IFI logo
Se flere bilder
Slik legges gulvvarme under parkett

Foto: Øistein Lie

Slik legges gulvvarme under parkett

Så lenge ikke temperaturen overstiger 27 grader kan gulvvarme og parkett kombineres. Den beste løsningen er vannbåren varme.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Her ser du hvordan vannbåren varme blir montert - steg for steg.

Skisse som viser hvordan et anlegg med vannbåren varme kan fungere. Hvert rom har sin kurs, gjerne med termostat. Varmen kommer fra en varmesentral som evt. kan bygges inn i veggen på badet. En normal varmesentral behøver ikke være større enn 50x60 cm med 10 cm dybde. (Illustrasjon: Varmeinfo)

I 30 mm tykke isoporplater med utfrest spor legges varmekablene i slynger med 30 cm mellomrom. Over disse legges tynne aluminiumsplater som leder varmen og gir en jevn overflatetemperatur. Utgående varme ledes først til yttervegg og går deretter i slynger tilbake til varmesentralen.

Utgående vann har en temperatur på 45 grader, mens returvannet vanligvis har en temperatur på 40 grader. Et vannvarmeanlegg forbruker ca 1 watt pr. kvadratmeter pr. differansegrad ute/inne. Dvs. med 20 kuldegrader ute og en innetemperatur på +20 grader forbrukes 40 W pr. kvm.

Over aluminiumsplatene legges 16 mm trefiberplater. Til disse kan det hellimes parkett eller teppegulv. Velger man parkett vil gulvet totalt bygge ca. 6 cm. Dersom det velges vannvarme bør dette legges i alle rom og fortrinnsvis gjøres i forbindelse med rehabilitering eller nybygging.

På bad, kjøkken eller andre rom der det ønskes keramiske fliser legges en armeringsnetting over isopormattene. Vannrørene festes til armeringen og det legges på støp før flissetting. På bad, der det ønskes en høyere varmeeffekt, kan rørene legges tettere.

Man kan gjerne kombinere parkett og fliser, f.eks. ved overgang mellom stue og kjøkken, eller om man ønsker fliser ved arbeidsplassen på kjøkkenet og parkett ved spiseplassen. Man beregner bare hvor mye påstøp man må ha i forhold til flistykkelse og parkettgulvets høyde.

Gulvet er nå på plass og det er klart for maling/tapetsering og belistning. Ved bruk av vannvarme er det unødvendig med bruk av panelovner eller annen varmekilde i rommet. Hvert rom har sin egen kurs. En termostat, gjerne trådløs, gir beskjed til varmesentralen om ønsket temperatur i rommet.

©ifi 2002

Les også:

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.