er Falurødt, den tradisjonelle malingen som har vært vanlig i Dalarna i flere hundre år. Fargen har navn etter den svenske gruvebyen Falun, der pigmentet har vært produsert siden 1500-tallet. Navnet Falu Rødfarge er beskyttet i Sverige, og får kun brukes på farge med pigment fra Falu gruve.

For spesielt interesserte

Malingen er en komposisjonsmaling, hvor bindemiddelet er mel og olje.

- Ulempen med denne malingen er at den ikke tåler mye vann, så man kan ikke vaske huset, og at den vil smitte av hvis man lener seg mot den. Men til gjengjeld er den snill mot miljøet, og en god UV-beskytter som det gror lite på, forteller malermester Ole Andreas Klaveness.

Ola Harald Fjeldheim i Fortidsminneforeningen er positiv til malingen, peker på ytterligere fordeler:

- Malingen fungerer som et offersjikt, så man slipper å skrape bort gammel maling når huset skal males igjen. I tillegg gir den en flott, matt overflate. Selv om den er matt, gir malingen allikevel mye liv, og fargen endrer seg med været, forteller han.

Den opprinnelige malingen er å få kjøpt i Norge til en gunstig pris, men er allikevel ikke vanlig - verken til nybygg eller eldre boliger. På grunn av de noe svake bruksegenskapene er den å anse som en maling for spesielt interesserte.

Annen maling med samme farge

Hvis det derfor er fargen du er ute etter, fremfor den faktiske malingen, kan du derfor nesten like gjerne velge en tradisjonell husmaling. De aller fleste malingsprodusenter produserer nemlig maling i en lignende farge, men som gir huset bedre beskyttelse og en vaskbar overflate.

- Man må nesten gå i seg selv og vurdere hva man er ute etter. Hvis man ønsker å bevare de gamle maletradisjonene bør valget bli den tradisjonelle malingen. Men hvis man vil ha et blankt, vaskbart hus man kan gni seg mot, bør man heller velge en mer moderne malingstype, sier Klaveness.

Nærmeste fargekode

I følge NCS i Sverige er den nærmeste fargekoden S 5040-Y80R, men de ulike malingsprodusentene opererer med noe ulike fargekoder på sine falurød. Variansen mellom disse er imidlertid såpass liten at det i praksis ikke vil ha så stor betydning å velge den ene over den andre. Det er også greit å vite at den klassiske rødfargen er ganske mørk, mens det på 1700-tallet var en lysere variant som var den mest vanlige. Denne fargen har S 4550-Y70R eller S 5040-Y70R som nærmeste NCS-koder.

Mer informasjon

www.falurodfarg.se

www.fortidsminneforeningen.no

www.linolje.com

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.