IFI logo
Se flere bilder
Advarer mot kreativt sparetips

Foto: Emma Wold/ifi.no

Advarer mot kreativt sparetips

Dagens høye strømpriser gjør at det florerer med sparetips på nettet. Ekspertene advarer mot spesielt ett: Berederen er forhåndsinnstilt på en temperatur som desinfiserer.

Emma Wold

Emma Wold
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Kan jeg justere ned temperaturen på varmtvannsberederen?

Det anbefales ikke. Dette er på bakgrunn av at man ikke må risikere å bevege seg inn i faresonen for legionella.

Husk at en bereder er forhåndsinnstilt på en temperatur som gir forbruker tryggheten om desinfisering over 70 grader. Det gir ei heller noe merkbart positivt utslag på forbruk, viser tester på dette, poengterer Frank Olsen, administrerende direktør i Rørkjøp.

Dele
Annonse

Med dagens høye strømpriser er mange nordmenn på jakt etter gode måter å spare strøm på. Oppvarming av bolig, og oppvarming av vann, skiller seg gjerne ut som de to største utgiftspostene på regningen.

En lavere innetemperatur kan man håndtere ved å kle på seg mer, bruke gode gulvtepper og tykkere gardiner – men hva gjør man med varmtvannsberederen? En dusj på knappe 10 minutter kan på de dyreste dagene koste opp mot 50 kroner.

Er det noe man som privatperson kan gjøre for å unngå at varmtvannsberederen trekker store mengder strøm? Kan man rett og slett skru den av, i perioder?

 

– Energibesparelsen ved å skru denne av i en periode er lav, sammenlignet med energien som må til for å varme det opp på nytt. Det vil sannsynligvis koste mer å skru den av i korte perioder, fordi det å opprettholde temperatur gir vesentlig mindre strømforbruk enn å varme 200 eller 300 liter vann fra bunnen av, svarer Frank Olsen, administrerende direktør i Rørkjøp.

Ikke skru ned temperaturen

Mange sparetips florerer på sosiale medier, og noen av dem påstår at det å skru ned temperaturen på varmtvannsberederen kan bidra til å spare noen kroner.

– Kan man justere ned temperaturen, og eventuelt hvor lavt kan man sette den? Vil det ha et merkbart utslag på forbruk?

–  Det anbefales ikke, advarer Olsen. Dette er på bakgrunn av at man ikke må risikere å bevege seg inn i faresonen for legionella. Legionella er en bakteriesykdom, som kan føre til alvorlig lungebetennelse. Legionellabakterien overføres igjennom å puste inn små vanndråper (aerosoler), og legionærsykdom kan være vanskelig å skille fra andre lungebetennelser.

 

–  Husk at en bereder er forhåndsinnstilt på en temperatur som gir forbruker tryggheten om desinfisering over 70 grader. Det gir ei heller noe merkbart positivt utslag på forbruk, viser tester på dette, poengterer han.  

Se flere bilder
Frank Olsen, administrerende direktør i Rørkjøp.

Foto: Robert Walmann/ifi.no

DESINFISERER: – Husk at en bereder er forhåndsinnstilt på en temperatur som gir forbruker tryggheten om desinfisering over 70 grader, poengterer Frank Olsen. 

Bytt ut varmtvannsberederen

Det er med andre ord ikke så mye du kan gjøre for å trygt spare strøm på varmtvannsberederen du allerede har, hvis den har et høyere forbruk enn ønsket. Mer tradisjonelle sparetips som å ta kortere dusjer, vaske klær og oppvask på ECO-program, og unngå de dyreste tidene på døgnet kan ha et bedre utslag.

– Nyere modeller kan oppgraderes, men er berederen din gammel vil det totaløkonomisk være en god investering å bytte den helt ut, sier Olsen.

Han tipser også om nye smart-løsninger som OSO Charge, og Høiax Connect. Dette er varmtvannsberedere som vil analysere strømprisene, og bidra til lavere strømutgifter. Det gjør de ved at oppvarming skjer i perioder på døgnet med lavest strømpris, men de reduserer ikke energibruken. Skal du installere en slik bereder, kan du søke Enova om inntil 5000kr i støtte.        

Se flere bilder
Høiax Connected, en smart varmtvannsbereder

Foto: Rørkjøp

SMART: En av de smarte varmtvannsberederne på markedet; Høiax Connect.

Mer informasjon
Les mer
Fra FHI:

Dusjen hjemme er sannsynligvis den mest vanlige smittekilden for legionærsykdom i Norge

Temperaturen i varmtvannsberederen bør holde minst 70 °C. Ved temperaturer over 70 °C vil legionellabakteriene dø raskt.

 

Dersom varmtvannsberederen har vært skrudd av i kortere eller lengre tid, må det ikke brukes vann derfra til dusjing før vanntemperaturen har nådd opp til 70 °C.

Kilde: FolkehelseinstituttetFinn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.