IFI logo
Se flere bilder
Parkett over varmekablene

Foto: Frode Larsen/ifi.no

Parkett over varmekablene

Motstridende råd og ulike tresorter kan gjøre valget om parkett over varmekablene vanskelig. Hvilke tresorter kan man egentlig legge over gulvvarme? Og hvilke sikkerhetshensyn må man passe på med parkett kombinert med varmekabler?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I jungelen av ulike tresorter er det ikke alltid like lett å velge riktig gulv. Når så parkettgulvet skal kombineres med varmekabler kommer ytterligere spørsmål opp. Leverandørenes råd er ofte motstridende og sikkerhetsanvisningene kan virke forvirrende.

Parkett over varmekabler?

Produsentene tar et visst forbehold mot kombinasjonen varme og parkett, men sier at riktig utført er skaderisikoen svært liten. Det beste alternativet er vannbåren varme, men varmekabler er også fullt mulig. Om man tar sikkerhetsrådene på alvor forbindes det ikke noen større risiko ved en slik løsning. Varmekabler kan legges under parkett i alle rom hvor tregulv er hensiktsmessig.

Hva slags treverk er egnet?

Alle gulvleverandørene er enige i at bøk og lønn over varmekabler er en dårlig kombinasjon. Ellers kan de aller fleste lamellparketter benyttes over varmekabler. Vi anbefaler her at man følger produsentenes anvisninger, da dette kan variere noe.

Forsiktig med varmen

Det er veldig viktig at man er forsiktig med varmen når man legger parkett over varmekablene. Man bør ikke beregne at rommet skal varmes opp av gulvvarmen, men kun for å lage en lunk i gulvet. Overflatetemperaturen bør aldri overstige 27 grader. Høyere varme enn dette vil føre til at parketten kan sprekke og krympe, i tillegg til at limet mister noe av sin holdbarhet.

Det frarådes større effekt 60 w/kvm på elektriske varmekabler. Det ideelle er en effekt på mellom 40-50 w/kvm med en overflatetemperatur på 23-24 grader. I tillegg er det anbefalt at oppvarmingssystemet varmer jevnt opp over hele gulvflaten.

Innstaller temperaturmåler

For å passe på at varmen ikke overstiger 27 grader må man installere en nøyaktig temperaturmåler. Pass imidlertid på at denne ikke utsettes fra trekk fra vinduer eller dører slik at den tror det er kaldere enn det egentlig har. Elektrikeren kan også sette på en sperre som sikrer deg mot at gulvet skrur seg på om det skulle bli kaldere.

Luftfuktighet

Treverk er et levende materiale som kan krympe og utvide seg med variasjonen i den relative luftfuktigheten. Det er anbefalt å ha en luftfuktighet på mellom 40-60 prosent. Innvendig fyring på vinterstid kan føre til at luftfuktigheten synker, hvilket kan påvirke parkettgulvet. Dersom luftfuktigheten er et problem i ditt hjem kan det være aktuelt å benytte en luftfukter.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.