IFI logo
Se flere bilder
Matt eller blankt i taket?

Foto: Espen Grønli/ifi.no og Jon Halvorsen/ifi.no

Matt eller blankt i taket?

Bruk matt maling i pussede tak eller platetak. Men har du panelt tak (himling) står du langt friere. Da kan blank maling gi liv til rommet med spennende reflekser.

Øistein Lie

Øistein Lie
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Takmalinger er de matteste malingene i sortimentet. Ikke uten grunn. Matt maling skjuler både svake ujevnheter i underlaget og skjøter i malingpåføringen. Når vi bruker rull, med eller uten forlengerskaft, vil vi etter dypping av rullen tilføre mye maling i de første strøkene. Deretter vil vi uvilkårlig tyne mest mulig ut av rullen før vi dypper på nytt. Dette gir ujevn påføring, noe som lett forårsaker glansskjolder. Derfor er malingene supermatte, slik at sluttresultatet skal bli best mulig - også for oss amatører.

Har du panel i taket stiller saken seg litt annerledes. De fleste vil kanskje foretrekke matt, eller silkematt glans også her. Men hvorfor ikke la taket leve sitt eget liv med spill av reflekser?

Vanlig takmatt har glansgrad 02. I panelte tak kan glansgraden gjerne økes til 15 i oppholdsrom og til 20-30 for bedre vaskbarhet i kjøkken. En enda blankere maling vil gi lysspill og reflekser som kan være dekorativt i seg selv.

Matt/blanke effekter kan også skapes ved at listverket får høyere glansgrad enn omgivelsene. En glansgrad på 30 gjennomført på alle rommets snekkerier gir overflater som tåler både slitasje og rengjøring.

På panelte tak kan glansen på listverket økes til 40 for å få en bedre differensiering.

Prøv! Og er du ikke fornøyd - ja, så er det jo bare å male over...

Maling av panelte tak

  • På nye panelte tak er det viktig at treverket er tørt, eller får lov å tørke helt opp, før det males, ellers vil det bli umalte felter i fugene når treverket krymper.
  • Bruk kvistlakk for å hindre utsiving av kvae og harpiks. Jo flere strøk kvistlakk, dess bedre beskyttelse. Er det allerede kvaekliss på treverket fjernes dette med tynner/lynol/rødsprit. Store kvaelommer skjæres ut og vaskes med et løsemiddel.
  • Kvaehull, kvisthull og spikermerker sparkles med akrylbasert sparkelmasse to-tre ganger. Etter sliping påføres heftgrunn. Slip grunningen lett med slipesvamp eller slipepapir i korning 150-180 for å fjerne fiberreisning.
  • Sprekker mellom takbord og listverk fuges med elastisk overmalbar fugemasse. Sprøyt massen inn og etterslett med fuktig svamp eller våt finger.
  • Gammelt, ubehandlet paneltak males først med en spesialgrunning for sperring/isolering. Det hindrer gjennomslag av sot, nikotin eller andre vann- eller oljeløselige fargestoffer som har satt seg i panelet.
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.