IFI logo
Se flere bilder
Hvordan legge gulv?

Foto: Tarkett

Hvordan legge gulv?

Med noen få og enkle forberedelser blir det problemfritt å legge gulv. Limfri legging av et nytt parkettgulv går raskt, er enkelt og gjør stor forskjell i rommet. Her er de fem viktigste rådene før du setter i gang.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et parkettgulv med klikkfuger er lett å legge. Etter noen få timers arbeid, og noen enkle forberedelser, får rommet et flunkende nytt tregulv.

– Det viktigste rådet er å lese og følge leggeanvisningene fra gulvprodusenten. Anvisningene følger enten med gulvpakkene, fås der du kjøper gulvet, eller kan lastes ned fra produsentens nettsider, sier Kent-Ove Stenberg, teknisk konsulent hos Tarkett Norge.

1. Fjern gamle gulv

De praktiske forberedelsene begynner med å vurdere underlaget. Gulvet du skal legge parketten på må være plant, fast, tørt og rent. Hovedregelen ved legging av nytt parkettgulv er at det eksisterende gulvet bør fjernes.

– Men dersom eksisterende gulv er av god kvalitet, sitter godt til undergulvet og ikke gir rom for bevegelse, kan man la det sitte, sier Øyvind Langelandsvik, teknisk ansvarlig hos RBI Interiør som leverer SAGA Parkett og Fjordal Parkett.

Heldekkende tepper, myke vinylbelegg og gammel parkett eller laminat bør fjernes. Malte eller lakkerte heltregulv, betong, plategulv, et kompakt vinylbelegg, vinylfliser eller linoleumbelegg kan få bli værende under det nye parkettgulvet. Har du keramiske fliser på gulvet, bør de avrettes med et tynt påstøp.

– Et gammelt vinylbelegg kan fungere som underlag hvis det ikke er mykt. Men på gulv mot grunn bør man da være observant på at eldre belegg kan være diffusjonsåpne, og at man da trenger fuktsperre, sier Langelandsvik.

Tenk også på at det nye gulvet vil bygge opp fra nåværende nivå, og at det vil merkes ved terskler, dører, trapper og mot tilstøtende rom. Gå ut fra at du trenger klaring basert på den nye parkettens tykkelse pluss noen millimeter, for at det skal gå å åpne og lukke dører også etter at det nye gulvet er på plass.

2. Et plant underlag

Et ujevnt undergulv gjør leggingen vanskelig, og resultatet kan bli ødelagte skjøter.

– Det viktigste kravet til et undergulv er at det skal være plant. Ujevnheter vil føre til at parketten knirker eller svikter, kan gi skader på kantene av  parketten, eller gjøre at du i verste fall tråkker skjøtene fra hverandre og ødelegger gulvet, sier Kent-Ove Stenberg.

For å sikre deg best mulig mot svikt og knirk, må høydeforskjeller være mindre enn tre millimeter over en avstand på to meter, og mindre enn 1,2 millimeter på 25 centimeters avstand. Er ujevnhetene større enn dette bør undergulvet justeres ved sliping eller sparkling. Du sjekker planheten ved å føre en 2 meters rettholt over gulvet og måle høydeforskjellene med kile.

– Men jeg pleier å bruke en lasermåler, sier Øyvind Langelandsvik. 

Se flere bilder
Plant underlag

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Det viktigste kriteriet for et godt resultat, er at underlaget er plant. Det sjekkes med en rettholt som skyves over gulvet. Ylva Kleiven fra RBI Interiør demonstrerer bruk av rettholt.

3. Velg underlagsmateriale

Oppå undergulvet skal man alltid legge et underlag. Dette kan være laget av ullpapp eller skumplast, ha fuktsperre, og kan gi trinnlydsdemping – det finnes mange varianter underlag til gulv. Hvilken type underlag som anbefales avhenger av gulvkonstruksjonen.

– På betongunderlag, gulv mot grunnen og ved bruk av gulvvarme, brukes alltid et aldringsbestandig diffusjonssperre. Da må alle skjøter teipes eller legges med 20 centimeter overlapp, sier Kent-Ove Stenberg.

Se flere bilder
Gulvunderlag

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Mellom parketten og undergulvet skal det alltid brukes et gulvunderlag. Dette kan være laget av ullpapp eller skumplast, ha fuktsperre, og kan gi trinnlydsdemping – det finnes mange varianter underlag til gulv. Her legger Ylva Kleiven underlagsskum.

4. Akklimatiser gulvet

Før legging skal pakkene med gulvbord oppbevares uåpnede i rommet i et par døgn for akklimatisering.  

– Legg gulvpakkene utover rommet, med avstand mot veggene, eller i luftige stabler med mellomlegg, såkalt strølegging.  Dermed får parketten tid til å tilpasse seg til de lokale forholdene, anbefaler Stenberg.

Rommet må være oppvarmet og holde jevn temperatur. Monteringsresultatet blir best hvis arbeidet utføres ved en temperatur på 18-20 °C og en relativ luftfuktighet på mellom 30 og 60 prosent. Fuktmåler kan lånes eller kjøpes der du kjøper gulv.

– Pakkene med parkett åpnes etter hvert som man legger gulvet. Om du må avslutte leggingen for dagen, må du først montere de bordene som er igjen i den åpnede pakken, slik at du neste dag kan fortsette med parkett fra uåpnet pakke, sier han.

5. Planlegg leggingen

Klikkparkett skal legges som flytende gulv. Det innebærer at det ikke skal festes til underlaget, og at det alltid må være en liten avstand mellom gulvet og rør, faste installasjoner, mot vegger, terskler og trapper. Fordi tre er et levende materiale, kan et parkettgulv utvide seg eller krympe avhengig av hvordan inneklimaet varierer i løpet av året.

– En generell tommelfingerregel er at det mellom veggen og parkettgulvet bør være minst 1 millimeter bevegelsesfuge per breddemeter gulv, dog minst 8-10 millimeter.  Etter leggingen skjules bevegelsesfugen med en list, sokkel eller en mykfug, sier Øyvind Langelandsvik.

Parkettgulv skal ikke legges i for store sammenhengende flater. Store gulvarealer deles opp med en bevegelsesfuge som skjules under en T-list eller fugemasse. Ved bruk av fugemasse må man bruke en fugelist under fugemassen. 

– Noen produsenter anbefaler maksimalt 10 breddemeter sammenhengende, andre 12, og lengder kortere enn 20 meter. Her er det altså viktig å sjekke anbefalingene fra produsenten, sier han.

Legg aldri parketten sammenhengende gjennom ulike rom, del også her opp med T-list. Tunge ovner, kjøkkeninnredninger og trapper skal ikke monteres oppå parketten, men stå direkte på undergulvet.

Er rommet kvadratisk bør parkettbordenes lengderetning gå parallelt med innfallende lys. Da synes skjøtene minst mulig. I lange og smale rom er det mest praktisk å legge bordene i rommets lengderetning. I ganger og korridorer skal bordene alltid legges i korridorens lengderetning.

Kortskjøtene på parkettbordene skal ligge forskjøvet i forhold til hverandre, minst 50 centimeter forhold til inntilliggende bordrad. Skjøtene skal også fordeles mest mulig jevnt slik at det ser tilfeldig ut. Selv om et rom har mål som gjør at det kun kan legges hele parkettlengder, skal det alltid legges inn kortskjøter i gulvet for å unngå at gulvet spenner seg.

Se flere bilder
Avstand mellom veggen og gulvet

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Tre er et hygroskopisk materiale, som krymper og utvider seg i takt med endringer i luftfuktigheten. Dette gjelder også parkettgulv, og derfor skal det alltid være en liten avstand mellom veggen og gulvet. Ylva Kleiven bruker små plastkiler for å lage bev

Tips:

Mål opp rommet før du legger, og sammenlign med bredden og lengden på parkettbordene. Hvis den siste bordraden blir smalere eller kortere enn fem centimeter, eller hvis veggen ikke er rett, bør den første bordraden tilpasses.

Mer informasjon

Alfort & Cronholm

Fjordal

Golvabia

SAGAParkett

Skattekammeret

Södra Interiør

Tarkett

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.