Porsgrund Bad annons
I DAG
  °
I MORGEN
  °

Vedlikehold av mur

Artikler

Lønnsomt med vedlikeholdsplan

Lønnsomt med vedlikeholdsplan

For mange huseiere blir den utvendige malejobben dyrere og mer omfattende enn tenkt. Med en vedlikeholdsplan kunne penger vært spart og frustrerende overraskelser unngått.

Moderne dekor på bevaringsverdig fasade

Moderne dekor på bevaringsverdig fasade

Fasadene på tre bygårder i Oslo er nå tilbakeført til originalt utseende, men med god isolasjon, moderne pusssystem, nyproduserte dekorasjoner og trevinduer med beslag i gammel stil. Med Byantikvarens velsignelse er det brukt 2,5 kilometer spesiallagde EPS-profiler, i stedet for tradisjonellt støpt utsmykning.

Sett rett farge på grunnmuren

Sett rett farge på grunnmuren

Velg rett farge på grunnmuren. Grått vil gi en god fargeopplevelse og en forankring av huset. Men vil du fremheve de vakre rosene, kan det være best med hvitt.

Utsmykning med funksjon

Utsmykning med funksjon

De veier lite, er lette å tilpasse og er formstabile. Dessuten pynter de opp fasaden til en rimelig penge. Formstøpte lister for fasader har mange fordeler. Når malermester Bjørn Studsrud bygger hus med murfasade, velger han nå å montere funksjonelle profiler av PU-skum rundt vinduene.

Feil vedlikehold gir farlige fasader

Feil vedlikehold gir farlige fasader

Malermester Jens Petter Lunde uroes over manglende og feilaktig vedlikehold av mange av Oslos pussede bygårdsfasader. - Fasaden kan tilsynelatende se normal ut, men være pill råtten under overflaten, sier han.

Tett hullene i muren

Tett hullene i muren

Betongmurer som sprekker opp er ikke et ukjent fenomen. Har sprekkene først oppstått, vil de kunne utvides av frostsprengning, føre til rustskader på armeringen, og på sikt svekke hele konstruksjonen. Og ikke ser det pent ut heller.

Viktig med riktig maling på mur

Viktig med riktig maling på mur

Å male murhuset eller grunnmuren med feil maling kan få store konsekvenser - malingtype må alltid velges ut ifra type mur. Er du usikker på hva slags mur du har, finnes det heldigvis triks for å finne det ut!

Ta vare på murhuset

Ta vare på murhuset

Det er ingen myte at murhus er nærmest vedlikeholdsfrie. Men for at muren skal holde seg pen, er det viktig å gjøre en grundig jobb når huset trenger et par strøk maling.

Fra vondt til verre ved fjerning av tagging

Fra vondt til verre ved fjerning av tagging

Graffiti og tagging ødelegger for millionbeløp årlig, og den ukyndiges forsøk på å fjerne skribleriene resulterer ofte i at skaden forverres. - Ta heller kontakt med en håndverker. Du bør ha litt greie på maling, ellers går det dårlig, anbefaler malermester Jens Petter Lunde.

Male mur

Male mur

I Norge har vi tradisjonelt sett bygget mye i tre, men det finnes også mange murhus rundt om i landet. For å kunne velge riktig maling til mur, er det viktig å vite nøyaktig hva underlaget består av.

Vedlikehold av murhus

Vedlikehold av murhus

Selv om malingsintervallene ofte er lange med murhus bør du ikke ta lett på det øvrige vedlikehold. Bli kvitt smuss, sopp og alger med jevnlig rengjøring.

Å male leca

Å male leca

Mange lurer på om de kan male rett på lecablokker. Det går fint, men vær forberedt på at du kommer til å bruke mye maling!

Spesielle underlag

Spesielle underlag

Noen murunderlag gir dårligere heft for maling enn andre. Her er listen over flater som kan by på spesielle problemer i forhold til maling.

Mur og omgivelsene

Mur og omgivelsene

Selv med den sterke norske trehustradisjonen har de fleste huseiere også en mur, en standard grunnmur eller en høyere konstruksjon, ofte avhengig av hvordan huset er plassert i terrenget.

Forberedelser før maling

Forberedelser før maling

Utfør pussreparasjonene i god tid før du maler. De bør ha en tørketid på tre-fire uker. Skal du male en mur som er malt fra før, skrap først vekk all løs maling. Rengjør intakt maling. Ribb opp maling som er blitt blank, eller bruk et vaskemiddel som gjør de blanke flatene matte. Slik at malingen hefter.

Flere artikler

Finn din nærmeste