IFI logo
Se flere bilder
Mulig å male ute om høsten

Foto: Chera Westman/ifi.no og Nordsjö

Mulig å male ute om høsten

Den strålende sommeren har gjort at mange ikke fått malt huset som planlagt. Men det er fortsatt ikke for sent! Ved å velge riktig produkt, måle fukten og holde øye med klokken, kan du gi kledningen en oppfriskning også om høsten.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Noen somre regner bort, og andre er solfylte og varme. I år har vi hatt en usedvanlig lang og varm sommer, utmerket til strandliv, avslapping og bading, men dårlig egnet til utendørs malearbeider.

I tillegg til at maleren fort blir overopphetet, har malingen nesten tørket før den er kommet ut av spannet.

Den gode nyheten er at det fortsatt ikke er for sent!

– Du får gjort mye i løpet av en helg med finvær, spesielt om du allerede har malingen hjemme, sier Mentz Holmen ved Askim & Mysen Rør avd. Maling og interiør.

Ved malearbeider om høsten er dog noen forholdsregler viktigere enn ellers: mål fukten, sluttfør arbeidet tidlig om dagen, og håp det ikke begynner å regne før malingen er tørr.

– Det viktigste er å få avsluttet tidsnok om kvelden, sier han. 

Unngå kveldsarbeid

På høstkvelder og -formiddager er dugg et vanlig fenomen. Kommer dugg på en fuktig eller halvtørr maling, vil det kunne oppstå matte skjolder, såkalt duggmatting.

– Derfor bør du male tidlig på dagen, og avslutte arbeidet tidsnok til at malingen rekker å bli godt skinntørr, og vel så det, før duggen kommer, sier han.

Hvor lang tid en maling bruker for å tørke, er angitt på boksen eller i faktabladet som hører med produktet. 

For den som må ta ettermiddagene i bruk, er vanntynnbare akrylprodukter å anbefale. Moderne akrylmalinger og beiser kan bli tilstrekkelig tørre på noen timer, mens en tradisjonell oljemaling, tjærebeis eller oljebeis bruker lang tid på å tørke på veggen.

– Akrylmalinger tørker rask, så da har du mer tid å male på. Dessuten er de miljøvennlige og overlegne når det kommer til holdbarhet for farge, glans og malingfilm, sier Holmen.

Se flere bilder
Vanntynnede malinger tørker raskt, og er svært holdbare.

Foto:

Vanntynnede malinger tørker raskt, og er svært holdbare.

Mal på tørt tre

Fuktmåleren er et må-ha-produkt – spesielt ved malearbeider om høsten. Med en fuktmåler kan du sjekke at treverket er tørt nok før du setter i gang. Da slipper du ubehagelige overraskelser innestengt fukt kan medføre.

Kledningens relative fuktighet skal ikke overstige 15-18 prosent. Mål på flere steder, gjerne på de mest fuktutsatte delene av veggen rundt vinduer, ved endeveden og de minst solutsatte veggene for å få et rettferdig resultat.

– Inne i treverket skal det ikke være fukt, men med et vanntynnet produkt er det ikke helt krise om overflaten ikke er knusktørr når du begynner. Malingen inneholder jo vann i seg selv, og er det kommet litt dugg på flaten på formiddagen, kan du fint male over det, dersom det er tørt innenfor, sier Holmen. 

Se flere bilder
Sjekt at treverket er tørt med en fuktmåler.

Foto:

Sjekt at treverket er tørt med en fuktmåler.

Sjekk temperaturen

Vanntynnbare malinger og beiser skal imidlertid ikke brukes når det er kaldere enn 5 grader ute. Her er de oljebaserte produktene dog litt mer fleksible, da flere av disse kan brukes også når gradestokken bikker under null. Men husk da på at malingen kan bli litt tykk og tung å jobbe med i kulda, og du blir fort kald om fingrene.

– Når det kommer til oljemalinger fryser maleren ofte lenge før malingen gjør det, sier Mentz Holmen. 

Den lengre tørketiden gir økt risiko for duggmatting, og du må slutte tidligere om kvelden enn ved bruk av akrylprodukter.  En fare med å beise eller male på nedfrosset underlag er at også den naturlige fukten i materialet er frosset. Når dette vannet i kledningen så tiner opp, vil får du flassing. Den store fordelen med oljeproduktene er at boksene faktisk kan oppbevares på hytta eller i garasjen over vinteren.

Sjekk værmeldingen

Å male i regnvær går dårlig. Fersk maling som utsettes for regnvann får stygge skjolder, og en vanntynnet maling kan i verste fall renne av veggen.  

Må du likevel male når det er utrygt for regn, kan du skjerme veggen ved å henge en presenning utenpå stillaset, eller ned fra taket dersom det stikker litt utenfor veggen. Best er dog å følge med på væremeldingen og velge en dag med oppholdsvær og gode temperaturer til høstens malearbeid.  

– Det bør i det minste være oppholdsvær mens malingen tørker. Det er ikke like farlig hvis det kommer regn når malingen er rukket å bli skinntørr, avslutter Mentz Holmen. 

For mer informasjon:

www.beckers.no

www.bergen-malingfabrikk.no

www.drywood.no

www.flugger.no

www.nordsjo.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.