IFI logo
Se flere bilder
Tørr vinterluft kan skade tregulvet ditt

Foto: RBI Interiør, SAGA Parkett

Tørr vinterluft kan skade tregulvet ditt

Det er ikke bare hud og hår som blir litt ekstra tørt på vinterhalvåret. Tregulvet lider samme skjebne, du bare ser ikke noe til det før det har gått for langt. Har du gulvvarme og godt ventilasjonssystem bør du være ekstra obs.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det største problemet med tregulv om vinteren, er at gulvet krymper på grunn av den lave luftfuktigheten. Da kan man risikere at man får gliper i skjøtene og kuv i gulvbordene, forklarer Øyvind Langelandsvik, teknisk ansvarlig hos RBI Interiør.

Luftfuktigheten er syndebukken

Det norske klimaet varierer stort gjennom året. Og selv om du tenker at temperaturen inne holder seg ganske jevnt på drøye 20 grader, er det stor forskjell på luftfuktigheten inne fra sommer til vinter. I årets varme måneder ligger den relative fuktigheten inne og ute på rundt 60 prosent, mens den om vinteren kan synke ned til 20 prosent og lavere innendørs. Grunnen er at vi stenger vinduer og dører når det er kaldt ute, slik at luften inne varmes opp. Dette gjør at den igjen tørkes ut.

Den relative fuktigheten vil påvirke trevirket, som vil inneholde mer vann om sommeren enn vinteren. Dermed krymper og sveller parketten i takt med svingningene.

– Når den relative luftfuktigheten ligger på mellom 30 og 65 prosent, har gulvet det bra. Når den kommer under dette, kan tregulvet ta skade av det, sier Langelandsvik.

Se flere bilder
Øyvind Langelandsvik fra RBI Interiør forklarer at tregulvet kan krympe på grunn av den tørre luften. – Dette kan skape glip i skjøtene og kuv i borgene, sier han.

Foto:

Øyvind Langelandsvik fra RBI Interiør forklarer at tregulvet kan krympe på grunn av den tørre luften. – Dette kan skape glip i skjøtene og kuv i borgene, sier han.

Hva kan du gjøre?

– Det er viktig å presisere at dette er en helt naturlig reaksjon i treverket på denne tiden, sier Langelandsvik. – Senvinteren er den tørreste årstiden, og det er normalt at treverket reagerer på den lave luftfuktigheten.

Noe sprekker og kuving må du regne med, men det er mulig å minimere problemet. Du kan blant annet bruke en luftfukter inne, som sørger for jevn relativ fuktighet i vintermånedene. Det er også mulig å tilføre fukt på naturlige måter, for eksempel ved å vanne plantene eller sette døren til badet åpen etter du har dusjet.

Hvis skaden først har skjedd, er Langelandsviks beste råd å la naturen gå sin gang.

– Du bør ikke gjøre noe med det når problemet har oppstått. Et tregulv som krymper på vinteren og blir fint igjen på sommeren er helt normalt, forsikrer han.

Men det er ikke alltid gulvet vil gå tilbake til sin opprinnelige form når luftfuktigheten øker igjen. Blant annet kan for høy gulvvarme bidra til å øke risikoen for at treverket tar permanent skade.

Gulvvarme og god ventilasjon øker faren

Mange nye boliger har gulvvarme og gode ventilasjonssystemer, og da bør man være ekstra obs på problemet. For høy gulvvarme kombinert med god ventilasjon og den allerede tørre luften, gjør at risikoen for skader i treverket øker.

– Absolutt maksgrense for overflatetemperaturen på tregulv er 27 grader. Det skal være en begrensning i gulvvarme under parkett, slik at temperaturen ikke overstiger dette. Men dessverre ligger mange tregulv allikevel på over 30 grader. Dette kan gjøre at gulvet ikke går tilbake til sin opprinnelige form når luftfuktigheten stiger igjen, forklarer Langelandsvik.

Som forebyggende tiltak anbefaler han derfor at man kontrollerer gulvvarmen.

– Ligger gulvet på elektriske varmekabler, bør gulvvarmen begrenses med en termostat med gulvføler, som hindrer gulvet i å komme over 27 grader, forklarer han.

Se flere bilder
Høy gulvvarme kombinert med lav relativ fuktighet kan øke faren for sprekker i tregulvet, slik som på dette bildet.

Foto:

Høy gulvvarme kombinert med lav relativ fuktighet kan øke faren for sprekker i tregulvet, slik som på dette bildet.

Mer informasjon:

RBI Interiør

 

Tarkett

Södra

Golvabia

Alfort & Cronholm

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.