IFI logo
Se flere bilder
Gulvleggerens nyttigste plastdings

Foto: Tarkett

Gulvleggerens nyttigste plastdings

Ikke glem denne når du legger parkett! Den lille plastkilen trykkes fast mellom parketten og veggen for å sikre at du får den viktige bevegelsesfugen.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den vanligste måten å legge parkettgulv i dag, er ved såkalt flytende legging der bordene festes i hverandre, enten ved klikk-fuging eller ved bruk av lim. Det innebærer at gulvet ikke er festet til underlaget og kan bevege seg fritt etter forandringer i inneklimaet. Det er viktig fordi tre er et levende materiale, som sveller og krymper i takt med at luftfuktigheten i rommet forandres. Parkettgulv skal derfor alltid legges med en liten avstand til vegger, terskler og peiser og andre faste punkter. 

Sveller og krymper

Vanlige parkettgulv, såkalt lamellparkett, er bygd opp av flere sjikt med trematerialer lagt med fiberretningen på kryss mot hverandre. Dette minsker fuktbevegelsene, men fjerner dem ikke helt.

Svellingen og krympingen er alltid størst på tvers av fiberretningen, altså i bordets bredderetning. Men gulvet vil også kunne forandre seg noe i lengderetningen.

Derfor må det alltid være rom for gulvet å endre bredde, uten å butte i veggene. En bevegelsesfuge skal også finnes mellom gulvet og terskler, rør, trapper, stolper, åpne peiser og steingulv andre faste installasjoner. Mellomrommet bør være cirka 10 mm rundt hele gulvflaten. Etter legging skjules fugen av en list eller en sokkel, eller tettes med en elastisk fugemasse. 

Se flere bilder
Lag mellomrom mellom gulv og vegg.

Foto:

Lag mellomrom mellom gulv og vegg.

Passe store flater

Parkettgulvene skal heller ikke legges i for store sammenhengende flater. Dette kan også føre til at gulvets bevegelser blir for store, og at det sprekker opp.

Rektangulære flater kan normalt legges sammenhengende i opptil 250 kvadratmeter. Men bredden på rommet skal ikke være mer enn 8-12 meter avhengig av produkt, og lengden 20 meter. Mer informasjon står i leggeanvisningen som følger med produktet. Større områder må deles opp med bevegelsesfuger.

Der det nye gulvet skal legges i gulvet skal legges gjennomgående i flere rom, skal parkettgulvet deles opp med en ekspansjonsfuge.

Disse fugene i gulvflatene skjules med spesielle T-lister eller overgangsprofiler i samme materiale og farge som gulvet

Se flere bilder
Del opp store flater.

Foto:

Del opp store flater.

Flere gode råd:

Den relative luftfuktigheten i rommet, RF, skal være mellom 30-60 %.

Temperaturen i rommet bør være minst 18 °C før, under og etter leggingen.

Pakkene med gulv skal oppbevares uåpnede i rommet et par døgn før legging for akklimatisering. Åpne pakkene etterhvert som gulvet legges.

Hvis rommet er kvadratisk, bør bordenes lengderetning gå i samme retning som innfallende lys.

I lange og smale rom er det mest praktisk å legge bordene i rommets lengderetning.

Mer informasjon:

Alfort & Cronholm

Golvabia

Sagaparkett

Södra Interiør

Tarkett

 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.