IFI logo
Se flere bilder
Åpen kjøkkenløsning - nei takk!

Foto: Øistein Lie/ifi.no og Frode Larsen/ifi.no

Åpen kjøkkenløsning - nei takk!

Nordmenn investerer mer penger i hjemmet enn noen andre. I år vil vi pusse opp for 50 milliarder kroner, og et nytt kjøkken topper manges ønskeliste. Men det neste kjøkkenet får ingen åpen løsning. Stadig flere ønsker seg et lukket kjøkkenrom, mens en mellomting fortsatt blir foretrukket av annenhver nordmann.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvem har ikke lest flotte reportasjer i interiørbladene om åpne, luftige planløsninger, hvor kjøkken og stue danner et allrom - husets hjerte? Den nordiske forbrukerundersøkelsen Future Kitchen, som Prognosesenteret nylig har gjennomført, viser et helt annet bilde av kjøkkenets rolle i hjemmene våre. Kjøkkenet er i første rekke et sted hvor vi lager mat. Det blir ikke sett på som det viktigste rommet i hjemmet, konstaterer Gunn-Helen Øye, sosialantropolog og trendanalytiker ved Prognosesenteret, litt overrasket.

- Barna leser ikke leksene på kjøkkenet, vi spiser og omgåes ikke på kjøkkenet i den utstrekning som vi har trodd. Overhodet er det bemerkelsesverdig få som faktisk gjør en masse ting der. Stikk i strid med hva mange interiørblader skriver, er ikke kjøkkenet hjemmets viktigste rom.

Rikt på regler

Kjøkkenet er isteden et rom for oppdragelse. Kjøkkenet har flere regler knyttet til seg enn noe annet rom i boligen: ikke dessert før middag, ikke bruk mobil ved spisebordet, far har fast plass, ikke ha albuene på bordet, ta av kapsen når du spiser, og så videre.

Nordmenn er fortsatt det folk i Europa som legger mest penger i å pusse opp hjemme og på hytta. I løpet av året vil vi bruke hele 40 milliarder kroner på oppussing av hjem nr 1. Men ikke nok med det - vi legger 10 milliarder på oppussing av hytte eller feriebolig, og vil i tillegg kjøpe møbler og småvarer for 20 milliarder kroner.

Få vil ha det åpent

Ifølge undersøkelsen henter vi i Norge i stor grad inspirasjonen fra interiørblader, mens danskene først og fremst lytter til familie og venner, og svenskene er mer opptatt av hva naboen gjør. Prognosesenteret spurte forbrukerne også om hvordan det neste kjøkkenet bør se ut. Men denne gangen talte nordmennene interiørbladene og trendekspertene midt imot:

- Det neste kjøkkenet skal ikke være helt åpent, kun ni prosent av forbrukerne ønsker seg det. Stadig flere velger helt lukkede løsninger, hvor kjøkkenet er et eget rom. Men den delvise åpningen mellom kjøkken og stue blir fortsatt foretrukket av nærmere halvparten av forbrukerne, sier Gunn-Helen Øye.

Prisen viktig

For Ola og Kari Nordmann er det svært viktig at det neste kjøkkenet er funksjonelt. Moderne skal det også være, mens kosen på kjøkkenet er helt på vei ut.

- Men til tross for at vi bruker så mye penger, er prisen en avgjørende faktor ved valg av et produkt. Nordmenn legger langt større vekt ved prisen enn hva svensker og dansker gjør. Svenskene synes i høyere grad at kvalitet og god service i butikken er avgjørende - noe som nordmenn ikke er særlig opptatt av, sier Gunn-Helen Øye.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.