IFI logo
Se flere bilder
Mal huset på halve tiden

Foto: Alfort & Cronholm, Jordan, Fibotex

Mal huset på halve tiden

Skal du male huset, så ta med deg en venn og få gjort malejobben på halve tiden og ha det samtidig tre ganger så hyggelig. I tillegg kan en malefilt og rett verktøy gjøre susen.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du et hus i tre som kan trenge et par strøk med maling? Det behøver ikke å ta lange tiden før huset står der nymalt framfor deg. Men aller først må det litt forarbeid til.

Det viktige forarbeidet

Sett av tid til å dekke til terrasse og busker. Maskér alt du ikke vil ha maling på, som utelys, vinduer og takrenner.

– Sørg for å teipe vinduer så du ikke får drypp på dem. Når det er gjort, går malejobben raskt, sier Jostein Brekka, produktutvikler i Jordan House Care.

– Husk å bruke blå maskeringsteip ute som ikke setter seg fast på vinduet, legger Torkel Lundsæther i Fibotex til.

Det finnes malefilt med plastbakside du kan rulle ut på terrassen, den suger opp malingsøl, og lar det ikke trekke gjennom.

– Den kan legges i trapper og over busker også, forteller Brekka.

Velg kvalitet

Maleverktøy som ikke er av god kvalitet kan bety at du bruker ekstra lang tid på jobben.

– Gode verktøy tar opp mer maling. Malingen rekker da over en lengre strekning, med færre dypp i malingsspannet. En bra pensel sammenliknet med en billig pensel sparer deg et par dagers arbeidstid i maling av en villa, forteller Öhrn.

Til hovedjobben er det flate, store pensler som gjelder, mens til vinduskarmer og lister er runde, ovale eller skrå pensler et godt valg.

Ergonomisk maleverktøy

Ergonomiske pensler kommer i mange fasonger: Med vridbart skaft kan penselen enten være rett eller ha en ferdig knekk. Den kan være god til for eksempel å komme til på endeveden. Det er ergonomisk riktig for håndleddet, som da holder seg rett.

– Man blir mindre trøtt i armen, så på sikt går det fortere. Bruk gjerne forlengerskaft for å komme opp i høyden til hjørner og opp mot tak, tipser Lundsæther.

Jordan har også en oval utendørspensel som er vinklet «feil» vei. Det gjør at den er fin å male horisontalt med. I tillegg ble det i fjor lansert en flat pensel med «svanehals».

– Det er egentlig en rett og vinklet pensel på én gang, sier Brekka.

Andre ergonomiske detaljer sitter i håndtaket.

– Fasadepenselen vår har et håndtak som består til dels av gummi og er litt ovalt. Man får et bra grep uten å måtte holde så hardt, sier Öhrn.

Rull er ikke tull

Lundsæther forteller at man kan velge mellom å bruke rull eller pensel på selve veggen.

– Man kan velge å bruke rull, men enkelte får det ikke til. Det er forskjellig fra person til person hva man foretrekker, sier han.

Jostein Brekka mener påføring med rull og etterstryking med pensel er en god kombinasjon.

– Er du alene om malejobben bør du dessuten kjøpe inn to forlengerskaft så du slipper å bytte mellom verktøyene for hver gang, sier han.

– Med kombinasjonen pensel og rull maler du på langt under halve tiden enn bare med pensel.  Rull tar opp mer maling enn pensel, og påfører malingen i jevnere sjikt. Malingen strykes ikke med friksjon, men trykkes på bordet. Det går derfor mye raskere, forklarer han.

Brekka forteller at all moderne kledning har en ru, skåret ytterside, men er høvlet på de tre øvrige sidene.

– På de glattere høvlede sidene fungerer rull bedre, for med pensel kan man fort stryke for tynt malingssjikt. Jeg anbefaler likevel alltid pensel til hjørnene, samt til å stryke vekk skjemmende rullestruktur. Det gir et bedre og jevnere resultat, sier han.

Mal i godt lag

Brekka mener likevel det viktigste med malejobben er å ha med seg gode venner eller naboen.

– Det tar under halve tiden og er mer enn tre ganger så hyggelig. Har du en nabo, avtal å hjelpe hverandre. Det lønner seg å være to, og hyggelig er det også! Én går foran med rull, og én går bak med pensel på forlengerskaft. Hvis ikke veggen er høyere enn at man når opp med forlengerskaft hele veien, maler man en vegg på en times tid. Det betinger at man har gjort forarbeidet, og at man har forlengerskaft i riktig høyde, sier han.

Produktutvikleren i Jordan forteller at dersom man bruker en maling som er overmalbar i løpet av fire timer, maler man tre vegger i løpet av tre timer. Og etter en lunsjpause kan man da begynne igjen på den første veggen.

– Et ett etasjes hus som man kommer til på alle kanter, kan man da klare å male ferdig tre vegger i løpet av en dag. Det bruker i mange tilfeller å holde, for nordveggen behøver man ikke male like ofte, sier han.

Se flere bilder
Mal i godt lag

Foto:

Deler dere på jobben, går det dobbelt så fort.

Beis i stedet for maling

Beis er en transparent trebeskyttelse som lar treverkets struktur være synlig. På en beiset overflate, kan derfor skjolder blir ekstra tydelige. Begynn derfor å male nedenfra og opp med en beis slik at beisen ikke drypper ned på den umalte fasaden. På liggende panel begynner man nederst og maler et par bord om gangen, i hele husets lengde. Er det stående panel, maler man cirka én meter bredde om gangen og jobber seg opp.

For mer informasjon:

jordanvethvordan.no/

www.fibotex.no

www.alfort.se

 

 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.