IFI logo
Se flere bilder
Bli fornøyd med husfargen

Foto:

Bli fornøyd med husfargen

Det er viktig at fargevalget føles riktig. Her er 11 råd om fargesetting.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 • Vær kritisk. Farger som virker fremmede på både omgivelser og huset, er farger vi skal unngå. Tenk på huset som en gjest i naturen - fargesett det slik at gjesten oppfører seg pent. Utviklingen innen malingsindustrien har gjort det mulig å fremskaffe en mengde nye kulører, men dette betyr ikke at alle farger egner seg like godt til utvendig fargesetting!
 • En farge som ser frisk og spennende ut på en ørliten fargeprøve, blir mer intens når den brer seg utover en stor husvegg.
 • Oppstrøksprøver på riktig underlag gir den beste fargeopplevelsen. Fargehandleren har oppstrøksprøver på både uhøvlet og høvlet treverk. Her synes også forskjellen på beis, dekkbeis og maling godt. Ta de med ut av butikken og se på dem i dagslys. Da blir fargegjengivelsen riktig.
 • En liten fargeprøve bør vurderes mot en sort bakgrunn. Da blir fargegjengivelsen mer presis.
 • Bruk fargekartene. Malingsprodusentene er mer kritiske når det gjelder å anbefale farger til utvendig bruk, og dagens eksteriørfargekart har færre farger enn før. Noen fargekart har også gode forslag til detaljfarger. Husk likevel på å tilpasse fargene til ditt hus og de omgivelser det befinner seg i.
 • Spør naboen. Det er han som ser huset ditt mest. Det lurt å spørre om ditt fargevalg er i orden. Kanskje skal man finne en farge som passer til nabohusets? Harmonerende farger på hus i en tettere bebyggelse er pent å se.
 • Hvis du ennå er veldig usikker, kan det være greit å forhøre seg med en fargesetter. Dessverre er det altfor få som tar på seg slike oppdrag.
 • Det er også mulig å kjøpe konsulenttimer av malermesteren til fargesetting - for deretter å male selv.
 • Strips med struktur som treverk gir en god opplevelse av hvordan fargen tar seg ut på en trevegg. I fargebaren er eksteriørfarger gjerne samlet.
 • Noen fargehandlere tilbyr fargesetting ved hjelp av dataskjerm. Du kan velge type hus, hovedfarge og detaljfarger. Husk at det ofte oppstår fargeforskyvning på skjerm, men her får du i hvert fall et lite inntrykk.
 • På malingleverandørenes nettsider finnes fargesettingsprogram, med mulighet for å lete prøve og feile, og få en inntrykk av farger og fargekombinasjoner.

 

©ifi 2002

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.