IFI logo
Se flere bilder
Nymalt og matt - ingen motsigelse

Foto: Scanox

Nymalt og matt - ingen motsigelse

Tiden er forbi da nymalt var synonymt med glansfullt. Både matte malinger og matte beiser, av vel så god kvalitet som de blanke, er ute i butikk. Hvilken glans en nymalt fasade skal ha, er blitt et spørsmål om smak og behag.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En matt fasade er ikke lenger det samme som en slitt fasade. Tradisjonelt har nordmenn oppfattet et hus med en glansfull fasade som velstelt og nymalt, mens det matte er sett på som værslitt.

Samtidig etterspør stadig flere det spesielle utseendet en matt flate gir.

Matt maling av kvalitet

Innendørs har jo matte malinger gått sin seiersgang. Unik fargeopplevelse, et sanselig, eksklusivt og nærmest mineralsk utseende, er egenskaper mange setter pris på hos veggmalinger.

Nå har det også kommet matte malinger og beiser med høy kvalitet for trefasader. Valgmulighetene har blitt større enn tidligere.

– Matte flater brukes for å få frem en effekt på huset, for å fremheve det arkitektoniske. Glans har blitt et spørsmål om smak og behag, og vi kan bruke glanskontraster i stedet for fargekontraster ved fargesetting av fasader, sier Birgitte Finckenhagen, markedsdirektør i Scanox.

Moderne hus

En matt fasade gir huset et strammere preg, og matte behandlinger kler kanskje spesielt moderne boliger, gjerne med funkisinspirert arkitektur.

Kombinasjonen mellom en matt vegg, blanke vindskier og annen staffasje blir også effektfull.

– Jo mer pigmenterte fargene er, jo mer synlig vil refleksen være, sier møtedeltakerne i IFIs Fagforum Maling.

I matt glans vil mørke farger få en diskré og vakker eleganse, men også lysere farger vil ta seg godt ut. Den som vil at huset skal bli lagt merke til, maler gjerne med lyse farger i høy glans. Skal huset eller hytta derimot gå mer i ett med naturen, kan det anbefales matte behandlinger i mørkere jordfarger.

– Med matt overflatebehandling får vi også fokus bort fra dette med glanstap. En matt maling eller beis holder seg like matt i hele levetiden, sier møtedeltakerne.

Se flere bilder
Også lysere farger tar seg godt ut i matt glans.

Foto: Emeraldlight

Også lysere farger tar seg godt ut i matt glans.

Jevnt matt

På lik linje med matte interiørmalinger, er de matte eksteriørbehandlingene også ripefaste og får ikke glansriper hvis man kommer borti veggen.

– Den matte flaten ser jevnt matt ut, og huset ser fra dag én nymalt og velstelt ut, hevder markedsdirektør Finckenhagen og innrømmer samtidig at de som selger matt overflatebehandling for norske trehus, fortsatt har en jobb å gjøre i å overbevise kundene om at begrepene nymalt og matt harmonerer.

Glans
 • Glans betegnes med glanstall. Glanstallet til et malt produkt fremkommer som resultat av måling i laboratorium etter NS-EN ISO 2813 med 60° innfallsvinkel på lysstrålen.
 • Ved glanstall 7 (eller 07) reflekteres cirka 7 prosent av samlet lysmengde med den innfallsvinkelen.
 • Malingsmaterialer grupperes i glanskategorier med betegnelser etter NS-EN 927:1-1996, punkt 4.2.3. kategoriene skiller seg fra noen eldre kategorier som i noen tilfeller fremdeles er i bruk.
 • Underlagets beskaffenhet vil være avgjørende for om overflaten fremstår som matt, silkematt eller halvmatt. Glanstallet gir en mer eksakt gjengivelse på glatte flater, noe som sjelden er tilfelle på utendørs kledning.
Behandling av eksteriør
 • MALING
 • Butinox Futura Soft Look (Scanox): Helmatt 03. Alkydmodifisert akryl
 • Perfekt Matt (Beckers): Matt. Akrylat
 • One (Nordsjö): Halvmatt. Akryl
 • BEIS
 • Tyrilin Matt Beis (Scanox): Glans 5–10. Akrylforsterket alkyd
 • Tinova V+ (Nordsjö): Glans ca. 15. Vanntynnet alkyd
GLANSBETINGELSER ETTER NS-EN927-1:1996
 • Høyglans >80
 • Blank 60-80
 • Halvblank 35-60
 • Silkematt 10-35
 • Matt <10
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.