IFI logoTil ifi.no AnnonseAnnonse
IFI logo
Se flere bilder
Det handler ikke om å synes best

Foto: ifi.no

Det handler ikke om å synes best

Huset blir ikke penere om det synes bedre enn naboens, heller tvert imot. Vær også klar over at en kulør som ser frisk og spennende ut på en ørliten prøve, blir mye kraftigere når den brer seg utover en stor husvegg.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Påvirkning

I Plan og bygningsloven finnes en egen paragraf som omhandler fargevalg på hus utvendig. Skjønnhetsparagrafen heter den. Her sies det ingenting om hvem som er kvalifisert til å utøve myndighet på området. Regler og forordninger setter riktig nok grenser for ytterpunktene, men de påvirker ikke en god utvikling.

Gode eksempler er det beste form for påvirkning til god fargesetting. Det finnes ingen fasit. Målet er et fargevalg i balanse mellom et sikkert, kjedelig og monotont fargebilde og et sprelsk og sprakende tivolifargebilde. (Sitat interiørarkitek MNIL Grete Smedal).

I plan- og bygningsloven § 74 heter det:

" Kommunen skal se til at ethvert arbeid som omfattes av loven, blir planlagt og utført slik at det etter kommunens skjønn tilfredsstiller rimelige skjønnhetshensyn både i seg selv og i forhold til omgivelsene. Tiltak etter denne lov skal ha en god estetisk utforming i samsvar med tiltakets funksjon og med respekt for naturgitt og bygde omgivelser. Skjemmende farger er ikke tillatt og kan kreves endret. Kommunen kan utarbeide retningslinjer for estetisk utforming av tiltak etter loven."

Fargekoder:

1404 Y05R

Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

IFI.NO  | 
Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Mari Andersen Rosenberg  | 
Selvrensende maling og dekkbeis test
Utendørs

Med selvrensende maling eller dekkbeis som har Smart Flow-teknologi kan du male 20 prosent lengre per dypp i bøtta, sier ekspertene. Den selvrensende teknologien skal også sørge for...

Anna Leikanger Voje  | 
Ny terrasse på en dag
Utendørs

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Chera Westman  | 
Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Chera Westman  | 
Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.