IFI logo
Se flere bilder
Det fineste teater i nord

Foto: Tor Henning Støldal/ifi.no

Det fineste teater i nord

Byene tar i mye større grad i bruk sjøsiden til offentlige miljøer - så også i Tromsø: Ut mot Tromsøsundet har Hålogaland Teater åpnet sine dører.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

   

Hålogaland Teater har helt siden starten i 1971 levd et liv i leide lokaler, dette by- og regionteater for Troms og Finnmark. Det nye teater er et spleiselag på 250 millioner kroner mellom Kultur- og kirkedepartementet, Troms fylkeskommune og Tromsø kommune - det første teaterbygg i Nord-Norge bygget nettopp til dette formålet.

Åpningsforestillingen den 4. november var naturlig nok hentet fra landsdelen - Knut Hamsuns Benoni og Rosa.

Tomten mot Tromsøsundet, med Polarmiljøsenteret som nabo, er delvis utfylt. Hålogaland Teater har et bruttoareal på 5.150 kvadratmeter og er som nye teaterbygg av i dag et avansert og teknisk bygg; teateret er en egen liten verden som skal fylle mange funksjoner som publikum vanligvis ikke har innblikk i. Statsbygg har stått for prosjektledelse, bygget er tegnet av Vulkan Arkitekter AS og hovedentreprenør har vært Bjørn Bygg AS.

Mangfoldet i Hålogaland Teater har gitt et grunnplan som er tredelt - med publikumsarealer, verksteder og scener - hvor den største salen har 330 plasser, mens to mindre saler rommer 130 og 70 publikummere. I 2. etasje finner vi kontorer til det kunstneriske og scenetekniske personalet, garderober og losjer, mens 3. etasje har gitt plass til kantine, møterom og administrasjon. I bygget ruver scenetårnet over det hele i seks etasjer - 22 meter høyt.

Fasaden er spesiell, preget av nederlandsk tegl som kalles sort diamant. I interiøret har Tikkurila Norge stått for leveransen av alle malingprodukter, en sammensatt leveranse til mange funksjoner.

I den flotte foajeen har arkitekt valgt å beholde den naturlige betongeffekten, men ikke helt: Den plasstøpte betong er tilsatt farge og deretter sluttbehandlet med den klare Beckers Scotte Microplast som gjør at det ikke settes flekker, i tillegg til at den binder støv.

 

-Denne behandlingen begynner å bli ganske vanlig, spesielt på vegg innvendig, men også utvendig når det gjelder puss, forteller faglig leder Bjarne Kristoffersen i Malertjeneste Nord A/S, med opprinnelig base i Alta, men som har hele Finnmark og Troms som arbeidsområde.

Store flater i det nye teater har gipsflater som er sparklet og malt. Det er lange korridorer i det nesten 100 meter lange bygget, i tillegg til garderober og alle tekniske rom. Det er sparklet og strimlet, malt ett strøk med grunning og til slutt toppstrøket, alt med Beckers-produkter. Vegger er andre steder også pålagt glassfiberstrie og deretter behandlet på samme måte som gipsplatene.

Gulvbelegg er valgt etter behov, hvor det i den store foajeen er lagt slipt skifer, men hvor det også i garderobesoner er innslag at linoleum, den sort-hvite Forbo Artoleum Graphic. Andre steder er det benyttet Forbos Marmoleum Real eller vinylbelegget Smaragd Classic, også fra Forbo.

Se også Fargemagasinet nr. 6/05

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.