IFI logo
Se flere bilder
Kombiner klikkvinyl og teppeflis for en personlig gulvopplevelse

Foto: Chera Westman/ifi.no

Kombiner klikkvinyl og teppeflis for en personlig gulvopplevelse

Å kombinere to ulike gulvtyper kan forsterke et roms utseende og følelse på en betydelig måte. I denne artikkelen vil vi vise deg hvordan du kan legge klikkvinyl og teppeflis, kombinert.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Klikkvinyl og teppeflis er enkelt å legge, og kan kombineres for å gi et spennende utrykk til ett rom. I denne artikkelen forklarer og viser Byggtapetsermester Per Wear hos Tarkett hvordan du lykkes om du skal gjøre det selv.

Se flere bilder
Utstyr til legging av teppeflis og klikkvinyl

Foto: Chera Westman/ifi.no

UTSTYR: Det er ikke så mye utstyr og verktøy som skal til når du skal legge teppeflis og klikkvinyl.

Dette trenger du

- Blyant

- Målestokk eller målebånd

- Vinkel

- Slagkloss og slagjern

- Gummihammer eller nylonhammer.

- Kiler

- Avstandskiler

- Rettholt

Forbered undergulvet

Sørg for at undergulvet ditt er rent, flatt og tørt. Eventuelle ujevnheter eller sprekker må utbedres før du legger klikkvinyl. Hvis undergulvet er betong, må du først kontrollere fuktighetsnivået. Les og følg monteringsanvisningen nøye.

Om du ønsker å se en video av hvordan det gjøres, så kan du se den her.    

Klikkvinyl

Klikkvinylen som legges her er ID Click Ultimate, i designet Breccia. Den har en trinnlydsdempende bakside, som tar opp små ujevnheter i undergulvet. Du trenger ikke å legge et eget underlag før du legger klikkvinylen, den kan legges rett på  enten sparklet og avrettet undergulv av betong eller egnede plater. Før du setter i gang anbefaler Wear at du drar frem tommestokken og måler opp.

– Det gjør du for å ikke ende opp med et lite kapp på slutten. Mål bredden og lengden på klikkvinylen, i tillegg til bredden og lengden på rommet. Da finner du ut hvor mange vinylplater som går i bredden og lengden. Med den informasjonen kan du vurdere om du skal starte med en hel eller en kuttet vinylplate, sier han.

 

– Du må også huske å legge avstandskiler mellom veggen og klikkvinylen. Det er for å opprettholde en avstand på 8-10 millimeter langs veggene du skal legge inntil. Avstandsklossene skal du fjerne når du er ferdig å legge gulvet. Det er fordi det skal kunne bevege seg fritt, da det krymper og utvider seg avhengig av temperatur. Det er det vi kaller et flytende gulv, legger Wear til.

Se flere bilder
avstandsklosser

Foto: Chera Westman/ifi.no

KLIKKVINYL: Avstandsklosser er viktig for å opprettholde en avstand på 8-10 millimeter til veggen.

Låsemekanisme

Klikkvinylen har en lås på både kortsiden og langsiden. Start med låsemekanismen vendt mot deg.

– Før kortsiden på de to platene sammen, ha litt vinkel på klikkvinylen og press ned. Mange bruker bare hånden og slår ned, men det lønner seg å bruke en gummihammer, helst en nylonhammer til å slå lett over skjøten slik at de klikker skikkelig sammen.

Wear mener det kan være lurt å legge langsiden mot lysretningen fra vinduene.

– Hvis du gjør det, vil skjøtene være mindre synlige, sier han.

 

Når du begynner på rad neste fører du langsiden sammen først. Press ned og bruk slagklossen og slå lett slik at langskjøten klikker skikkelig sammen. Bruk deretter nylonhammeren og gjør akkurat det samme når du fører sammen kortskjøtene.

Se flere bilder
Lysretning

Foto: Chera Westman/iif.no

SKJØTER: – Legg langsiden i lysretningen til vinduene. Hvis du gjør det, vil skjøtene være mindre synlige sier Per Wear. 

Kappe klikkvinyl

Det er flere måter å kappe og kutte klikkvinylen på. Det lønner seg å ha en stikksag tilgjengelig om du skal gjøre utskjæringer og detaljarbeid. Resten av kappingen kan gjøres med en kniv, hvis ikke du foretrekker sagen.

– Bruk en lang linjal eller en rettholt, mål opp der du skal kutte, og dra over med en tapetkniv eller en Olfa-kniv. Deretter kan du legge den på kneet og knekke av der du risset med kniven, sier Per Wear.

Pass på fingrene når du bruker kniv eller andre skarpe verktøy.

Fortsett å legge platene rad for rad, og sørg for at du legger i forbandt, altså at endeskjøtene forskyves litt tilfeldig mellom hver rad. Dette gir et mer naturlig utseende. Husk å bruke kiler hver gang du legger en flis inntil veggen, eller andre faste gjenstander og objekter. Når gulvet er ferdig lagt kan du montere lister eller terskler langs kantene for å gi et ferdig utseende og skjule avstanden til veggen.

 

Husk – aldri slå spiker gjennom eller fest det flytende klikkvinylgulvet på noen måte, det skal forbli flytende og må kunne bevege seg fritt.

Se flere bilder
Kappe klikkvinyl

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

KAPPE: Bruk en lang linjal eller en rettholt, mål opp der du skal kutte, og dra over med en tapetkniv eller en Olfa-kniv. Deretter kan du legge den på kneet og knekke av der du risset med kniven.

Legge teppeflis

Teppefliser kan både limes og tapes. Har det ligget andre teppefliser fra før av, som det gjorde på kontoret her, så kan det være at det er nok lim på undergulvet allerede. Her ligger det en «TapeFix» som gjør at flisen ikke vil sitte helt fast, men holdes godt ned til undergulvet. Da er det fort gjort å ta bort en av teppeflisene om den har fått skader eller du har sølt noe på den. Det finnes også en spesialtape som kommer i firkanter som du kan bruke. Tapen fester i hjørnet på en teppeflis og holder inntil fire teppefliser sammen per tapebit og fester ikke til undergulvet. Teppeflisen vi legger her er Desso & Patricia Urquiola fra Tarkett.

 

– Når du legger er det viktig å passe på at du følger anvisning for leggeretning som er angitt på esken. En teppeflis kan i mange tilfeller legges på flere forskjellige måter, som for eksempel i sjakkmønster eller forbandt. Teppeflisene har piler på baksiden som gjør det enkelt å følge valgt leggemåte. Du bør også unngå å tvinge teppeflisen for godt på plass, da kan du ende opp med å skape en skjevhet. Dette er spesielt viktig å tenke på om du skal legge i større rom. Så unngå å bruke for mye makt, sier Per Wear.

Se flere bilder
teppeflis riktig mønster.

Foto: Chera Westman/ifi.no

RETNING: Teppeflisene har en pil på undersiden, og det er viktig at disse legges i riktig mønster. Det står alltid på kartongen hvilken retning du kan legge de i.

Kappe teppeflis

Det er finnes flere metoder å kappe teppeflis på når du nærmer deg veggen. Noen foretrekker å måle opp avstanden med et målebånd for å deretter kappe, mens noen liker å legge teppeflisen vinklet opp langs veggen for å deretter kappe med kniven i hjørnet hvor veggen møter gulvet.

 

– Noen teppefliser er enklere å kappe enn andre, de vi legger her har en «EcoBase» bakside, som gjør at de er veldig enkle å dele. Skal du kappe teppeflisen langs veggen bør du ha en kniv med et krokblad, det gjør jobben mye enklere, sier Wear.

Se flere bilder
Kappe teppeflis med kniv

Foto: Chera Westman/ifi.no

KAPPE TEPPEFLIS: Noen teppefliser er enklere å kappe enn andre, de vi legger her har en «EcoBase» bakside, som gjør at de er veldig enkle å dele. 

Overganger

Ofte er man avhengig av en såkalt overgangslist, når man i et rom går fra én type gulv til et annet. Det skyldes fordi det kan være ulik høyde på teppeflisen sammenlignet med klikkvinylen, og da vil en slik list sørge for at gulvet ligger stabilt.

 

- Klikkvinylen og teppeflisen vi har lagt her er i samme høyde, som betyr at vi ikke trenger en overgangslist. Du vil ikke ende opp med å sparke opp noe av teppet, eller noe av klikkvinylen her, avslutter Wear.

Se flere bilder
Overgang

Foto: Chera Westman/ifi.no

OVERGANGER: Klikkvinylen og teppeflisen vi har lagt her er i samme høyde, som betyr at vi ikke trenger en overgangslist. Er det ulik høyde på de kan du legge en overgangslist imellom.

Se flere bilder
sluttresultat

Foto: Tarkett

RESULTAT: Slik ble kontoret seende ut etter det var ferdig innredet. Klikkvinylen skaper en fin sone i rommet.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.