IFI logo
Se flere bilder
Slik velger du riktig gulv!

Foto:

Slik velger du riktig gulv!

Utvalget av ulike gulvmaterialer er enormt, og det kan være vanskelig å finne riktig. Hvilket gulv som kler boligens arkitektur, din egen smak, og hva som er mest funksjonelt, skal settes opp mot budsjett og enda flere faktorer. Her er en nyttig guide til valg av riktig gulv!

IFI

IFI
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gulvet har en særstilling i boligen. Det er den flaten du oftest er i fysisk kontakt med, den forankrer rommet og binder sammen interiøret. Du skal like hvordan det ser ut, men ulike rom har ulike krav. Det kan gjelde slitestyrke, vedlikehold, evne til å stå imot fukt og vann, varmeisolasjon, lyddemping og hvor godt det er å gå på.

Se flere bilder
Slik velger du riktig gulv!

Foto: Gerflor


Ikke nøytralt

Ingen gulv er nøytrale. Gulvet er en anselig og dominerende flate i et rom som påvirker interiøret for øvrig. Gulvets farge influerer fargene på vegger, tak og møbler. En eikeparkett har ofte en gulaktig farge som vil smitte over på en lys veggfarge. Et stort mønster i gulvet vil kunne få en stor flate til å se mindre ut, mens et småmønstret gulv i lyse farger vil visuelt forstørre et rom.

Gulvet er også den flaten i boligen som slites mest. I rommet er gulvet derfor den overflate som har de største kravene til seg. Og alle rom i en bolig har sin egen kravspesifikasjon. I entréen, på kjøkkenet og på baderommet bør gulvmaterialet tåle å komme i kontakt med vann. På soverommet bør det være godt å svinge de nakne beina ut av sengen også en kjølig vintermorgen.

Bor det en hund i huset, bør gulvene tåle riping fra klørne. Alle gulvmaterialer er gode til sitt egnede bruksområde. Men alle gulv passer ikke overalt. I tabellen over kan du finne ut hvilke gulvtyper som egner seg til ulike rom.

Se flere bilder
Ikke nøytralt

Foto:


Parkett

Parkett er blitt et av de mest folkelige gulvene vi har, og vi finner dem i ett eller flere rom i nært sagt alle boliger i landet. Fordi parkett er så populært finnes den i sjeldent mange varianter. Trestavsparkett i eik har lenge vært den mest brukte, men i dag har trendbildet snudd mot bredere gulv. Plankegulv og enstavsparkett ser eksklusive ut og finnes i både rustikke og moderne varianter i mange farger og behandlinger. Parkettgulvene er som oftest overflatebehandlet med en matt og slipetålig lakk. Gulvene leveres ofte plastpakket, i standardlengder og med ferdig not og fjær. Det er lurt å legge gulvet så fort det er pakket ut. Gulvbord som blir liggende for lenge vil lett krympe og slå seg.

Se flere bilder
Parkett

Foto: Tarkett


Tregulv

I gamle hus og bygårder finnes ofte et originalt bordgulv av furu gjemt under mange lag av lim, belegg og avretningsmasser. Den som ikke er så heldig, kan få seg et nytt bordgulv i rustikk eller glattslipt stil.

Tregulv kan overflatebehandles på mange måter. Noen lar dem stå ubehandlet, men det øker risikoen for at flekker og skitt setter seg. Å lakkere, olje eller male gulvet gir en bedre flekkmotstand. Før oljing eller lakkering kan gulvet gis farge med beis eller blekes med lut, men gulvet kan også fargesettes ved å tilsette pigmenter i lakk og olje.

Heltregulv kan monteres direkte på bjelkelaget, helst ved hjelp av skruer eller spiker. Det kan også skrus eller spikres fast i sponplater eller limes til underlaget.

Se flere bilder
Tregulv

Foto:


Laminat

Laminatgulv lages av harde trefiberplater, med et påtrykt mønster. Slike gulv kan altså imitere hva som helst: stein, tre, metall og fliser, eller ha en helt egen design. Laminatene er enda hardere enn parkettgulv og lette å holde rene i hele produktets levetid. De er også er langt mer stabile mot for eksempel luftfuktighet enn parkett.

Laminatgulv lages ved at flere lag like eller forskjellige materialer er presset sammen. Du kan velge mellom direktelaminering og høytrykkslaminering. Direktelaminerte gulv har et dekorpapir som gir mønsteret, over legges et kraftig slitesjikt. Høytrykkslaminat lages ved å legge sjiktene lagvis. Dette laminatet er tøffere mot slag og harde støt.

De fleste laminatprodukter leveres med klikksystemer i not og fjær, for enkel montering.

Se flere bilder
Laminat

Foto: Farveringen


Vinyl

Vinyl er selve kameleonen innenfor gulvdesign. Du får belegg med striper, ruter og bobler, eller naturtro imitasjoner av tre eller fliser. Noen overflater er glatte, noen matte, noen har tydelige mønstre. Det tåler mye slitasje, mange kvaliteter er behagelige å gå på, og vedlikeholdet er enkelt: vann og alminnelige vaskemidler holder lenge.

Vinyl er et plastmateriale, PVC, som produseres i alle mulige mønstre og farger og kan passe i alle husets rom. Vinylbeleggene finnes i fem ulike hovedkategorier: cushion vinyl, homogen vinyl, heterogen designvinyl, vinylfliser og baderomsvinyl.

Vinylbelegg kan legges løst eller festes med tape i små rom med liten belastning. I større rom anbefales helliming. I større rom og i våtrom bør du bruke håndverker, både av hensyn til kvalitet og garanti.

Se flere bilder
Vinyl

Foto: Gerflor


Linoleum

Linoleum er et naturprodukt basert på korkmel tilsatt linolje (derav navnet), farget og lagt i et tynt lag på en vev av jute. Vi snakker altså om rene naturmaterialer, som også er svært slitesterke.

Linoleum leveres i dag med et beskyttende toppsjikt, og med riktig stell er et slikt gulv like fint etter mange tiårs bruk. Linoleum har en evne til å reparere småskader selv, men er likevel sårbart for riper. Det beskyttende sjiktet gjør også linoleumsgulvet lettstelt. Linoleum leveres både som fliser du lett klikker sammen selv, og på rull som oftest legges av håndverkere. Fargekolleksjonene er lagt for å kunne kombineres. Linoleum er godt egnet for alle tørre rom i huset.

Se flere bilder
Linoleum

Foto: Forbo Flooring


Fliser og naturstein

Du har et uendelig utvalg av fliser, og de kan vare i generasjoner, forutsatt at de har god kvalitet og at de er riktig lagt. Mønstre og farger varierer fra de helt nøytrale til de mest fargesterke og intrikate mønstre, og flisene kommer i størrelse fra noen centimeter til en meter i kvadrat.

Overflatene kan variere i slitestyrke og sklisikkerhet. Små fliser med mange fuger er mer sklisikre enn store, glatte fliser. Vanligvis består mosaikkstein av små, glaserte fliser som ligger på nett. Fliser må ligge helt i ro og skal ikke monteres på tremateriale.

Gipsplater, avretningsmasse eller betong er smartere underlag. Fliser bør også legges oppå varmekabler, ellers vil gulvet bli kaldt å gå på.

 

Se flere bilder
Fliser og naturstein

Foto:


Gummi

De er tøffe. De er slitesterke. De er gode å gå på. Gummigulv har mange fine egenskaper og inneholder naturlige råstoffer: finmalt kritt, skifer, asfalt, sement, kork eller marmor. De mest populære gummibeleggene er forsynt med runde knotter.

I prinsippet kan mønsteret være hva som helst. Slike gulv er sterke og sklisikre. De er vannavstøtende – men ikke vanntette unntatt hvis skjøtene er sveiset sammen – og holder seg fine i mange år. Fargeutvalget er stort og mangfoldig. De er velegnet for rom med mye tråkk og bruk, for eksempel på kjøkkenet eller i inngangspartiet.

Gummigulv leveres som fliser banevare og kan monteres av alle som klarer å legge et vinylgulv. Gummiflisene kan legges løst, men det beste er å lime dem.

Se flere bilder
Gummi

Foto:


Kork

Kork er et fornybart naturmateriale som isolerer godt mot lyd, er sklisikkert, varmt og er godt å gå på. Slik er kork et alternativ til både tregulv og plastbaserte produkter. Kork er ikke spesielt slitesterkt, og overflaten beskyttes ofte av et slitesjikt av vinyl. Etter hvert er det kommet mange mønstre og farger på markedet, både mørke jordnyanser og innfargete korkgulv. Særlig på barnerom og soverom er kork populært, men det er godt egnet for alle tørre rom i boligen.

Korkgulv finnes i to hovedvarianter: fliser av hel kork og slitelag i PVC, og lamellparkett bygd opp i flere sjikt med finér av kork som mønstersjikt. Flisene limes til gulvet, mens korkparkettbordene klikkes sammen på samme måte som et parkettgulv.

 

Se flere bilder
Kork

Foto: Storeys


Tepper

En kald høstmorgen er det ikke et bedre gulvmateriale enn et teppe å ha på gulvet: varmt, behagelig å gå på og som regel fint å se på. Teppene kan være av ren ull, eller ull i blandinger med blant annet nylon. Teppene med kort luv er mer holdbare enn dem med lang luv. Teppene med lang luv og store løkker veier mindre enn andre tepper. Teppene med løkkeluv blir stive og sterke.

Et godt teppe samler støv og holder det fast nede ved gulvet inntil du kommer med støvsugeren. Andre gulvmaterialer får støvet til å virvle. Tepper har ikke allergifremkallende fibre, men er ofte laget av de samme materialene som du finner i møbeltekstiler og klær. Faste tepper er mindre egnet i fuktige kjellerrom, på kjøkkenet og på badet. Teppe leveres både som fliser og som banevare.

 

 

Se flere bilder
Tepper

Foto: Danfloor


Mer informasjon:

Alfort & Cronholm

Danfloor

Forbo Flooring

Gerflor

Golvabia

INTAG

Polyflor

RBI

Storeys

Södra Interiör

Tarkett

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.