IFI logo
Se flere bilder
Nymalt + matt = sant

Foto: Scanox, Nordsjö, Beckers

Nymalt + matt = sant

Er du en av dem som mener et nymalt hus skal glinse i sola? Da er du i majoritet blant det norske folk. Men nå utfordrer de matte behandlinger sedvanene. Med matt fasademaling eller -beis fremheves husets arkitektur og veggenes farge.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Norge har vi en tradisjon av blanke malinger og beiser. Siden gammelt av har nordmenn oppfattet et hus med en glansfull fasade som velstelt og nymalt, mens det matte huset er sett på som slitt og dårlig vedlikeholdt. Men nye matte malinger og beiser utfordrer kutymen. Nymalt og matt er ikke lenger et tankekors!

Matte malinger gjør at den valgte fargen kommer til sin rett. Sterke farger oppleves mykere, og den matte overflaten gir et sanselig, eksklusivt, og nærmest mineralsk utseende.

Bruk av glanskontrast

Matte flater kan brukes for å fremheve arkitekturen og gi huset et strammere preg. Ved å kombinere matte vegger med blanke vindskier, vindusomramminger og annen staffasje i en matchende farge, får du frem en effekt på huset. Glanskontrast i monokrom fargesetting er et annet alternativ som oppnås ved å kombinere matt fasademaling med blank staffasjemaling i den samme fargen. Glanskontraster altså brukes i stedt for, eller som komplement til, fargekontraster for å gi huset karakter.

Blanke og halvblanke malinger i en mørk farge kan gjøre huset prangende, mens et mørkt hus i matt glans vil fremstå som elegant og mer diskret.

Den som vil at huset skal bli lagt merke til, maler gjerne med lyse farger i høy glans. Skal huset eller hytten derimot gå mer i ett med naturen, kan det anbefales matte behandlinger i mørkere jordfarger.

Se flere bilder
Et mørkt hus med matt glans fremstår elegant og diskret.

Foto:

Et mørkt hus med matt glans fremstår elegant og diskret.

Underlaget spiller en rolle

Se flere bilder
En matt fasade vil fremstå roligere og jevnere.

Foto:

En matt fasade vil fremstå roligere og jevnere.

Grunnregelen når det kommer til matte og blanke flater, er at en matt flate skjuler ujevnheter, mens en blank flate avslører. Påført en matt maling vil en fasade fremstå som roligere og jevnere, enn hvis den var malt halvblank eller blank.

Hvilken glans en nymalt fasade skal ha, er blitt et spørsmål om smak og behag!

Glanstallet er en angivelse av hvor mye sollys som en flate reflekterer. I tillegg til selve malingens glansangivelser, vil også pigmentering og underlagets beskaffenhet spille en rolle i hvor blank flaten oppleves. Refleksen malingen gir vil øke med mengden pigmenter, slik at en kraftfull farge reflekterer mer lys enn en dusere farge vil gjøre. En ru, uhøvlet kledning vil reflektere mindre lys, enn en glatt, høvlet fasade. Dette gjør at den samme malingen og fargen vil oppleves nokså forskjellig på ru og glatte flater.

Moderne matte malinger og beiser for fasade har god ripefasthet, og samme holdbarhet som normalblanke behandlinger. Når en blank maling aldres blir den mattere, og glanstapet gjør at veggen ser skjoldete ut. En matt maling eller beis holder seg jevnt matt i hele levetiden.

Annen tradisjon hos "Söta bror"

I vårt naboland Sverige har matte fasademalinger vært i bruk siden 1700-tallet, og den «lilla röda stugan» er tradisjonelt malt med Falu rödfärg, som er en slamfarge uten glans.

Se flere bilder
De tradisjonsrike, svenske husene er tradisjonelt malt med matt, rød maling.

Foto:

De tradisjonsrike, svenske husene er tradisjonelt malt med matt, rød maling.

Mer informasjon

www.beckers.no

www.nordsjo.no

www.scanox.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.