IFI logo
Se flere bilder
Klikk deg et gulv

Foto: Produsentene Samarbeidspartnere

Klikk deg et gulv

Kos deg med å klikke på plass en ny parkett! Gjerne i en annen nyanse enn du kanskje hadde tenkt. "Eikeloven" gjelder ikke lenger.

Lars Aarønæs

Lars Aarønæs
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Parkettgulv er alltid bankers: Det er solid, det er pent og det er lettere å legge enn noensinne. Derfor kan du nå bruke mer tid på å tenke gjennom sluttresultatet.

Husk: Eik er ikke den eneste "riktige" overflaten lenger. Nå bugner det av valgmuligheter, både lyse og mørke. Ingen lov sier at du da skal ha eik som førsteprioritet. Det kan fort bli feil.

Se på de andre fargene

Det gode råd er å ta hensyn til de andre fargene i rommet. Gulvet er den største og mest synlige flaten i boligen. Et eikegulv er ikke "nøytralt", slik mange forestiller seg. Eikeparketten har en farge som ofte er ganske gul. Noen slike gulv beveger seg også mot rosa og grått på fargeskalaen.  De øvrige fargene i rommet må da passe til gulvet. Alle ser at dette kan være et feil utgangspunkt.  

Hvis du likevel skal legge ny parkett, er det både hyggeligere og morsommere å låne med seg prøver som har litt andre farger. Sjekk hvordan treoverflatene stemmer med de møblene, teppene og bildene du ellers hadde tenkt å forsyne rommet med. Kanskje vil en annen parkett gi et mye finere inntrykk av hjemmet ditt, til beste for både gjestene og ditt eget blikk. Særlig det siste er viktig: Det er du som oftest skal gå over gulvet.

Slik gjør du det

Selve leggingen er en smal sak, hvis du har en skarp sag, metermål og noen timer til rådighet. Du trenger følgende verktøy i tillegg: vinkelhake, penn, drill og huggjern. En håndsag duger, men du står fritt til å velge både stikk- eller sirkelsag. Hvis du kjører elektrisk, så husk at du skal sage bordene fra baksiden for å unngå flising. Hvis du bruker en vanlig sag, skal du sage bordene ovenfra. Dessuten er det smart å rydde rommet helt. Alle møbler og dingser som "bare" står stuet i hjørnet har en tendens til å bli i veien på et senere tidspunkt. Kan du få flyttet dem helt unna, er det en velsignelse for framdriften i arbeidet. Så: Sag og klikk i vei, det går som en drøm.

Godt grunnlag halve jobben

Det meste av jobben bør ideelt sett være gjort før du åpner den første pakken med parkett - den parketten som du altså har valgt ut fra egne ønsker, og ikke ut fra "eikeloven".Først og fremst er det underlagsarbeidet som avgjør hvor godt resultatet blir.  

De fleste velger flytende legging. Det betyr at parkettgulvet ikke skal festes med spiker eller lim til gulvet under. Parkett er et levende materiale. Gulvet skal kunne bevege seg fritt, avhengig av om det er tørr vinter eller fuktig sommer - noe som påvirker innegulvet mer enn mange tror.

Et flytende gulv krever at undergulvet er helt plant. Er det mulighet for fukt, for eksempel fra betong eller et vaskerom i etasjen under, bør det ligge fuktsperre. Hvis rommet er nokså kvadratisk, bør du la parkettbordenes lengderetning gå parallelt med lyset som faller inn fra vinduet. I lange og smale rom er det mest praktisk å legge bordene i rommets lengderetning, avhengig av hvor mye tresorten beveger seg. Husk at det bør være rundt en centimeter åpning mot veggen, en såkalt bevegelsesfuge.

Gode anvisninger, gode folk

De fleste parkettforhandlere er flinke rådgivere, så nøl ikke med å spørre dem. Også leggeanvisningene i pakkene er utmerket. Det beste av alt: Har du likevel ikke tid til å klikke parketten din på plass, så finnes det håndverkere som gjør parkettjobben for deg - med kvittering og garanti. I en travel hverdag er dét noen ganger aller billigst.

Mer informasjon

www.tarkett.no

www.forbo.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.