IFI logo
Se flere bilder
Slik unngår du frostskadet utekran

Foto: Chera Westman/ifi.no

Slik unngår du frostskadet utekran

Før vinteren kommer må du sikre at utekrana ikke fryser i stykker. Skru av vannet inne, tøm kranen for vann og fjern slangekoblinger og annet utstyr. Også såkalte frostfrie kraner må sikres, påpeker rørleggeren.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Den inntreffer til omtrent samme tid hvert år, men for mange huseiere kommer den første nattefrosten likevel som julekvelden på kjerringa. For å unngå at vannet i utekranen fryser, er det et par viktige ting du må gjøre:

– Du må alltid huske å stenge utekranen og å koble fra slangetrommel eller andre anordninger som er koblet til krana, sier Espen Engmann, rørlegger og teknisk fagansvarlig hos rørleggerkjeden Rørkjøp.

Se flere bilder
Espen Engmann, Rørkjøp

Foto: Chera Westman/ifi.no

A OG O: – For at kranen skal fungere optimalt etter vinteren, er det viktig å skru vekk eventuelle slangekoblinger fra utekranen, sier Espen Engmann, rørlegger og teknisk fagsjef hos Rørkjøp.

FROSTSIKRE KRANEN: – Du må alltid huske på å stenge utekranen og å koble fra slangetrommel eller andre anordninger som er koblet til krana, sier Espen Engmann, rørlegger og teknisk fagansvarlig hos rørleggerkjeden Rørkjøp.

Ikke sikkert frostsikker

Dette gjelder både moderne, såkalt frostsikre utekraner som tømmer seg selv for vann når de stenges, og eldre kraner der vann blir stående i kranen og i røret inn gjennom veggen.

– Når du skrur av kranen og kobler vekk slangetrommelen vil det sprute litt vann fra kranen. For å få drenert ut alt vann må også slangekoblingen skrus av, slik at resten av vannet inne i kranen har fri vei ut. Det er Alfa og Omega for at kranen skal fungere slik den skal, sier Engmann.

 

Hvis du ikke gjør det, vil det stå vann igjen inne i kranen. Det kan føre til at også en frostsikker kran fryser i stykker. 

Se flere bilder
slangetrommel og utekran

Foto: Chera Westman/ifi.no

MÅ KOBLES VEKK: Slangetrommel, høytrykkspyler og hagens vanningsanlegg må kobles løst fra utekrana før vinteren. 

Kran for turglade

Har du en eldre utekran med egen stoppekran på den varme siden av veggen, må du i tillegg skru av vannet inne og åpne kranen ute slik at vannet derimellom drenerer ut. Rørleggeren oppfordrer til å vurdere å oppgradere til en moderne, selvdrenerende variant. Disse finnes også med doble kraner, én for kaldt vann og én for varmt vann. Noe som er praktisk og nyttig for aktive huseiere:

– Etter turen kan du spyle den skitne hunden med lunkent vann, og vaske sykkelen eller bilen effektivt med varmt vann, sier Engmann.

 

Men uansett hvor moderne kran du har er det én ting du aldri må glemme: skru vekk slangekoblingen og steng krana før frosten kommer!

Se flere bilder
utekran med varmt vann

Foto: Chera Westman/ifi.no

ENKEL RENGJØRING: En utekran med både varmt og kaldt vann gjør det enklere og hyggeligere å vaske bilen, sykkelen eller en skitten hund. 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.