IFI logo
Se flere bilder
Behandle bord i bøk

Foto: Jon Halvorsen/ifi.no

Behandle bord i bøk

Mitt kjøkkenbord i bøk blir gradvis mørkere. Det er ubehandlet, men jeg vasker det jevnlig med grønnsåpe for at det skal holde seg noenlunde lyse. Er det noe jeg kan behandle bordet med så det holder seg lyst, uten å male det?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når bordet er påført grønnsåpe er det ikke lenger å betrakte som ubehandlet. Grønnsåpen ligger som en hinne på treverket, og må bort før ny behandling påføres. Til dette kan man benytte en trerens, en maling- og lakkfjerner eller lignende. Først når treverket er helt rent, kan man begynne med ny behandling.

Det er i hovedsak to måter å få bordet til å holde seg lyst på, men det avhenger litt av hva slags resultat du ønsker deg. Det er nemlig umulig å reversere den gulningen som allerede har skjedd, så du må enten stoppe gulningsprosessen der den er nå, eller du kan påføre hvite pigmenter slik at det blir lysere, men da også hvitere i fargen.

Lut

- Lut vil forhindre at bordet blir ytterligere gult, men det vil ikke gjøre bordet lysere enn det det er i utgangspunktet. Den gulningen som allerede har skjedd kan man ikke reversere, forteller Stig Jahnsen ved teknisk service i Flügger.

Det finnes egne lutprodukter beregnet for løvtre, og disse bør absolutt benyttes. Vanlig lut kan nemlig gjøre treverket brunt og misfarget.

- Hvis man behandler bordet med lut bør man påføre en olje eller lakk på topp, anbefaler Per Lund Nilsen ved teknisk service i Scanox.

Lysne treverket

Hvis du ønsker å gi treverket et mer hvitt utseende, kan du påføre pigmenter istedenfor lut. Dette kan være en hvit møbelbeis eller pleieolje med pigment. Vær oppmerksom på at man med mange slike behandlinger bør påføre en klar olje eller lakk som toppstrøk, som en ekstra beskyttelse for treverket. Bordet vil ved hjelp av denne fremgangsmåten bli pent og lyst, men en del hvitere enn det det er i dag.

- Det er mulig å regulere graden av hvithet med antall strøk. Synes du ikke bordet blir hvitt nok etter ett strøk, påfører du bare et strøk til. Dette må man se an etter hvert, sier Knut Engebretsen hos IBG.

Husk at det kan være en fordel å prøve behandlingen du velger på et lite synlig sted før du setter i gang med hele bordet.

Mer informasjon

www.flugger.no

www.scanox.no

www.ibg.no

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.