Rikt på regler
Kjøkkenet er isteden et rom for oppdragelse. Kjøkkenet har flere regler knyttet til seg enn noe annet rom i boligen: ikke dessert før middag, ikke bruk mobil ved spisebordet, far har fast plass, ikke ha albuene på bordet, ta av kapsen når du spiser, og så videre.
Nordmenn er fortsatt det folk i Europa som legger mest penger i å pusse opp hjemme og på hytta. I løpet av året vil vi bruke hele 40 milliarder kroner på oppussing av hjem nr 1. Men ikke nok med det - vi legger 10 milliarder på oppussing av hytte eller feriebolig, og vil i tillegg kjøpe møbler og småvarer for 20 milliarder kroner.
Få vil ha det åpent
Ifølge undersøkelsen henter vi i Norge i stor grad inspirasjonen fra interiørblader, mens danskene først og fremst lytter til familie og venner, og svenskene er mer opptatt av hva naboen gjør. Prognosesenteret spurte forbrukerne også om hvordan det neste kjøkkenet bør se ut. Men denne gangen talte nordmennene interiørbladene og trendekspertene midt imot:
- Det neste kjøkkenet skal ikke være helt åpent, kun ni prosent av forbrukerne ønsker seg det. Stadig flere velger helt lukkede løsninger, hvor kjøkkenet er et eget rom. Men den delvise åpningen mellom kjøkken og stue blir fortsatt foretrukket av nærmere halvparten av forbrukerne, sier Gunn-Helen Øye.
Prisen viktig
For Ola og Kari Nordmann er det svært viktig at det neste kjøkkenet er funksjonelt. Moderne skal det også være, mens kosen på kjøkkenet er helt på vei ut.
- Men til tross for at vi bruker så mye penger, er prisen en avgjørende faktor ved valg av et produkt. Nordmenn legger langt større vekt ved prisen enn hva svensker og dansker gjør. Svenskene synes i høyere grad at kvalitet og god service i butikken er avgjørende - noe som nordmenn ikke er særlig opptatt av, sier Gunn-Helen Øye.