IFI logo

Den store gulvvasken – 8 tips fra proffen

Stuen, kjøkkenet og husets øvrige rom har ofte høy trafikk, og da lønner det seg å stelle pent med dem. Her er 8 tips til hvordan du får det beste resultatet når du vasker og vedlikeholder gulvet ditt, fra Tom Gravdal, teknisk konsulent hos Tarkett.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Ulike gulvtyper trenger ulikt vask og vedlikehold. En lakkert parkett rengjøres på en annen måte enn en hardvoksoljet parkett. I denne videoen kommer Tom Gravdal hos Tarkett med tips til hvordan du rengjør og vedlikeholder gulvet ditt.

1. Støvsug eller tørrmopp

Før du kan begynne på gulvvasken er det viktig at du enten støvsuger eller tørrmopper gulvet.

 

– Det er viktig å få bort løs skitt og smuss før du går i gang med selve vasken. Om du ikke tar bort det verste før du starter, ender du bare opp med å dra skitt og smuss utover gulvet, sier Gravdal.

Se flere bilder
tørrmopp

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

STØVSUG ELLER TØRRMOPP: Før du starter med gulvvasken er det anbefalt å støvsuge eller tørrmoppe gulvet for å få bort skitt og smuss.

2. Vann er ikke nok

Alt for mange bruker kun vann når de vasker gulvet sitt, men ifølge Gravdal er det ikke nok.

 

– Om du kun bruker vann når du rengjør gulvet, vil du ikke få av alle fettstoffene som danner seg på gulvflaten. Det er lett å tro at gulvet er rent fordi det ikke er noe skitt og smuss på kluten eller moppen, men det er fordi kun vann ikke løser opp fettstoffene. Derfor er det viktig å også bruke rengjøringsmidler når du vasker gulvet, om ikke hver gang bør du prøve å gjøre det annenhver gang, sier han.

Se flere bilder
rengjøringsmidler

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

IKKE BARE VANN: – Om du kun bruker vann når du rengjør gulvet, vil du ikke få av alle fettstoffene som danner seg på gulvflaten. Det er viktig og også bruke rengjøringsmidler, sier Gravdal.

3. Riktige rengjøringsmidler

Såpe er såpe, eller? Det er viktig å lese anbefalingene til ditt gulv når det gjelder hvilke rengjøringsmidler som er anbefalte.

 

– Det er viktig å bruke riktig såpe og riktig dosering når du skal vaske gulvet ditt. Det anbefales alltid å bruke produkter som gulvleverandøren din har, eller tilsvarende produkter, sier Gravdal.

Se flere bilder
rengjøringsmidler

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

RENGJØRINGSMIDDEL: – Det anbefales alltid å bruke produkter som gulvleverandøren din har, eller tilsvarende produkter, sier Gravdal.

4. Ikke bruk grønnsåpe, eller vaskemidler med slipemiddel

Det er fort gjort å falle for fristelsen og bruke grønnsåpen som står i skapet når du skal vaske gulvet, men Gravdal mener det kan gjøre mer skade enn nytte.

Grønnsåpe og vaskemidler som inneholder slipemidler skal ikke brukes på en lakkert parkett. Grønnsåpe inneholder mye fettstoffer som kan legge seg som en film på overflaten av gulvet, og du kan få skjolder på overflaten.

 

Vaskemidler med slipemiddel kan føre til at du får en enda mattere overflate om du skurer en lakkert parkett. Bruker du de, så kan faktisk overflaten på gulvet bli ødelagt, sier Gravdal.

Se flere bilder
matt gulv

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

UNNGÅ SLIPEMIDLER: – Vaskemidler med slipemiddel kan føre til at du får en enda mattere overflate om du skurer en lakkert parkett. Bruker du de, så kan faktisk overflaten på gulvet bli ødelagt, sier Gravdal.

5. Riktig bruk av vann

Tåler gulvet mitt vann? Kan jeg bruke vann på et tregulv? Slike spørsmål er mange usikre på.

 

– Ja, et tregulv tåler vann, men det er noen forhåndsregler du bør være klar over når du vaske med vann på tregulv. Det er viktig at det ikke blir liggende en vannfilm på gulvet i mer enn 45-60 sekunder, etter vask. Tørk gjerne etter med en tørrmopp eller en klut, sier Gravdal.

Se flere bilder
vann og mopp

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

VANN: – Ja, et tregulv tåler vann, men det er noen forhåndsregler du bør være klar over når du bruker vann på tregulv. Vannet skal ikke ligge på overflaten for lenge, sier Gravdal.

6. Gulv med børstet overflate, og fas.

Gulv som har en børstet overflate og med fas rundt kantene kan kreve litt mer vedlikehold enn andre typer gulv.

 

– En matt overflate kan være litt mer krevende å vaske enn en glatt overflate siden det kan legge seg litt mer smuss i overflaten og i fasene.  Med fas, så menes det at kanten er avrundet. Det finnes både tosidig fas, og firesiders fas. Har gulvet en matt overflate og i tillegg har faser, må du kanskje jobbe litt mer når du fører du mopper over overflaten, sier Gravdal.

Se flere bilder
børstet tregulv

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

    BØRSTET OVERFLATE OG FAS: – En matt overflate kan være litt mer krevende å vaske enn en glatt overflate siden det kan legge seg litt mer smuss i overflaten og i fasene, sier Gravdal.

7. Hardvoksoljet gulv

Et hardvoksoljet gulv fungerer litt annerledes enn gulv med andre overflatebehandlinger.

 

– Når du vasker et hardvoksoljet gulv er det ekstra viktig å bruke riktige vedlikeholdsmidler og rengjøringsmidler. Såpen du bruker skal inneholde fettstoffer, den skal ikke avfette overflaten. Avfettende såper vil fungere negativt på voksen som ligger på overflaten. 

Se flere bilder
Hardvoksolje

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

HARDVOKSOLJET GULV: – Såpen du bruker skal inneholde fettstoffer, den skal ikke avfette overflaten. Avfettende såper vil fungere negativt på voksen som ligger på overflaten, sier Gravdal.

8. Vedlikehold av hardvoksoljet gulv

Når du vasker et hardvoksoljet gulv, er det viktig å passe på å bruke vedlikeholdsmidler etterpå.

 

– Hardvoksoljen som ligger på toppen av overflaten er et litt mykere hardvokslag enn hardvoksoljen med fargepigmentene som er under. Så om du sliper bort voksen som ligger på overflaten, kan du begynne å fjerne fargen. Den bør vedlikeholdes, alt etter bruk, ca. to ganger i året. Kjøkken og gang kan kreve mer, og soverom mindre. Man trenger ikke ta hele gulvflaten, men de områdene som blir mest brukt, som for eksempel foran kjøkkenbenken. Bruk en hardvoks/hardvoksolje som er ment for vedlikehold, sier Gravdal.

– På større flater kan du bruke en tørrmopp når du påfører hardvoksen, da går det mye raskere, avslutter han.

Se flere bilder
hardvoksoljet gulv vedlikehold

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

VEDLIKEHOLD AV HARDVOKSOLKET GULV: – Hardvoksoljen som ligger på toppen av overflaten er et litt mykere hardvokslag enn hardvoksoljen med fargepigmentene som er under. Så om du sliper bort voksen som ligger på overflaten, kan du begynne å fjerne fargen. Den bør vedlikeholdes, alt etter bruk, ca. to ganger i året, sier Gravdal.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.