IFI logo
Se flere bilder
Hvor er stoppekrana?

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Hvor er stoppekrana?

Hvis det oppstår en vannlekkasje hos deg, er første bud å skru igjen hovedkrana. Men vet du hvor den er?

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis du er usikker, så finn ut av det nå, med en gang! Med litt innsats nå slipper du stå og rive deg i håret og være rådløs dersom uhellet skulle være ute.

Vi sikrer oss godt mot innbrudd og brann, men faktisk er vannskader en mye større trussel mot huset. Daglig rammes rundt 200 husstander av vannlekkasje her i landet, og i løpet av et år skades boliger for nærmere 2 milliarder. Med en enkel omdreining på hovedvannkrana kunne beløpet vært redusert.

Fortell det til familien

Hvis du oppdager vann på avveie, så er første bud å stenge hovedkrana. Da gjelder det å vite hvor den er.

– Alle er nok ikke like bevisst på hvor den er. Utfordringen er at hovedstoppekrana ofte er «møblert inn» av hyller, kurver og andre saker, sier Cecilie Bjørnerud Knap hos rørleggerkjeden Rørkjøp.

Hun forteller at i gamle hus er krana som regel i kjelleren. I nye leiligheter har hver leilighet egen stoppekran montert i et fordelerskap på badet eller vaskerommet. Mens eldre leiligheter ofte har stoppekran i kjøkkenbenk.

– Når du har funnet ut hvor den er, så sørg for at de andre i familien også får vite om den og hvordan den skrus av, råder Bjørnerud Knap.

Se flere bilder
Hvor er hovedkranen?

Foto: Kristian Owren/ifi.no

HVOR? Her er krana montert ved siden av varmtvannsberederen.


Se flere bilder
Vannskader på kjøkken

Foto: Rørkjøp/Oras

UTSATT: Mest utsatt for vannskader er kjøkkenet og andre rom med vann, som ikke har membran og sluk i gulvet.

Sjekk om den virker

For å være sikker på at krana virker, skrur du på nærmeste kaldtvannskran og lar den stå åpen et par minutter. Fortsetter det å dryppe, bør du kontakte rørlegger og få krana sjekket av en fagmann.

Se flere bilder
Rørlegger installerer  nytt røropplegg

Foto: Rørkjøp

RING: Det lønner seg å få en fagmann til å se over vann- og avløpsinstallasjonene i boligen. 

Steng vannet før du reiser bort

De største vannskadene oppstår i tomme hus, der vannet kan bli stående og fosse i mange dager før det oppdages. Et godt sikringstiltak er derfor å stenge av vannet når du skal være lenge borte.

– Hovedkrana er første punkt på vannrøret/tilførsel på innsiden av huset, og når den stenges er det ikke tilførsel av vann til huset, sier Bjørnerud Knap.

Rådet fra rørleggerne er å gjøre det til en vane å stenge vannet når du reiser på ferie, Tenk at det er en enkel måte å sikre seg på. Forsikringsselskapene har også aktsomhetsregler, og bryter du som forsikringstaker disse, risikerer du delvis bortfall av erstatningsbeløpet.

Se flere bilder
Rørlegger fra Rørkjøp monterer vannstoppekran fra O. Berge og Rørkjøp

Foto: Foto Rørkjøp

VANNSTOPPER: Med en automatisk vannstoppekran har du god sikring mot vannskader. Her monterer rørleggeren en vannstopper fra O. Berge og Rørkjøp.

Automatisk stoppekran

Du kan også sikre deg ved å installere automatisk vannstoppekran. Disse har følere som registrerer fukt og stenger vannet automatisk dersom det oppstår en lekkasje. En annen fordel er at den er lett å betjene. Dette er også et krav på nyere installasjoner.

– Her slipper du turen i kjelleren, det er bare å slå av en bryter før du reiser, sier Rørkjøps Cecilie Bjørnerud Knap. 

Mer informasjon
Les mer
Om Rørkjøp

Cecilie Bjørnerud Knap forteller at Rørkjøp er en landsdekkende rørleggerkjede med over 400 rørleggerbedrifter. De er representert i alle landets fylker. Du finner dem på rorkjop.no, Der finner du rørlegger og kan bestille produkter.

 

–  Som forbruker gir vi deg trygghet for at det alltid er hjelp å få, enten på telefon eller ved at vi kommer hjem til deg. Skal du bygge nytt eller pusse opp så finner du masse inspirasjon på instagram@rorkjop og på facebook, tipser Cecilie Bjørnerud Knap. 

Se flere bilder
Markeds- og kommunikasjonsdirektør i Rørkjøp Cecilie Bjørnerud Knap

Foto: Pia Sønstrød/Rørkjøp

HUSK STOPPEKRANA! er Cecilie Bjørnerud Knap sitt klare råd til alle med hus, hytte og leilighet. Hun er til daglig markeds- og kommunikasjonsansvarlig i rørleggerkjeden Rørkjøp.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.