IFI logo
Se flere bilder
Begynn nå!

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Begynn nå!

Skal du male huset til sommeren? Da kan det være lurt å komme i gang nå. Særlig hvis du planlegger å bruke en maler.

Julie Hageler

Julie Hageler
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Sommeren er høysesong for malefirmaene. Da ringer telefonen i et sett og folk vil ha malt husene sine. Og det helst nå, med en gang! forteller malemester Rino Ringsrød. Dessverre har de fleste malerne hendene fulle på dette tidspunktet, så mange blir nødt til å vente. Til senere på sommeren eller til høsten eller kanskje helt til neste år.

Litt kjappere enn alle andre

Men hvis du allerede nå vet at du skal male huset, hvorfor ikke være litt tidligere ute enn alle andre? Da får du god tid til å sammenligne priser mellom ulike malefirma, og du kan velge fra øverste hylle når det passer deg at arbeidet blir utført. Utendørssesongen varer fra 1. april til 1. oktober, men det er best å male huset på forsommeren. Høsten kan komme fortere enn du tror.

Svart arbeid kan koste deg dyrt

Husk at det ikke er lov for ufaglærte å utføre arbeider på stige over 5 meter. Det betyr at hvis du får noen til å gjøre jobben svart, så står du som huseier ansvarlig hvis vedkommende skulle falle ned. Det koster godt nok mer å benytte en profesjonell, men til gjengjeld får du garanti på at arbeidet blir skikkelig utført. Klikk på linken "finn malemester" i høyre hjørne for en malemester nær deg.

Slik kommer du i gang:

. Ta stiling til om du ønsker å sette bort arbeidet, deler av arbeidet, eller gjøre alt selv.

. Hvis du skal sette bort arbeidet, må du tenke igjennom når det passer best at maleren kommer. Før ferien eller kanskje mens du er på ferie?

. Hva er det som skal gjøres? Dette må du tenke igjennom før du kontakter maleren. Skal for eksempel vinduer, dører, veranda, grunnmur eller takrenner også males? Sitter den gamle malingen godt på veggen, eller er det nødvendig å fjerne gammel maling først? Og hvem skal vaske huset? Du kan gjerne gjøre noe selv, og overlate den tyngste jobben til maleren. 

. Kontakt i hvert fall 2-3 malefirma og be om pristilbud når du har fastsatt hva som skal gjøres. Husk å lag kontrakt!

. Velg farge. Skal huset males for første gang, eller ommales i en ny farge, er det viktig å bruke god tid på fargevalget. Resultatet skal du leve med i mange år. Kler fargen huset ditt? Hvordan passer den inn i miljøet, nabolaget og de ulike årstidene? Står den i stil til fargen på vinduene, døren og grunnmuren? Et godt hjelpemiddel kan være å "testmale" huset på PCen før du bestemmer deg . Men husk at den endelige fargen må testes ut på veggen før du setter i gang.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.