IFI logo
Se flere bilder
Lune tregulv med kabler

Foto: SAGA Parkett, Tarkett

Lune tregulv med kabler

Med varmekabler i gulvet, tilfører du varme der den trengs mest. Flaten du tråkker barføtt på blir lun, og den varme luften stiger og fordeles jevnt over rommet. Vi kan oppleve den samme komforten og varmen, selv om vi senker romtemperaturen to eller tre grader.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med varmekabler i gulvet, vil behovet for annen oppvarming minske. Gulvvarme kan derfor være en energiøkonomisk investering. 

Det finnes to hovedtyper gulvvarme: vannbåren og elektrisk. Ved vannbåren gulvvarme støpes rørsløyfer inn i undergulvet, og varmt vann sirkulerer i rørene. Det finnes også vannbåren varme som ikke støpes ned, men legges inn i undergulv med plass til rør.

Elektrisk gulvvarme genereres enten fra strømførende kabler som støpes inn, eller fra spesielle varmefolier som skjøtes sammen eller kappes til ønsket størrelse og legges under gulvmaterialet. Med et vannbåret oppvarmingssystem kan du veksle mellom ulike varmekilder, som varmepumpe, pelletskjele eller solvarme.

Se flere bilder
Det finnes to hovedtyper gulvvarme: vannbåren og elektrisk.

Foto:

Det finnes to hovedtyper gulvvarme: vannbåren og elektrisk.

Komfort

Den muligheten har du ikke hvis du velger direktevirkende elektrisitet som oppvarmingsform. De fleste gulvmaterialer kan installeres sammen med gulvvarme. Sammen med parkett- og laminatgulv vil dog ikke gulvvarme normalt kunne stå for hele oppvarmingen av rommet, men skal mer ses på som en komfortvarme.

 

7 VIKTIGE FORUTSETNINGER

1. Aldri over 27 °C

Temperaturen på gulvets overflate må aldri overstige 27 °C. Dette gjelder ikke bare for parkett, tregulv og laminat, men også for gulvbelegg og vegg-til-veggtepper. Makstemperaturen gjelder også under gulvtepper og møbler.

Temperaturen styres av en gulvføler. Tykke gulvtepper eller møbler med tett bunn vil kunne stenge gulvvarmen inne og føre til høy lokal temperatur på gulvet.

2. Ikke under innredningen

Varmegulv skal i utgangspunktet legges under hele gulvflaten, men med et viktig unntak: du bør ikke installere gulvvarme under kjøkkeninnredninger, store peiser eller badekar.

Se flere bilder
Gulvvarme skal ikke monteres under fast kjøkkenskapene.

Foto:

Gulvvarme skal ikke monteres under fast kjøkkenskapene.

3. Bruk fuktsperre

Det skal alltid brukes fuktsperre av aldringsbestandig PE-folie under tregulvet. Denne legges med overlapp, og brukes i tillegg til underlagsfoam eller underlagspapp. Gulvvarme uten fuktsperre vil trekke til seg fukt fra undergulvet eller bjelkelaget, og fukten vil kunne føre til at gulvbordene deformeres.

Se flere bilder
Legg parketten oppå en fuktsperre.

Foto:

Legg parketten oppå en fuktsperre.

4. Hold avstanden

Gulvet skal legges med god nok klaring mot vegg og faste installasjoner.

Det er også viktig å ikke legge for store arealer sammenhengende. Se produsentens anvisninger for bevegelsesfuger og avstand mot vegg.

Se flere bilder
Bruk distansekiler for å få avstand mellom parkett og vegg.

Foto:

Bruk distansekiler for å få avstand mellom parkett og vegg.

5. Følg med på luftfuktigheten

Mål gjerne luftfuktigheten om vinteren, og bruk luftfukter om den relative fuktigheten nærmer seg 30 prosent. Gulvvarme bidrar til å tørke ut trematerialet i gulvet, og det kan forårsake ekstra krymping. For høy gulvtemperatur eller for tørr luft kan føre til at parketten eller tregulvet får skader i form av oppsprekking i skjøtene, konkave bord eller stavslipp. Disse skadene forsvinner normalt når luftfuktigheten stiger og stabiliseres.

6. Ikke lønn- eller bøkegulv

Unngå å bruke gulvvarme sammen med tregulv av lønn eller bøk. Disse treslagene utvider og trekker seg sammen mer enn andre treslag og er derfor dårlig egnet i kombinasjon med gulvvarme.

Se flere bilder
Lønn er et lyst treslag som er hardere enn både eik og ask, men som er ømfintlig for fuktforandringer.

Foto:

Lønn er et lyst treslag som er hardere enn både eik og ask, men som er ømfintlig for fuktforandringer.

7. Unngå brede plank

For brede plankegulv, og 1-stavsparketter over 20 centimeters bredde, garanterer produsentene normalt ikke for bruk sammen med gulvvarme.

Se flere bilder
Ekstra brede bord anbefales ikke sammen med gulvvarme.

Foto:

Ekstra brede bord anbefales ikke sammen med gulvvarme.

Lune gulv uten kabler

Noen gulvflater oppleves varmere enn andre, til tross for at de holder samme temperatur. Det beror på at selve gulvmaterialet har en god varmeisolerende effekt. Et gulv med gode varmeisolerende egenskaper, leder følgelig varme dårlig.

 

Den nakne foten til et menneske holder normalt en temperatur på 37 °C, mens gulvet ikke skal være varmere enn 27 °C. Når du går barføtt over et gulv som leder varme godt, vil gulvet etterstrebe å jevne ut temperaturforskjellen mellom fot og overflate. Gulvet leder da kroppsvarmen vekk, og «stjeler» varme fra foten. Det gjør at gulvet føles kaldt å gå på.

 

Corkcomfort_Linn Blush

 

Kork er et gulvmateriale med ekstra gode varmeisolerende egenskaper, lik som tekstile tepper. Disse gulvtypene føles varme mot beina, også uten bruk av varmekabler.

 

Keramiske fliser, naturstein og enkelte kompakte vinylgulv, har gode varmeledende egenskaper og vil derfor kunne oppleves som kalde uten bruk av gulvvarme.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.