IFI logo
Se flere bilder
Start riktig med oppussingen av badet

Foto: Rørkjøp

Start riktig med oppussingen av badet

Planlegg ditt nye bad godt – gjerne sammen med håndverkeren. Da går oppussingen raskere, og du kan spare mange penger.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En total rehabilitering av baderommet er både omfattende og kostbart. Hvis du går godt forberedt inn i prosjektet, øker sannsynligheten for at du kommer i mål med akkurat det drømmebadet du så for deg, uten fordyrende omveier.

Se flere bilder
Start tidlig:

Foto: Rørkjøp

START TIDLIG: Begynn med planleggingen i god tid, gjerne 2-3 måneder før oppstart. Velg også tidspunkt for oppussingen smart, ikke like før jul eller sommerferie da det er travelt.


Kvalitet teller

Rørlegger Christian Krüger hos Arctic Rør i Rørkjøp, mener første steg bør være å kartlegge om du har råd til å gjøre oppussingen av badet ordentlig. Det kan fort koste 200 000 – 300 000 kroner å gjøre en totalrehabilitering av et baderom på 10 kvadratmeter.

– Det er selvfølgelig også mulig å pusse opp rimeligere, men det kan gå på bekostning av kvaliteten. Mangler du 50 000 kroner, kanskje du heller skal vente et halvt år og få det gjort skikkelig, sier han.

Å gå ned i kvalitet på for eksempel innbyggingssisterner  for toalett eller blandebatterier, kan i verste fall føre til kostbare vannskader.

Å fornye badet ved å skifte innredning og utstyr, kan man gjøre til en langt lavere kostnad.

– Gjør deg opp noen tanker på hva du ønsker av kvalitet, overflater og utstyr. I rørleggerkjeden Rørkjøp forhandler vi kun produkter som er kvalitetssikret av rørleggere gjennom mange år. Det gir trygghet og kvalitet, sier han.

Se flere bilder
Kompetanse kreves

Foto: Rørkjøp

KOMPETANSE KREVES: Alt som har med rør, vann og elektro å gjøre, må utføres av sertifiserte håndverkere. Men noe kan du gjøre selv – for eksempel riving.

Inviter på befaring

Rørleggermester Espen Stene hos Romerike Bad i Rørkjøp, anbefaler å starte prosessen sammen med den profesjonelle parten.

– Ta kontakt med en god håndverker, og få dem til å komme på befaring. Bruk eksisterende bad som utgangspunkt og kom med innspill til hva du ønsker, sier han.

Rørkjøp er en kjede med flere enn 400 bedrifter fordelt over hele landet. Disse er kvalitetssikret før medlemskap og det gir kundene trygghet for kvalitet.

Velg en håndverker som rehabiliterer mange bad hvert år, og som har både gode referanser og dokumentert kompetanse. Gjør deg også godt kjent med hvilke alternativer som finnes på markedet når det kommer til membran, overflater, innredning og armaturer.

– Ha gjerne en idémyldring med håndverkeren som kjenner de ulike overflatene og alt av utstyr som finnes tilgjengelig. Tenk gjennom om du vil ha en stor dusj, en liten dusj, eller om du vil ha badekar – og hvor mye er du villig til å ofre av andre ting for å få plass til det du ønsker, sier Krüger.

Se flere bilder
En god start

Foto: Rørkjøp

EN GOD START: Bruk håndverkerens kompetanse også i planleggingsfasen. Befaring ved tilbud og planlegging er noe de seriøse håndverkerne gjør gratis og som kan spare deg for mange penger.

Synlige eller skjulte rør?

– Vi som håndverkere har den kunnskap og erfaring som kreves for å gi råd om hva som er mulig å gjennomføre og hva kunden kan få plass til. Etter befaringen tegner vi et forslag som vi leverer til kunden, sier Stene.

Når du har fått på plass en form for layout, er det lurt å gå gjennom med de ulike faggruppene om planen er gjennomførbar med hensyn til bærevegger og yttervegger, og om det er mulig å legge frem vann, kloakk og strøm dit det skal. Husk at alt som skal bygges inn, medfører en fordyring.

– Forholdsvis små justeringer kan medføre store besparelser. Bruk oss som fagpersoner. Det blir gjerne billigere på lang sikt, understreker Christian Krüger avslutningsvis.

Se flere bilder
Se på planen

Foto: Rørkjøp

SE PÅ PLANEN:Gå gjennom plantegningen med håndverkere fra ulike fag; tømrere, elektrikere og rørleggere. Tenk gjennom hvor du plasserer ting.


Se flere bilder
Skreddersøm

Foto: Rørkjøp

SKREDDERSØM: Bruk håndverkerens kompetanse å skreddersy baderommet etter dine ønsker og forutsetninger.

8 nyttige tips!
  1. Søk etter håndverker blant mesterbedrifter, seriøse rørleggerkjeder, bedrifter med sentral godkjenning, eller finn en Godkjent Våtromsbedrift. Sjekk referanser fra tidligere kunder, og gjør en bakgrunnssjekk på håndverkerne som gir tilbud.
  2. Det er gjerne kostnadseffektivt å la en av håndverksbedriftene stå for koordinering av arbeidene, mot et lite tillegg i prisen. Dette gjør ofte tømrerbedriften, men også rørleggeren kan ta den oppgaven. Hør med det firma du velger om de har samarbeidspartnere de gjerne arbeider med. At håndverkerne kjenner hverandre fra før, kan gjøre at arbeidet går smidigere og at feil unngås.
  3. Ta inn tilbud fra flere bedrifter, og vurder dem ut fra både pris, tidsbruk og foreslåtte løsninger. Les tilbudene nøye, sammenlign hva som inngår. Er der ting på fagspråk som du ikke skjønner – spør om det!
  4. Tegn en god kontrakt på avtalte arbeider og reguler samtidig prinsippet for prising av tilleggsarbeider. Avtal dato for ferdigstillelse.
  5. Alt som har med rør, vann og elektro å gjøre, må utføres av sertifiserte håndverkere. Men noe kan du gjøre selv – for eksempel riving. Har du riktig kompetanse, åpner Plan- og bygningsloven for en større egeninnsats, men dette må avtales i forkant med håndverkerne siden det disse som står for garantier og ansvar. Ikke alle håndverksbedrifter aksepterer egeninnsats.
  6. Forlang dokumentasjon på kritiske momenter i oppussingen. Be gjerne om bilder av membran, tetting ved gjennomføringer og monterte varmekabler før påstøp, og be om dokumentasjon av tetthetskontroll og fuktmålinger.
  7. Gå gjennom plantegningen med håndverkere fra ulike fag; tømrere, elektrikere og rørleggere. Tenk gjennom hvor du plasserer ting. Ved å samle det elektriske til én eller to vegger og unngå å legge vann- og kloakkrør i eller mot yttervegg, holder du kostnader nede.
  8. Begynn med planleggingen i god tid, gjerne 2-3 måneder før oppstart. Velg også tidspunkt for oppussingen smart, ikke like før jul eller sommerferie da det er travelt.
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.