IFI logo
Se flere bilder
Skadeforebyggende høstsjekk: 9 ting du må vite om huset nå

Foto: Chera Westman/ifi.no

Skadeforebyggende høstsjekk: 9 ting du må vite om huset nå

Eier du bolig eller hytte, er det viktig å ha oversikt over bygningsmassen - spesielt når vinteren kommer. Snø, mørke og surt vær gjør at vi tilbringer mindre tid ute, og vi må være sikre på at huset tåler å stå utendørs i vinter. Her er listen over hva du må ha kontroll på før snøen faller og kamuflerer problemene.

Emma Wold

Emma Wold
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Vi er rutinemessig flinke på å ta en titt på huset om våren, når snøen har smeltet vekk. Like flinke bør vi være nå på høsten. IFI - Informasjonskontoret for farge og interiør, oppfordrer alle til å ta med samboer, barn og kanskje hunden, og bruke noen timer utendørs. Det er nå du kan oppdage og forebygge skader som må utbedres før været kommer.

 

1. Taket

Med snø og is kan det komme mye belastning på taket. Se nøye etter takstein og beslag med sprekker og skader, og ta en ekstra titt rundt pipe og takvinduer. Børst vekk mose, og sjekk at snøfangere sitter godt fast.

 

Ser du skader i takstein, shingel og beslag, er dette et godt tidspunkt å utbedre på. Vann kan trenge ned i disse sprekkene, noe som kan gi lekkasjer – men du kan også oppleve at denne fuktigheten fryser og man får frostspreng. Da vil sprekker og skader bli større.

2. Vegg og fasade

Om du har uregelmessigheter eller skader i fasaden, som blæring, flassing, avskalling av maling, oppsprekking og andre skader i malingfilmen, er det tegn på at noe bør gjøres så snart været tillater det. Overflatebehandlingen på huset er det som beskytter huset mot vær og vind.

 

Vann er som skadedyr for veggen, så her er det viktig å utbedre feil når man ser dem. Lurer du på hvordan du flekkbehandler slik skader, kan du lese mer om det her. Rekker du ikke å male før vinteren kommer, er det bra å påføre et strøk impregneringsolje på sprekkene, og heller ta flekkbehandlingen til våren.

Se flere bilder
Flekkmaling av gul fasade

Foto: Chera Westman/ifi.no

FORSEGLET: Sørg for at kledningen er forseglet mot elementene. Dette hindrer større skade på treverket. 

3. Takrenner og nedløp

Takrenner må renses for løv og bøss, slik at de fungerer optimalt.

 

– Hvis takrennen er tett av løv og skit, renner verken regn eller vann fra snøsmeltingen vekk. Takrennen vil kunne flomme over eller fryse i stykker. Begge fører til at vannet renner mot husveggen i stedet for vekk i nedløpsrøret. Vann i slike mengder på et konsentrert sted på fasaden vil kunne gi store fukt- og frostskader på veggen, forklarer teknisk rådgiver hos ifi.no, Chera Westman.

4. Dør og vindu

Når vi har kontroll på at vegger og tak holder tett, er det viktig å dobbeltsjekke at ytterdører og vindu holder samme standard. Vi har tidligere skrevet om hvordan du kan sjekke inngangsdøren din, og her har vi mange konkrete tips til hva du kan gjøre.

Opplever du mye trekk kan du vurdere å sette på en tetningslist, eller rett og slett bytte ut den gamle. Å ta i bruk den gamle skikken med vintergardiner, altså tykkere og fôrede gardiner, kan være til god hjelp innendørs hvis vinduene trekker og er dårlig isolerte.   

Se flere bilder
Løv i takrenne

Foto: Chera Westman/ifi.no

RENS: En tett takrenne gjør ikke jobben sin. Unngå vann som renner langs kledningen ved å sørge for fri flyt, og rens takrenna for løv og bøss.

5. Utekran

Steng utekranen og tøm den for vann.

 

I dag er de fleste utekraner montert med fall. Når kranen «spytter» selv etter du tror du har vridd om godt nok, er dette faktisk kranen som tømmer seg selv. Dette gjør kranen mer frostsikker, men fører også med seg potensiale for skade; når kranen tømmer seg er det vanlig å tro at den ikke er skrudd ordentlig igjen, og mange overstrammer uten å tenke over det. Dette kan skade fjæra inne i kranen. 

6. Utemøbler og grill

Hagemøbler som ikke skal brukes før neste vår, bør vaskes, tørkes og gjerne overflatebehandles. Det gjelder både tre- og plastmøbler; maling, olje eller annen impregnering vil sørge for at møblene er klare til bruk neste år. Grillen bør renses for fett og salt.

 

Har du ikke plass i bod eller garasje kan møblene stå ute, men da dekket til av en presenning ment for denne bruken. Det er kanskje praktisk å stable dette inn mot husveggen, men da kan snø og is fanges tett på veggen bak presenningen, og føre til vannskader når det smelter.

Se flere bilder
Vask av utemøbler

Foto: Kristian Owren/ifi.no

VASK: Unngå vedlikehold før utesesongen, ved å vaske, olje og dekke til møblene nå.

7. Impregnere naturstein

Har du steinheller eller andre hageelementer av naturstein kan det være en fordel å få impregnert disse nå. Selv om steinen er hard, har mange steintyper en porøs overflate det kan trenge fukt inn i, og er du uheldig får du frostspreng.

 

Vi har skrevet en sak om hvordan du kan impregnere stein. Les mer her!

8. Markiser og parasoller

Dette er også et godt tidspunkt å vaske og impregnere solskjermingen. Gode markiser er en investering, og de må vedlikeholdes for å holde i mange år. Rengjør med et egnet vaskemiddel, og la det tørke godt. Nå er et godt tidspunkt å impregnere tekstilet, før du ruller inn eller pakker bort. 

Se flere bilder
Rens av markise

Foto: Chera Westman/ifi.no

LETT Å GLEMME: Det er lett å glemme oversiden av solskjermingen; vi ser den jo ikke så ofte uansett. Bruk anledningen på å få det vasket og impregnert.

9. Rydd i boden

Avslutningsvis bør du ta en ekstra titt i boden eller garasjen, når du er der inne og stabler inn grill og utemøbler som skal vinterlagres. Ser du flasker med kjemikalier eller malingsspann, er det en fordel å få disse inn i romtemperatur, hvis boden ikke allerede har dette, da ikke alle tåler å bli fryst i kulda. Sprukne beholdere med kjemikalier er en uheldig overraskelse når de begynner å smelte igjen.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.