IFI logo
Se flere bilder
Slik kitter og maler du vinduet

Foto: Chera Westman/ifi.no

Slik kitter og maler du vinduet

Det lønner seg å vedlikeholde vinduene før malingen sprekker opp og flasser fra kantene og før kittet krakelerer og løsner. Trevinduer med sprosser kan fint stå i 20-30 år om du gjør jobben grundig. – Kostnadene for å skifte ut vinduer og dører er ofte høye, sier malermester Roger Fridheim hos Flügger farve.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

I forbindelse med at du vedlikeholdsvasker fasaden eller når du vasker vinduene om våren, er det også lurt å sjekke tilstanden til malingen og kittet på vinduene. Det er den nedre delen av vinduet som ser hardest utsatt, og hvis malingen har blitt slitt vekk på kantene eller kittet er sprøtt og har sprekker, kan vann finne veien inn til treverket og forårsake kostbare skader.

Bruk en Olfa-kniv, eller en annen kuttekniv til å pirke og skrape med for å kjenne at kitt og maling fortsatt har god vedheft, og se spesielt på kantene på sprosser og rammeverket der malingsjiktet gjerne er tynt.

Finner du bart treverk, løs maling eller kitt med sprekker, er du nødt til å utbedre.

 

– Hvis du maler vinduene mens malingen er intakt, er vedlikeholdet mye enklere. Og gjør du jobben grundig etter boka, vil du få noe som holder lenge, sier malermester Roger Fridheim hos Flügger farve. 

Se flere bilder
utbedrer vindu

Foto: Chera Westman/ifi.no

UTBEDRING: Ikke vent for lenge med å utbedre skader på vinduene. Når malingen ser slitt ut på kantene på treverket, har sprekker, eller når kittet løsner, må du gjøre noe.

Fremgangsmåte:

SLIK GJØR DU DET: I denne korte filmen viser Roger Fridheim hvordan du får vinduene til å holde i 10-30 år. 

1. Rengjøring

 

Før du går i gang med en utbedring, er du nødt til å vaske vinduet med en fasaderens. Den både matter ned overflaten og fjerner skitt, smuss og begroing. På et renvasket underlag kan svertesopp og grønske fjernes med en alge- og muggfjerner. 

Se flere bilder
Roger viser vindusrengjøring før maling

Foto: Chera Westman/ifi.no

RENGJØRING: Alt malearbeid starter med rengjøring. Vask med et middel som både fjerner skitt, smuss og begroing. Ved behov brukes også en sopp- og algefjerner. 

2. Fjern løs maling og kitt

Bruk slipemaskin for å runde av kantene på treverket og fjerne løstsittende maling, eller puss for hånd med et slipepapir. Slipingen rubber også opp eksisterende malingsjikt og gir bedre vedheft. Løstsittende maling kan også fjernes med en malingskrape. Gammelt malingsøl på vindusglasset kan fjernes med en skrape beregnet for glass.

 

– Vær forsiktig så du ikke lager stygge riper i glasset, sier Fridheim.

Se flere bilder
slipemaskin

Foto: Chera Westman/ifi.no

FJERN LØSTSITTENDE: Maling som sitter løst skrapes vekk med en malingskrape. Du kan også slipe med slipepapir, for hånd eller med maskin. Slipingen gjør også at den malte flaten mattes ned. 

3. Fjern støv

 

Fjern støvet fra underlaget med en støvkost eller en tørr mikrofiberklut før du går videre med behandlingen. 

Se flere bilder
fjern støv før du maler

Foto: Chera Westman/ifi.no

FJERN STØV: Å male på et støvete underlag ødelegger både for finish og vedheft.

4. Grunningsolje

 

Med vannfortynnede malinger, må det brukes en grunning i bunn. Alt bart treverk og alle skjøter i karmer og rammer settes først inn med en tynn og klar impregneringsolje som penetrerer treverket og forhindrer at vann trenger inn. 

Impregneringsoljen påføres med en liten pensel eller med en medisinsprøyte som du kan få kjøpt på apoteket.

 

– Impregneringsoljen gir deg mange år med mindre vedlikehold. Er det sprekker i malingen og kittet legger du impregneringsolje også der.  Renner det olje på glasset, tørker du det av med en bomullsfille, sier han.

Se flere bilder
grunningsolje

Foto: Chera Westman/ifi.no

GRUNNINGSOLJE: Den tynne grunningsoljen trenger godt inn i treverket beskytter det mot fukt. Ikke hopp over denne!        

5. Grunningsmaling

Etter grunningsoljen kan man i Flüggers malingsystem for vinduer gå direkte på med toppstrøksbehandlingen. Roger Fridheim anbefaler dog å ta et mellomstrøk med en grunningsmaling først.

– Den gir en ekstra fyldighet og sikrer deg enda bedre vedheft. Samtidig fyller den ut der malingen er skrapt vekk, slik at du får en jevn overflate.

Vil du bytte farge på vinduene, blir resultatet og dekken bedre om du også pigmenterer grunningsmalingen.

Påfør grunningsmalingen på flekkene med bart treverk som ble påført grunningsolje, og pass på å få godt med grunning også der det er sprekker eller porer i den gamle malingen.

 

– Ikke stryk ut grunningsmalingen tynt, men legg igjen den del, sier Fridheim.

Se flere bilder
grunningsmaling

Foto: Chera Westman/ifi.no

GRUNNINGSMALING: Primeren i Flüggers malingsystem for vinduer er valgfri, men den har flere fordeler. Blant annet fyller den ut ujevnheter mellom bart tre og gammel maling, og den gir toppstrøket ekstra god vedheft.         

6. Utbedring av kittfals

Steder hvor kittet har falt av, må påføres ny kittfals. Til dette bruker Friheim et tradisjonelt vinduskitt som påføres fra patron med en fugepistol.

 

– Når du har lagt på og fått festet kittet, må du dra den ut og få en ren kant mot glasset. Til å glatte ut brukes en kittkniv som føres langs med kittfalsen, sier Fridheim.

Se flere bilder
kittkniv til utjevning av falsen

Foto: Chera Westman/ifi.no

KITTFALS: Der kittet har løsnet grunnes treverket med grunningsolje før nytt kitt påføres. Å få en jevn kittfals er enklere enn du tror med kitt på patron og en kittkniv til glatting. 

7. Toppstrøksmaling

Etter at grunning og kitt har tørket tilstrekkelig kan du male første strøk med vindusmalingen. Denne skal påføres i to strøk, og får en hard overflate. Det er toppstrøket som beskytter underlaget mot vær og vind og også mot sopp og alger.

Start med sprossene i midten av vinduet, og bruke gjerne sprossepensel. Sprossepenslene er runde med en litt spiss tupp som er egnet til smale tredetaljer og kommer godt til i kriker og kroker. De finnes i flere størrelser.

– På sprossevinduer er det viktig at malingen legges et 1-2 millimeter ut på glasset for å tette mellom glasset og kittet slik at vann ikke renner inn bak falsen. Sørg også for å fylle opp alle eventuelle porer i malingen og alle sprekker mellom kittet og vindusglasset, sier han.

Ikke gå helt inntil glasset med penselen med én gang, mal deg gjerne litt opp og ned og sikt deg inn på utsparingen. Begynn litt forsiktig og prøv deg frem. Prøv å følge den gamle malingskanten som ligger på glasset.

– Kommer du langt ut på glasset, er et bare å tørke av med en fille. Når du begynner å mestre å spare ut malingen mot glasset og får rette kanter,  er dette faktisk litt koselig å holde på med, sier han.

 

Når sprossene i midten er ferdig malt, går du over til rammeverket rundt vindusglasset. Der kan du bruke en litt større, flat pensel som har et større anlegg mot underlaget. 

– Du skal legge på tilstrekkelig med maling, nesten så mye at du er redd for at det skal sige. Stryker du for tynt vil ikke malingen flyte ut og du får penselstriper i den ferdige overflaten, avslutter Roger Fridheim.

Malingen påføres vått i vått, og når du skal avslutte mot forrige flate legger du litt trykk på penselen mens drar du penselen inn mot den våte malingen og løfter den gradvis opp fra underlaget for å få usynlige start- og stoppmerker.

Se flere bilder
toppstrøk vinduer

Foto: Chera Westman/ifi.no

TOPPSTRØKSMALING: Vindusmalingen skal beskytte treverket mot fukt og slitasje. Den påføres i minst to strøk. 

Mer informasjon
Les mer
Her ble det brukt:
  • Malingskrape (fjerne løstsittende maling)
  • Slipepapir, korning 60-120.
  • Slipemaskin (på de rette flatene)
  • Støvkost
  • Bomullsfille
  • Flere pensler: tynn strekpensel til grunningsolje, sprossepensel i medium størrelse og en 35 mm flat pensel til rammetreet. 
  • Grunningsolje: Flügger 01 WoodTex Grunnolje
  • Grunningsmaling: Flügger 02 WoodTex Primer
  • Toppstrøk: Flügger Window
Effektivt malearbeid uten søl

Ikke dypp penselen i literboksen med maling når du maler. Tøm over litt og litt maling i et rent 3 liters malespann eller et håndholdt malekar. Sett på lokket malingboksen, og plasser den i skyggen et stede ute av veien. Hold spannet tett til kroppen slik at du alltid har kort vei til å dyppe penselen.

 

På den måten risikerer du hverken å velte boksen og søle ut malingen eller å få rusk i malingen. Du maler også effektivt uten unødvendige forflytninger og bevegelser. 

Se flere bilder
maler vindu

Foto: Chera Westman/ifi.no

KONTROLL: Bruk en annen bøtte enn malingemballasjen når du maler. Denne holder du tett inntil kroppen, slik at du får kort vei til underlaget når du skal dyppe penselen igjen. 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.