IFI logo
Se flere bilder
Viktig å vite om terrassebeis

Foto: Chera Westman/ifi.no

Viktig å vite om terrassebeis

Når du skal beise terrassebordene, er det to avgjørende ting å tenke på: Underlagets farge påvirker resultatet og beisen skal påføres vått-i-vått i kun ett strøk, til treverket er mettet.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Terrassebeisen beskytter tregulvet fra solens nedbrytende UV-stråler og forhindrer vann fra å trenge inn. Den gir også ønsket farge til uteplassen. Jo mer pigmentert beisen er, dess bedre stopper den solens UV-stråler. Samtidig vil fargen bli mørkere og mer intens jo flere ganger du vedlikeholdsbeiser treverket.

Med terrassebeis er det to viktige ting du må bære i minnet. Disse har en avgjørende betydning for hvordan terrassen bør vedlikeholdes:

  • Beis er en transparent behandling
  • Terrassebeis skal ikke danne film

Transparent behandling

Transparente behandlinger lar underlagets farge påvirke sluttresultatet. Prøver i fargekart og oppstrøksprøver hos forhandleren blir kun veiledende når det kommer til farge. Det betyr at det kan være lurt å gjøre en oppstrøksprøve før du beiser hele plattingen.

– Bruk et stykke tremateriale som ligner det du har på terrassen, og test fargen på den. Da får du det mest riktige bildet av hvordan fargen blir hos deg. Spar gjerne på litt materiale når du bygger terrassen, sier Morten Fehn, ansvarlig malermester hos verktøyleverandøren Jordan.

Se flere bilder
Påføre terrassebeis

Foto: Chera Westman/ifi.no

UNDERLAGET PÅVIRKER: Beis er en transparent behandling som lar underlagets utseende sette preg på sluttresultatet.

Skal ikke danne film

Terrassebeis er et ettstrøksprodukt og skal ikke danne film på overflaten, men trekke ned i treverket. Når treverket slutter å trekke beis, er porene mettet og fylt opp slik at regnvann ikke kan komme inn og ødelegge terrassegulvet. 

– Terrassebeis påføres vått-i-vått, til det slutter å trekke. Da fjernes overskytende beis og våte felter, sier Thor Ingar Røneid, malermester og teknisksjef hos Butinox og Tyrilin.

– Terrassebeis skal ikke danne film på overflaten fordi filmdannelse fører til flassing på horisontale flater, det er det viktigste budskapet vedrørende terrasse, sier malermester Roger Fridheim hos teknisk produktsupport hos Flügger.

– Dersom det blir liggende for mye beis på terrassebordene, slik at det blir en beis-film, vil også beisen tørke og herde dårlig. Da kan den forbli klebrig i flere dager, avslutter Røneid.

 

Se flere bilder
Beise terrassen

Foto: Chera Westman/ifi.no

PÅFØRING: Terrassebeis påføres vått-i-vått etappevis, ett par bord av gangen. Hold overflaten våt til treverket ikke trekker mer.

Slik beiser du uten å lage film:

Bearbeid 1-3 bord av gangen. Påfør beis med rull og hold overflaten fuktig for å gi treverket tid til å trekke til seg behandlingen. Når plattingen er mettet dannes pytter med beis på overflaten som ikke blir borte etter et par minutter. Fjern da all overskytende beis før du gjentar behandlingen på de neste 1-3 bordene. Bruk pensel, låsbar rull eller en fille til dette.

Tips!

Får terrassen ikke den fargen du ønsket, er det trolig fordi underlagets farge er med på å bestemme sluttresultatet. Ta da ikke på flere sjikt med beis – det vil føre til filmdannelse.  Fjern beisen og begynn på ny!

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.