IFI logo
Se flere bilder
Det handler ikke om å synes best

Foto: ifi.no

Det handler ikke om å synes best

Huset blir ikke penere om det synes bedre enn naboens, heller tvert imot. Vær også klar over at en kulør som ser frisk og spennende ut på en ørliten prøve, blir mye kraftigere når den brer seg utover en stor husvegg.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Påvirkning

I Plan og bygningsloven finnes en egen paragraf som omhandler fargevalg på hus utvendig. Skjønnhetsparagrafen heter den. Her sies det ingenting om hvem som er kvalifisert til å utøve myndighet på området. Regler og forordninger setter riktig nok grenser for ytterpunktene, men de påvirker ikke en god utvikling.

Gode eksempler er det beste form for påvirkning til god fargesetting. Det finnes ingen fasit. Målet er et fargevalg i balanse mellom et sikkert, kjedelig og monotont fargebilde og et sprelsk og sprakende tivolifargebilde. (Sitat interiørarkitek MNIL Grete Smedal).

I plan- og bygningsloven § 74 heter det:

" Kommunen skal se til at ethvert arbeid som omfattes av loven, blir planlagt og utført slik at det etter kommunens skjønn tilfredsstiller rimelige skjønnhetshensyn både i seg selv og i forhold til omgivelsene. Tiltak etter denne lov skal ha en god estetisk utforming i samsvar med tiltakets funksjon og med respekt for naturgitt og bygde omgivelser. Skjemmende farger er ikke tillatt og kan kreves endret. Kommunen kan utarbeide retningslinjer for estetisk utforming av tiltak etter loven."

Fargekoder:

1404 Y05R

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.