IFI logo
Se flere bilder
Navnforvirring på gulvnivå

Foto: Produsentene

Navnforvirring på gulvnivå

Parkettgulv av laminat - går det? Nei! For at et gulv skal få omnevnes som parkett, må det ha et lag med minst 2,5 mm tykt tre på toppen.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den som skal velge seg nytt gulv finner ofte flere forskjellige produkter som blir kalt parkettgulv. Disse er massivparkett, flersjiktsparkett og tynnparkett. En av dem faller utenfor definisjonen av parkett. Dessuten finnes laminatgulv som igjen er noe helt annet.

Massivparkett

Massivparkett lages av hel ved. Stavene har vanligvis pløyning på alle fire sider, og er minst 20 mm tykke. Massivparkett limes oftest til underlaget, og det er vanlig å slipe og overflatebehandle gulvet etter legging. Heltregulv kan også lages av lange bord som skrus eller limes.

Se flere bilder
Massivparkett

Foto:

Flerskjiktsparkett

Flersjiktsparkett bli også kalt lamellparkett og lages av tre horisontale sjikt. Bordene har pløyning på fire sider og legges vanligvis flytende. Toppsjiktet består av det treslag som parketten har navn etter. For å bli kalt parkett, må toppsjiktet være minst 2,5 mm tykt tre, den europeiske standarden NS-EN 13489. Midtsjiktet er sperrelaget og lages av kryssfinér eller et trevirke orientert med fiberretningen vinkelrett mot toppsjiktet.

Oppgaven til dette sjikt er å minimere fuktbevegelsene i toppsjiktet. Bunnsjiktet er et stabiliseringslag som legges med samme fiberretning som toppsjiktet. Gulvene overflatebehandles med et slitelag lakk eller olje. Gulvet kan slipes om.

Se flere bilder
Flerskjiktsparkett

Foto:

Gulvene overflatebehandles med et slitelag lakk eller olje. Gulvet kan slipes om hvis de blir ripete.

Tynnparkett

Tynnparkett er per definisjon ikke et parkettgulv siden dekorsjiktet/slitelaget er for tynt, under 2,5 mm. Det vanlige er at dekorlaget er trefinér med mindre enn 1,0 mm tykkelse. Det er limt til et stabilt hardt sjikt av HDF og en bakside av en trefinér. Slitelaget er en hard lakk. Gulvet kan ikke slipes om. Selve gulvet er ofte under 10 mm tykt og blir innimellom kalt finérgulv.

Se flere bilder
Tynnparkett

Foto:

Tynnparkett er per definisjon ikke et parkettgulv siden dekorsjiktet/slitelaget er for tynt, under 2,5 mm. Gulvene er ofte rimeligere enn lamellparkett, og skiftes ut istedenfor å slipes når de blir slitt.

Laminat

Laminatgulv er ikke heller parkett, ikke engang om det blir beskrevet som laminatparkett. Det er laget av en trefiberplate, laminert med et fotografisk trykk som lar gulvet imitere stein eller tre eller noe annet.

Se flere bilder
Laminat

Foto:

Laminatgulv er ikke parkett, men en trefiberplate laminert med et fotografisk trykk som lar gulvet imitere stein eller tre eller noe annet.

Se mer

Forbo Flooring

Tarkett

Golvabia

Södra Interiör

Gerflor

Storeys

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.